ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

I dette rommet starter flest branner

Stor utrykning til Ringnes Park, tirsdag. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/ARKIV SAGENE AVIS

Tirsdag brant det i restaurant i Toftes gate, men statistikken for 2017 viser at antall boligbranner er redusert.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 01.02.2018 kl 11:25

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Tirsdag like før klokken 14.15 meldte politiet at nødetatene hadde rykket ut på brannmelding ved Ringnes Park.

«Toftes gate ved Ringen Kino: Det kommer kraftig røyk ut fra en restaurant på bakkeplan. Mye røyk i området. I tillegg er det muligens en del røyk i et parkeringsanlegg i bygget. Nødetatene er på stedet nå.»

Det var tydelig å se røyk fra bygget, Toftes gate ble stengt en stund for gjennomkjøring. Bygget ble også evakuert. Men det er ikke meldt om personskader etter brannen. Foreløpig er det ikke konkludert på hva årsaken til brannen er, selv om ventilasjonsanlegget ble nevnt i meldingene fra nødetatene.

HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA TIRSDAG OG SE VIDEOSNUTT FRA STEDET

For tidlig å konkludere

– Vi kan ikke kommentere årsaken til denne brannen, da den er under etterforskning. Det er derfor for tidlig å si noe om hvor det har brent og hva det har brent i. Tiden får vise hva som har skjedd, og om det eventuelt foreligger svakheter ved byggets tekniske installasjoner, sier branninspektør Sigurd Folgerø Dalen til Sagene Avis, onsdag ettermiddag.

ANNONSE

LES OGSÅ: Sagene Avis er ett år - dette er vår gave til deg!

Færre boligbranner

Onsdag kan Oslo Brann- og redningsetat også fortelle om færre boligbranner generelt i Oslo. Tall for 2017 viser en nedgang i antall boligbranner på nesten 20 %. 265 boligbranner i 2016 er redusert til 214 boligbranner i 2017.

- Å forebygge branner i en storby er naturligvis et stort lerret å bleke. Det er derfor gledelig å se resultater fra det arbeidet som er lagt ned over mange år. Statistikken forteller oss at jobben vi gjør nytter! Samtidig kommer vi raskt ned på jorden, i lys av de siste dagers branner. Det forteller oss hvilke utsatt bransje vi er i, og minner oss på viktigheten av å være på tærne hele tiden, sier avdelingssjef på Brannforebyggende avdeling, Hege Hammer, i Oslo Brann- og redningsetat i sak på eget nettsted.

Godt samarbeid

Videre at hun tror nedgangen kan ha årsak i blant annet et godt samarbeid med andre kommunale virksomheter og bydelene, for å bedre brannsikkerheten hos utsatte grupper.

– I dag handler det i stor grad om å se hele mennesket. Brannsikkerhet har i større grad blitt en naturlig del av kommunens tankesett i kontakt med sine brukere, enten kontakten skjer via bydelen, bolig- og omsorgsforvaltere eller brannvesenet. Det gir grobunn for tilrettelagte løsninger som i sum påvirker brannsikkerheten til de menneskene som trenger det mest.

ANNONSE

LES OGSÅ: – Jobben vår er å redde liv, uansett hva det måtte være!

Hun fortsetter:

- Samtidig gir det risikobaserte arbeidet som gjøres, hvor vi i stor grad retter fokus der vi mener vi får mest brannsikkerhet i retur, oss mer effektive. En god og målrettet oppfølging av de mennesker, bygninger og infrastruktur vi anser som viktig, bidrar til at vi klarer å øke bevisstheten for brann, senke sannsynligheten for brann, og bidra til at konsekvensene blir mindre ved en brann. Når vi i tillegg er flinke til å formilde historiene og budskapene gjennom blant annet sosiale medier og i media, betyr det at vi når ut til mange mennesker. I sum er nok dette gode bidragsytere i statistikken.

Kjøkkenet mest utsatt

Men Oslo vokser, og det gjelder å være på sitt beste i årene fremover også. Og det er på kjøkkenet hvor de fleste brannene starter.

- Kjøkkenet er det rommet i boligen hvor flest branner starter. I 2017 startet 26 % av alle boligbrannene på kjøkkenet. Årsaken til dette er ofte matlaging. I tillegg hadde vi 444 utrykninger til tørrkokte gryter, svidde pizza eller gjenglemte gjenstander på varme komfyrplater. Fokus på komfyrvakt og tilstedeværelse, i våken og edruelig tilstand, når man lager mat på komfyren, er derfor viktig. Elektrisitet, enten ved feil på, eller feil bruk, sto for 24% av brannårsakene, eksklusiv komfyren.

ANNONSE

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE