ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Møte om eldrepolitikken:

– Hvem tar grep hvis man er alene? Kommunen banker vel ikke på og spør om jeg er i live?

SJEF I EGET LIV: Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl, snakket med innbyggerne i Sagene bydel om fremtidens eldrepolitikk. Foto: Janina Lauritsen

De eldre i Sagene bydel ønsker seg varmekabler utenfor Sandakerveien 61, komfyrvakt og flere sykehus inkludert i ruta til den rosa bussen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 22.11.2018 kl 14:14

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SANDAKER: Denne uken inviterte Sagene Arbeiderparti til åpent møte om fremtidens eldrepolitikk på Sagene frivilligsentral.

Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl, holdt foredrag før de oppmøtte kunne stille spørsmål og dele sine tanker.

Hun mener byrådet har et annet syn på eldre enn det som har vært tradisjonen i norsk politikk. Derfor er eldreomsorgen i Oslo nå under en kraftig omlegging, fortalte hun til lokalavisa i forkant av møtet.

– Vi går fra en institusjonsbasert eldreomsorg til et aktivt seniorliv og en eldreomsorg der eldre får være sjef i eget liv, sa hun og informerte om at det i Oslo ansettes 500 flere medarbeidere i den hjemmebaserte eldreomsorgen, slik at eldre kan møte kjente medarbeidere med god tid til praktisk bistand, hjemmesykepleie og aktiviteter.

I tillegg oppgraderes sykehjemmene til en ny standard og det bygges nye livsstilsboliger med velferdsteknologi for eldre som ønsker en mer tilrettelagt bolig.

ANNONSE

– Fiks opp i eldreomsorgen, Tone!

– Vi lever stadig lenger. Kvinner har forventet levealder på 84,2 år, og menn har en forventet levealder på 80,9 år. Det er flott at mange lever lenger, men det er en utfordring at flere da lever lenger med sykdommer, sa Tellevik Dahl i møtet.

I Oslo vil det bli 50.000 flere over 67 år, innen 2040. Vi har 4000 færre over 80 år i Oslo nå enn for ti år siden, det gir en mulighet til å ruste oss, fortsatte hun.

Byråden fortalte om da hun møtte Reidar Sollie, som var med på å innføre hjemmetjenesten i Oslo kommune.

– Da jeg møtte ham i 2015 hadde han blitt pleietrengende. Han fortalte at han hadde 52 ulike pleiere innom i løpet av et halvt år og de hadde alltid dårlig tid. En dag forlot de ham i dusjen. Han sa «Jeg er forbanna! Nå trenger jeg stellehjelp, fiks opp i eldreomsorgen, Tone.»

ANNONSE

– Og det er vi i ferd med å gjøre nå. Vi ansetter 500 flere årsverk i hjemmetjenesten. Det er en vekst på 25 prosent og en formidabel kvalitetsøkning.

– Fra institusjon til sjef for eget liv

Hun snakket også om forbedringer hun vil gjennomføre på sykehjemmene.

– Det går an å bygge sykehjem med ting vi kjenner igjen fra hjemme. Du skifter ikke personlighet selv om du flytter hjemmefra, du er fortsatt deg selv. Flere sykehjem får butikker, de lager mat sammen, har barer, spa, frisør og restaurant. Det kulturelle må få plass selv om man trenger hjelp.

Vi må slutte å bruke begrepet eldrebølge, mener hun.

– De eldres liv har tatt ulike veier og 80-åringer er like forskjellige som 40-åringer. De er individer med ulike behov og ressurser. Det Arbeiderpartiet holder på med nå er utrolig viktig. Vi går fra institusjon til sjef for eget liv.

ANNONSE

Noen av de oppmøtte mente private og kommunale sykehjem burde ha like betingelser.

– I Norge er seks prosent av sykehjemmene konkurranseutsatt, I Oslo er det femti prosent. Vi har fylt opp 110 årsverk, vi er oppe på nivået til de private. Byrådet ønsker at sykehjemmene skal være driftet kommunalt eller av ideelle organisasjoner. Vi har tilbakeført Madserudhjemmet, Uranienborg, Ammerud og Manglerudhjemmet, svarte Tellevik Dahl.

Hvem tar grep hvis man er alene, lurte en annen på.

– Kommunen banker vel ikke på døra og spør om jeg er i live? Oslo har mange som blir eldre og ikke har familie, og ikke får ivaretatt vennskap i alderdommen. Jeg er 73 år og vil ikke være pasient, får jeg allikevel velferdsteknologi? Og hva skal vi bruke de store institusjonsbyggene til? Kunne vi fått et seniorsenter for datateknologi hvor vi kan få være med på å utvikle velferdsteknologien?

– Alle som er 80 år og som ikke allerede mottar tjenester skal få tilbud om det. Vi har testet ut seniorinfo, hvor vi samlet aktører som fylte arenaen på Furuset med stands med informasjon til eldre. Alle seniorsentre er pålagt å drive med litt kursing, svarte byråden.

ANNONSE

Flere ønsket også å kunne krysse bydelsgrensene med de rosa bussene for å komme til de forskjellige sykehusene. Byråden informerte at Ruter ser på det nå, slik at beboerne i Sagene bydel kan dra til Ullevål, Lovisenberg og kanskje Aker.

Vil ha varmekabler utenfor senteret

Det ble også stilt spørsmål som var utenfor Tellevik Dahls ansvarsområde, for eksempel om det er mulig å få varmekabler utenfor Sandakerveien 61?

– Det bor mange folk her som er dårlige til beins, og det er mange som går herfra og til senteret. Når vinteren kommer er det is og sørpe. Hvorfor ikke få varmekabler på gata utenfor her?

Medlem i eldrerådet og leder av Rødt Sagene, Bjørn Bjørnsen, lurte på om det kuttes for mange ansatte i sykehjemmene – flere har kommet til ham og fortalt at det er vanskelig å få plass.

– Bemanningen har blitt bedre på vår vakt. 92 av dem som søker får plass umiddelbart, tallene har aldri vært høyere. Vi er i ferd med å bygge opp boligtilbud som er riktigere enn sykehjem for noen, men som kanskje ikke er godt nok kjent. Vår oppgave er å informere om tilbudene som finnes.

– Om fem til ti år, er vi da sikre på at vi trenger så få sykehjemsplasser som i dag? Det er ikke jeg. Hvilket tiltak kommer på sikt? sa en av de oppmøtte og viste til at blant annet Grünerløkka sykehjem er lagt ned.

Selv om vi nå er nede i en «dump» med antall eldre, skal vi opp igjen på samme nivå om fem til seks år, informerte byråden.

– Nå river vi gammelt ræl, vi jobber annerledes og stiller andre krav. Vi skal bruke ti milliarder kroner på restaurering de neste årene.

Til slutt la hun til at alt arbeidet for de eldre må reverseres hvis Høyre får makta i Oslo til neste år.

– Dette er ikke skremselspropaganda. Høyre har ikke eiendomsskatt, vi ber om fornyet tillit til å fortsette.

…og dermed er valgkampen i gang!

ÅPENT MØTE: Mange møtte opp for å snakke med byråden på frivilligsentralen. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE