ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

I dag testes disse

SIGNALANLEGG: I dag testes disse. Vet du hvorfor? Foto: Odd Skarbomyr, DSB

Hvert år, på den andre onsdagen i januar og juni, tester Sivilforsvaret tyfonene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Onsdag 8. januar klokken 12.00 tester Sivilforsvaret signalet «Viktig melding - lytt på radio» i alle kommuner der det er montert varslingsanlegg. Disse testes for å reparere de som eventuelt ikke fungerer.

Signalet sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene. Signalet betyr i praksis at du skal søke informasjon i for eksempel radio, TV, sosiale medier eller på kriseinfo.no.

Brukes både i krig og fred

Det er ca. 1 250 varslingsanlegg med sirener som skal varsle befolkningen ved akutt fare, i både fred og krig.

– I fredstid kan varslingsanleggene blant annet brukes ved industriulykker med påfølgende utslipp av giftige eller farlige stoffer. Mens i krig kan anleggene brukes ved fare for flyangrep, sier Tore Ketil Stårvik, sjef for Sivilforsvaret, på sivilforsvaret.no.

Varslingsanleggene er stort sett plassert i byer og tettsteder, og signalene vil kunne høres av over halvparten av befolkningen. Sivilforsvaret har ansvaret for å etablere, vedlikeholde og drifte varslingsanleggene. Politiet har ansvaret for å utløse varsling i fredstid.

ANNONSE

Ikke alle vet betydningen

En undersøkelse som ble utført av Faktum Markedsanalyse for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredsskap (DSB) i 2017, viste at 27 prosent tror signalet betyr «Flyalarm», 9 prosent tror det betyr «Faren over», mens 15 prosent svarte «Vet ikke.»

Se oversikt over alle varslingsanleggene i DSBs kartløsning, og her kan du høre signalene.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE