Jorda rundt på Sagene:
– Ikke om å gjøre å spise sterkest mulig mat!
Vi tok turen til Nordpolen, for å snakke om indisk mat.
Publisert: 13.03.2019 kl 09:10
Sist oppdatert: 10.04.2019 kl 12:43
SANDAKER: I Bydel Sagene er det flere restauranter med mat fra forskjellige land. Vi skal ta turen rundt i bydelen, og besøke flere steder. Har du tips til en restaurant, som serverer god mat og som ikke er typisk norsk? Tips oss - post@sageneavis.no - denne uka starter med indisk på Nordpolen
India. Landet med godt over en milliard innbyggere. Landet som strekker seg fra Himalaya i nord til Deccanhalvøya i sør. Omgitt av det Arabiske hav grenser India mot land som Pakistan, Kina, Nepal og Myanmar blant flere.
På hjørnet på Nordpolen, i krysset mellom Sandakerveien og Grefsenveien, har Sharda Sharma og Vijay Kumar Sharma tatt med seg et lite stykke India til Norge. Her ligger restauranten Jewel of India.
Hva står sentralt i matkulturen i India?
– I et land med mange ulike stater og kulturer er det maten som står sentralt og forener alle. Felleskapet står sterkt i matkulturen og maten er den samme, uavhengig av om du tilhører den rike eller fattige klassen. Man kan nesten si at maten er selve livsgnisten for folket i India, svarer drifter Sharda Sharma (57).
Hvilken rett fra menyen er de besøkendes favorittrett?
– Svært mange spiser enten Masala Lamb eller en kyllingrett som for eksempel Garlic Chicken eller Butter Chicken.
Hvorfor tror du de besøkende liker denne retten best?
– Det som tiltrekker og gjør disse rettene populære er en blanding av ulike krydder kombinert med en varm, vidunderlig og gjerne en tykk saus som skaper en uforglemmelig opplevelse i ganen. Man blir rett og slett avhengig.
Hva er din personlige favorittrett, og hvorfor?
– En fin introduksjon til det indiske kjøkkenet som vi anbefaler er Tandoori Sangam, med ulike kyllingretter marinert i en leirovn med en tomatbasert saus ved siden av, samt diverse grønnsaker.
Hvorfor er det viktig å ha kjøkken og restauranter fra forskjellige steder i verden?
– Vi bor i et svært globalisert samfunn med ulike etnisiteter. Maten er inngangsporten til å forstå disse kulturene slik at vi alle kan leve i harmoni og bedre forstå hverandre. Vi synes derfor at restauranter med opphav fra ulike steder i verden er et «must» i dagens samfunn.
Hva er unikt med deres spisested/restaurant?
– Vi har fokus på tradisjonell indisk mat. Og er opptatt av å ha en hyggelig atmosfære, samt høy kvalitet på råvarene.
Hvilket land, bortsett fra India, synes du har den beste maten?
– Sør-Øst Asia har så utrolig mye å by på. Enten du drar til Thailand, Singapore, Vietnam eller Malaysia. Der er imponerende mye variasjon og kreativitet som finnes der ute. Vi lar oss begeistre av dette. Naturligvis har dette en sammenheng med fascinasjon for sterk mat og hva vår gane er vant til. Men bare så det er sagt så er italiensk pizza en «guilty pleasure» hjemme hos oss.
Hva synes du om typisk norsk mat?
– Da vi kom til Norge var det arketypiske norske gjerne lutefisk eller pølse. I dag ser man med helt andre øyne på moderne nordiske kjøkkenet både lokalt og internasjonalt. Vi er svært spente på om det i fremtiden kanskje åpner en restaurant med Norden som fokus, i India.
Må dere tilpasse maten for at nordmenn skal like den? (For eksempel lage maten mindre sterk)?
– Vi har en skala fra én til seks hvor én er svært mild og seks er det sterkeste. Vår erfaring er at gjestene våre stort sett spiser mellom tre og fire. Dette blir en fin balanse. Det er ikke om å gjøre å spise så sterk mat som mulig!
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!