ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Valget 2021:

Hvem av disse hadde blitt statsminister hvis Oslo-folk kunne bestemme?

Statsminister Erna Solberg (H) leder landets og Oslos største parti. Leder i Arbeiderpartiet (Ap), Jonas Gahr Støre, ligger imidlertid best an til å bli ny regjeringssjef – fem måneder før valget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

STORTINGSVALGET 2021: Hadde Oslofolk fått bestemme, kunne Arbeiderpartiet, SV og MDG nesten ha kopiert byrådet og dannet regjering med støtte fra Rødt. Her er den første meningsmålingen blant Oslo-velgerne før høstens stortingsvalg!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: På den nasjonale målingen får de rødgrønne regjeringkameratene fra 2005-2013, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV 90 mandater og rent flertall på Stortinget, i en fersk meningsmåling utført av Norstat for NRK.

For statsminister Erna Solberg er det et lyspunkt at hun leder landets største parti. Høyre får 24,7 prosents oppslutning på den nasjonale målingen. Samarbeidspartiene Venstre og KrF havner under sprregrensa og får henholdsvis 2,9 og 3,4 prosent.

Det ville gitt 52 mandater til dagens regjering, mot 61 i dagens storting. På borgerlig side taper også Frp terreng, og med sine 21 mandater, seks færre enn i dag, ville ikke borgerlig side klare flere enn 73 mandater. Det må 85 til for å ha flertall i Stortinget.

Størst fremgang nasjonalt har Senterpartiet, som får 17,1 prosent – 6,8 prosentpoeng høyere enn 2017-valget, og 33 representanter på Stortinget – 14 flere enn i dag.

ANNONSE

Norstat har ringt 600 velgere i hvert av de 19 valgdistriktene, til sammen 11.400 respondenter i hele Norge. Telefonintervjuene de har gjort danner grunnlaget for meningsmålingen som presenteres her.

Slik ville Oslo-folk stemt

Resultatet fra Oslo-målingen, viser at Høyre er største parti i hovedstaden, med 25,9 prosents oppslutning, nesten identisk med partiets resultat for fire år siden. Arbeiderpartiet er nest størst, med 24,6 prosent, men det er en tilbakegang på 3,8 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg.

Ap, SV og MDG, som i dag danner byråd i Oslo, får totalt 44,4 prosent på målingen. Med støtte fra Rødt, ville konstellasjonen nesten fått flertall, med 49,8 prosent – basert kun på Oslo-målingen.

De største vinnerne i Oslo er Senterpartiet og Miljøpartiet de Grønne, som begge går frem 2,8 prosentpoeng, målt mot valgresultatet i 2017. Senterpartiet får 4,9 prosents oppslutning fra Oslo-velgerne, mens MDG er oppe på 8,8 prosent.

ANNONSE

Det er også disse to partiene som endrer mest på Oslos mandatfordeling: MDG får to mandater fra Oslo, opp fra dagens ett, mens Senterpartiet kommer inn med ett oslomandat – det har de ikke hatt på en stund. Det eneste partiet som taper ett mandat i hovedstaden fra forrige valg er Venstre.

Målingen har en feilmargin på 1,6-4,6%.

Frist for å avgi stemme er dessverre utløpt.

Klikk her for å se resultatet

ANNONSE

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE