Sagene Avis

Hundepark til besvær:

– I helgene blir vi vekket tidlig om morgenen

Hundeluftegården i Iladalen park. Foto: Alexander Johnsen

Under åpen halvtime i Sagene bydelsutvalg 17. september var naboer av Iladalen park til stede. De henvendte seg til bydelspolitikerne på grunn av en hundeluftegård plassert i parken i september 2019.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 07.10.2020 kl 13:38

ILDALEN: – Vi fikk over natten en situasjon rett utenfor hjemmet vårt med konsentrert støy i timevis hver eneste dag. I hverdagen holder det på fra vi kommer hjem fra jobb og i flere timer utover ettermiddagen.

– I helgene blir vi vekket tidlig om morgenen, og er det fint vær så holder det på jevnt hele dagen, forklarer naboen til politikerne.

Mottok tre henvendelser i 2019

Ut fra hva Sagene Avis erfarer er nettopp denne hundeluftegården et irritasjonsmoment for flere av naboene i området. Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune mottok høsten 2019 tre henvendelser som gjelder hundeluftegården i parken.

I et brev adressert til Eiendoms- og byfornyelsesetaten og Bymiljøetaten etterspørres det en redegjørelse om hundeluftegården.

– Eiendoms- og byfornyelsesetaten har ikke kjennskap til dette forholdet. For øvrig opplyses at parken forvaltes av bydel Sagene, svares det opp med da.

Etableringen er av beskjeden størrelse

I en av henvendelsene fra naboene som Sagene Avis har sett står det følgende:

«Jeg har registrert at det er etablert en hundeluftegård i Iladalen park. Etter det jeg kan se, er det ikke søkt om tillatelse til tiltaket. Tiltaket er åpenbart søknadspliktig, og fremstår i strid med planen for Iladalen park.»

Samme nabo kommer med en sterk formening om hva som bør gjøres i denne situasjonen.

«Det anmodes om at tiltaket fjernes omgående, og at det ikke gis tillatelse til å søke om dette nå for å oppnå etterfølgende godkjenning.»


Bydelen svarer opp med følgende:

– Noen naboer til parken anså etableringen av hundeluftegården som ulovlig, og klaget til Plan- og bygningsetaten (PBE). Etter dette har bydelen redegjort for vårt syn, at etableringen er av beskjeden størrelse og innenfor vårt ansvar for forvaltning av parkene, skriver Mads B. Nakkerud, park- og nærmiljøkonsulent i avdeling for kultur, nærmiljø og byutvikling.

Det ligger leilighetsbygg på hver side av hundeluftegården. Foto: Alexander Johnsen

– Da respons på dette ennå ikke har kommet fra PBE, purret bydelen på en avklaring i starten av september. Bydel Sagene ønsker en prinsipiell avklaring av vårt handlingsrom i parkene vi forvalter, understrekes det.

– Kan du da bekrefte at det ikke er søkt om å sette opp hundeluftegård i Iladalen park?


– Stemmer, vi anser det som innenfor vårt handlingsrom! sier Nakkerud.

Henvendelser fra publikum

Bydel Sagene orienterte i november i fjor, på forespørsel fra Bymiljøetaten, om hundeluftegården.

– Henvendelser fra publikum har gjort Bydel Sagene oppmerksom på problemer knyttet til hundelufting uten bånd i Iladalen – én av de 21 parker/plasser som forvaltes av bydelen. Løse hunder har bekymret både hundeeiere og andre parkbrukere, skriver bydelen i sitt svar.

Videre forklares det at bydelen har fått meldinger om at barn ikke tør å leke alene i parken på grunn av hunder uten bånd. Det vises også til en hendelse der en større hund drepte en liten hund.

– På bakgrunn av disse tilbakemeldingene vurderte bydelen det som hensiktsmessig å etablere en hundeluftegård i Iladalen som et forsøk på å løse de overnevnte utfordringene.


– Sagene bydelsutvalg gav i april klarsignal for etablering av en inngjerdet hundeluftegård nederst i Iladalen park.

Har mottatt blandede tilbakemeldinger

– Bydelen har mottatt både positive og negative tilbakemeldinger på forsøket med hundeluftegården. Hundeeiere har vært svært positive til tiltaket, mens naboer i Kingos gate har klaget på støy fra bjeffende hunder – til dels seint på kveldstid.

Bydelen viser videre til tiltak de har gjort for å bedre situasjonen med støy på kveldstid. Det vises til skilting av tider hundeluftegården er åpen.

Hundeluftegården har begrenset åpningstid. Foto: Alexander Johnsen

– Foreløpig er bydelen av den oppfatning at hundeluftegården i Iladalen er til gavn for flere enn den er til ulempe for. Men vi samler erfaringer med forsøket, og vil vurdere videre tiltak på bakgrunn av disse.

– Hvilke fordeler og ulemper henviser du til her?

– Forventet fordel med luftegården er at lufting i parken uten bånd blir betydelig redusert. Ulempen er belyst av naboer til parken – tidvis støy fra bjeffende hunder, svarer Nakkerud til avisa.

Peker på andre bydelers håndtering

Klageren som møtte opp i åpen halvtime på Sagenes bydelsutvalgsmøte 17. september peker på at andre bydeler har hatt liknende situasjoner som den Bydel Sagene er i nå.

– Bydel St. Hanshaugen har en omfattende saksbehandling knyttet til friområder for hund. Her ble en hundeluftegård stengt på grunn av støy, hvor de nærmeste naboene er lengre unna enn det den hundeluftegården i Iladalen er oss, utdyper klageren i bydelsutvalgsmøtet.

Bydel St. Hanshaugen hadde i våres klager fra naboer av Stensparken, hvor det var oppført et hundeluftingsområde. Etter litt frem og tilbake i Miljø- og byutviklingskomiteen for St. Hanshaugen endte man opp med et enstemmig vedtak om å finne en alternativ lokasjon for nytt hundelufteområdet, samt avvikle hundelufteparken i Stensparken. Dette ble videre vedtatt av St. Hanshaugen bydelsutvalg 11. februar i år.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...