Sagene Avis

Hvis du vil ha gratis HPV-vaksine må du skynde deg

HELSESTASJON FOR UNGDOM: – Vi har kapasitet til mange flere, sier helsesøstrene Solveig Fløtre og Helene Bakken. Foto: Janina Lauritsen

Vaksinen anbefales til alle unge kvinner.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2018 kl 20:02

TORSHOV: Er du født i 1991 eller senere får du tilbud om gratis HPV-vaksine. Den anbefales til alle unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon.

Dette er et toårig vaksinasjonsprogram, og du må ta første vaksine innen utgangen av 2018. Sprøytene tas i tre doser, og den siste må være tatt innen 1. juli 2019.

– Det er mange som kommer for å få gratis HPV-vaksine for tiden. Folk har vært flinke til å følge opp, det er bra! Til og med dem som syns sprøyter er skummelt, sier helsesøster på Sagene helsestasjon for ungdom, Helene Bakken.

Hun presiserer at vaksinen kun er gratis for jenter/kvinner. Gutter/menn kan være bærere av viruset, men ble ikke tatt med i dette toårige vaksinasjonsprogrammet.

Plass til mange flere

Til tross for mange som vil ha vaksine, håper helsestasjonen enda flere vil ta turen for å benytte seg av alle tilbudene – de har kapasitet til mange.


Bakken forteller at helsestasjonen har mange av de samme tilbudene som for eksempel Sex og samfunn på Grünerløkka, som er landets største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Der er det fullt av brukere, ifølge Bakken, og hun håper flere vil få øynene opp for tilbudet til Bydel Sagene, også.

– Vi gjør mye av det samme som dem, vi må bare vise oss mer frem, sier hun og legger til:

– Vi ligger ganske skjult til. Det er mye som skjer i hovedgaten på Torshov, men vi ligger i en sidegate. Det er kanskje derfor ikke alle vet om oss? Mange som kommer sier de ikke visste om oss tidligere, og derfor valgte de å dra andre steder.

Helsestasjonen for ungdom har helsesøster, lege, HPV-vaksine, test for seksuelle overførbare sykdommer, graviditetstest og veiledning i prevensjonsmidler. Her kan du også snakke om alt rundt fysisk og psykisk helse; spiseforstyrrelser, samliv, psykiske problemer, rus og andre ting man føler er vanskelig.

De har to helsesøstre og en lege per gang. De har i tillegg psykiatrisk sykepleier og sexologisk rådgiver. De har også et samarbeid med jordmødre om å få et tilbud om å sette inn spiraler, som vil bli klart etter jul.

– Vi har hørt alt før

Bakkens inntrykk er at dagens ungdom er flinke til å være åpne.

– Det er viktig å påpeke at vi har taushetsplikt, ingen får vite hva vi snakker om, selv ikke foreldrene. Og vi blir i hvert fall ikke flaue over det du forteller, ingenting av det du kommer med er rart. Vi har hørt alt før!

Helsestasjonen er et lavterskeltilbud, og de er glade for å ta imot alle.

– Dette er et godt tilbud. Det er gratis og tilgjengelig, du trenger ikke tenke på at det ikke passer eller at du må gå fra jobb eller skole.


Helsestasjonen er for ungdom til og med 23 år. Det er gratis og du trenger kun å bestille time hvis du skal få satt inn p-stav, eller vil ha en samtale med psykiatrisk sykepleier eller sexologisk rådgiver.

De har åpent torsdager fra 15.30-17.30, i alle skoleferier, men ikke på helligdager. Man må ikke være fra Bydel Sagene for å benytte seg av tilbudet.

GRATIS: Tilbudet er gratis, og det deles ut gratis prevensjon. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...