Sagene Avis

– Hva skjer fremover med Nydalen vgs., skolebyråd Tone Tellevik Dahl?

Kristin Vinje med tidligere ordfører Fabian Stang (H) fra Sommerskolen Foto: OSLO HØYRE

DEBATT: Vil du ikke tillate noen vinnere? Noen som lykkes og som andre kan lære av, strekke seg etter?

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 07.09.2017 kl 18:18

Det er sjelden jeg blir forbannet, men når jeg hører hva Tone Tellevik Dahl fra Arbeiderpartiet nå sier om skolen i Oslo blir jeg det!

På kort tid snur hun seg rundt og slår fast at det vi hittil har visst om Osloskolen, er «myter», og at én ny forskningsrapport slår ihjel all tidligere forskning!

Det foreligger mye forskning og statistikk som bidrar til å dokumentere Osloskolens gode resultater og den positive utviklingen skolen har vært gjennom de siste 20 årene.

Civita har gjennomgått den nye forskningen som Tellevik Dahl refererer til, og finner ikke grunnlag for å trekke den typen negative konklusjoner som forskerne selv og enkelte medier og politikere har gjort.

I Klassekampen (25. august) uttaler hun at hun vil ha en styrt avvikling av Høyreskolen, en skole som oppnår svært gode resultater både når det gjelder eksamen, nasjonale prøver, gjennomføring, trivsel og tilfredshet.


En skole som løfter elever både med høy og lav sosioøkonomisk bakgrunn. Da må ikke én ny og mangelfull forskningsrapport brukes for å snu opp ned på dette!

Tellevik Dahl sier at hun ikke vil ha en «seierspall» i skolen fordi det skaper tapere. Det er vel og bra, men vil hun da heller ikke tillate noen vinnere? Noen som lykkes og som andre kan lære av, strekke seg etter?

Det Arbeiderpartiet varsler nå er å avvikle det systemet og den politikken som har gjort Osloskolen best i landet, og Nydalen til byens mest attraktive videregående skole. Hva skjer med Nydalen om AP fortsetter avviklingen?

Jo, det skal jeg si deg: Her blir det smalhans fremover! Hun sier i Klassekampen; «Vi kutter i mål, rapportering, dokumentasjon og indikatorer, og bygger kultur, tillit og handlingsrom. Det viktigste vi gjør er likevel det Høyre-byrådet aldri gjorde: å sette skoler og elever med de største utfordringene over dem som uansett vil klare seg bra.»

De som «uansett vil klare seg bra» skal nedprioriteres, det vil si flertallet. De fleste skolene skal med andre ord klare seg med mindre, for noen må få mindre for at andre skal få mer. Dagens byråd kommer til å gå løs på de gode skolene. De bereder også grunnen for å fjerne det frie skolevalget, men ikke ennå. Ikke i denne bystyreperioden.


Hva har så Tellevik Dahl og hennes røde byråd så langt gjort?

• De har kuttet skolebudsjettet frem til 2020 med nesten en halv milliard kroner.

• De har fjerner satsing på basisfag til fordel for nye valgfag

• De har gjort de fleste Osloprøvene valgfrie

• De legger opp til mindre bruk av karakterer i ungdomsskolen for «lette presset» som
byråden sier.


• De baner vei for å legge om ordningen med fritt skolevalg i neste bystyreperiode

Jeg har fulgt utviklingen ved Nydalen siden skolen ble etablert, og to av mine sønner begynte der da skolen var ny i 2011. Skolen har klart å få til utrolig mye bra, og er nå en av byens aller mest ettertraktede.

Der krevdes det minimum 50.40 poeng for å komme inn på studiespesialisering i høst - høyest i Oslo!

Det skal skolen nå straffes for. Den er en såkalt «a-skole» som byrådet nå vil nedprioritere siden de lover å endre dagens finansieringsmodell. Det kan være grunner til å se på fordeling av ressursene slik at videregående skoler med få søkere ikke
havner i en nedadgående spiral, men vi må ikke kaste barnet ut med badevannet!

Jeg føler meg ikke trygg på de som sier de skal avvikle og demontere hele Osloskolen. Om de samme partiene som bestemmer i Oslo også får gjennomslag for sin politikk på nasjonalt plan er jeg alvorlig bekymret for hvordan det skal gå med landets skoleelever i fremtiden.


Kristin Vinje (H)
stortingsrepresentant

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...