ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Hva skjer - en komiker som inviterer til å snakke om alvorlige og tabulagte ting?

Fra venstre komiker Sofie Frøysaa og kulturleder Ann-Jeanette Rustad ved Hvaskjer, inviterer til tabukvelder. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Ingenting er vel for alvorlig til å fleipe litt med, sier Sofie Frøysaa, som bare gleder seg veldig til neste onsdag.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 11.11.2017 kl 17:54

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: En gang i måneden fremover inviterer Hvaskjer, sammen med komiker og foredragsholder Sofie Frøysaa (28) til en kveld hvor det skal snakkes om tabubelagte ting og tang.

Men med en dæsj humor, blir det nok.

– Ingenting er vel for alvorlig til å fleipe litt med. Humor er en veldig fin måte å avdramatisere det mørke og alvorlige!

Innleder Sofie inne på Hvaskjer i Soria Moria-bygget på Torshov, og som er veldig klar til onsdag, 15. november. Tema er: Han, hun og hen, kjønnsidentitet og om det å bryte med normer. Med gjester på scenen: Ulrikke Falch, kjent fra Skam, Luca Dalen Espeseth, Ingrid Frivold og Nils-Erik Flatø.

Arrangementet har også gratis inngang.

ANNONSE

Hen

«Hen er et kjønnsnøytralt pronomen i tredje person entall. Det brukes enten om personer som ikke definerer seg som mann eller kvinne, eller om personer av ukjent kjønn i stedet for hun/han eller vedkommende. Enkelte personer definerer seg verken som kvinner eller som menn, men ønsker å få definere seg som noe annet, noe tredje eller fjerde. I enkelte land i verden, for eksempel Nepal, India, Pakistan, Bangladesh, Australia og Sverige, har man løst dette ved å innføre en tredje kjønnskategori.»

Kilde: Store norske leksikon

 
Er det egentlig så veldig mye som er tabu å snakke om lenger?

– Jeg skulle ønske det ikke var det, men det er det. Det er fortsatt mye vi ikke snakker åpent om. For eksempel psykiske lidelser, døden og ikke minst kjønnsidentitet og kjønnsnormer. Når det gjelder tilretteleggelsen for mangfold og kjønnsidentitet, så ligger vi jo langt bak. Bare å se rett over til Sverige - der har de allerede kjønnsnøytrale barnehager.

ANNONSE

Barnehager hvor blant annet ingen kalles han eller hun, men hen. Barnehager som ikke behandler barna etter de tradisjonelle kjønnsmønstrene.

– Samme med de norske heteronormativite skoler. For eksempel typisk guttegarderobe og jentegarderobe, men ingen garderobe for de som ikke føler seg hjemme i noen av de to garderobene. Det gjelder de som bryter med kjønnsnormene - transelever som kanskje må bruke handikaptoalettet for å skifte? Det handler om strukturell diskriminering!

Som barn var Sofie Frøysaa rolig og sjenert helt til man ble kjent med henne, da var hun pratesjuk. Hun var følsom, kreativ og hadde alltid et «prosjekt» på gang, enten om det var å forberede dukketeater for familien, skrive historier eller holde liv i sin usynlige venn.

Ikke i A4-bobla

Hun vet selv godt hva det er å ikke være helt i A4-bobla. Det er ikke lett å oppdage når du snakker med Sofie, men hun har Tourettes. Som i hun ifølge hun selv har tatt kontroll over.

Sofie har også to mødre. Og det var nok litt annerledes og spesielt i Bibelbeltet på Sørlandet, hvor hun vokste opp.

ANNONSE

Jeg er lei av å måtte forsvare hvorfor mødrene mine selvfølgelig er like egnet som heterofile foreldre.

De som hevder at homofili er synd, argumenterer ofte ut ifra en konservativ, religiøs overbevisning. Det vil si, jeg tror ikke religion i seg selv er problemet – problemet ligger hos dem som tolker det feil. Jeg er nemlig helt overbevist om at Jesus ville ha deltatt i paraden. Var det ikke sånn at Jesus har kjærlighet for alle?
Likevel er det en tendens at fordommene har sterke røtter i Bibelbeltet.
Selv er jeg fra Grimstad, og det var ikke akkurat Pride da mamma kom ut av skapet, for å si det slik.

Barn trenger trygge og omsorgsfulle foreldre. Det har ingenting med kjønn eller orientering å gjøre...

Fra kronikk i Aftenposten i fjor - her kan du lese hele kronikken.

Vil bryte ned fordommer

Nå er den tidligere læreren i samfunnsfag og norsk skikkelig i gang over kaffekoppen inne på Hvaskjer. Hun som også skrev bacheloroppgave i studietiden, som nettopp handlet om kjønnsidentitet.

ANNONSE

- Det hadde vel vært bruk for meg i skolen også, til å ta opp temaer og snakke om ting som mange andre velger å ikke snakke om.

– Men jeg når jo mye bredere ut som komiker og fordragsholder. Jeg er opptatt av å snakke mye om det som gjør livet kjipt for andre. Ved å snakke mye om noe, som er vanskelig eller tabubelagt, så er jeg sikker på at det kan være med å bryte ned fordommer hos enkelte. Uvitenhet er jo ofte grunn til skepsis.

– Hvordan møter vi andre mennesker, som kanskje ikke lever samme A4-livet som andre? For eksempel - hvorfor skal herr Olsen fra ett sted i Norge, la seg provosere av hvordan et annet menneske et annet sted i Norge, ønsker å leve sitt liv?

«Ambisiøs og deprimert»

Sofie har har underholdt høyt og lavt med soloshowet «Ambisiøs og deprimert». Men hvordan switchet hun plutselig over fra lærer til stand up-komiker?

– Jeg elsker humor. Helt siden tenårene har jeg vært opptatt av humor. Det var vel også slik at jeg ikke var blant de kuleste og peneste jentene. Så da ble det jo til at jeg kompenserte med humor i stedet. Jeg tror egentlig at jeg er morsom. Det funker jo i hvert fall det jeg driver med!

Sier hun som bare gleder seg veldig mye til neste onsdag.

LES OGSÅ:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE