Sagene Avis
Seksjonsheader

«Hvor er alle kvinnelige gründere?»

Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen

KOMMENTAR: «Er det slik at kvinnene i for stor grad «lures» inn i offentlig sektor? Er det det trygge og forutsigbare som lokker?»

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2019 kl 13:51

Man kan undres over at det ikke er flere kvinnelige næringslivsledere, og at ikke flere kvinner er styremedlemmer i næringslivet. Hvor er egentlig kvinnene? Norge er tross alt et av verdens mest likestilte land.

Samtidig peker pilene i riktig retning, antall deltidsstillinger blant kvinner går ned, stadig flere kvinner er i arbeid, og flere kvinner søker seg nå til tidligere ganske mannsdominerte studier. Kvinner har også en tydelig rolle i Forsvaret. Vi har kvinnelig statsminister og kvinnelige partiledere, kvinnelig stortingspresident og kvinnelig høyesterettsjustitiarius.

Allikevel er det relativt få kvinner som starter egen virksomhet. Bare to av ti gründere her til lands er kvinner. Faktisk er det få land i verden som har færre kvinnelige gründere enn Norge, ifølge internasjonale undersøkelser.

Er det slik at kvinnene i for stor grad «lures» inn i offentlig sektor? Er det det trygge og forutsigbare som lokker? Det er et faktum at kvinnene dominerer i det offentlige, og er i flertall i omsorgsektoren, og i skoler og barnehager.

Selv er jeg utdannet sykepleier, pedagog og forsker. Hvorfor gikk så jeg ikke inn i det private næringsliv og etablerte egen bedrift? For det første var det liten eller ingen tradisjon og kultur for å starte private sykehus og sykehjem da jeg tok utdanning. Ordningen med fritt brukervalg i hjemmetjenesten og hjemmesykepleien fantes heller ikke da. Det var også slik at kulturen rundt utdanningen min ikke oppmuntret eller motiverte jenter til å tenke litt mer utradisjonelt. I mine lærebøker røkte far pipe og leste avisen, mens mor vasket opp.


Det satte liksom standarden, selv om det faktisk var slik at min generasjon kvinner både røkte, leste avis og vasket opp.

Slike diskriminerende lesebøker finnes heldigvis ikke lenger. Hvorfor søker så ikke flere kvinner ut i det private, starter egne bedrifter, blir partnere i advokatfirma og inntar styrerommene? Vi har både full barnehagedekning og en god fødselspermisjonsordning som burde gjøre dette mye enklere enn før.

Det er i dag mulig å starte egen bedrift, selv om du utdanner deg til sykepleier som jeg gjorde. Dessverre hindrer fortsatt fordommer, særlig på norsk venstreside, mange i å gjøre et forsøk.

Noen av fordommene kom til syne da det privat startede Manglerudhjemmet med kvinnelig leder etablerte sportspub, spa og egen restaurant. Det blir avviklet i Oslo av de rødgrønne. Kommunen skal overta, man skal ikke ha privat omsorgstilbud.

Vi i Høyre er derimot garantister for at kvinner skal kunne starte opp nye jobber innen de yrkene hvor flest kvinner jobber, helse/omsorg og barnehage.


Det er utvilsomt fortsatt behov for kvinnedagen. Denne dagen gir oss hvert år mulighet til å få viktig oppmerksomhet for saker vi brenner for. I år slår jeg derfor et ekstra slag for kvinnelige gründere.

Kristin Ørmen Johnsen (H), leder av Stortingets familie- og kulturkomité

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...