Miljøfest på Sagene skole:
– Ikke sitt som en agurk, vi må bli bedre aktivister!

MILJØFEST: Miljømaskoten Tigra engasjerte mange elever på den store miljøfesten på Sagene skole. Foto: Janina Lauritsen
– Osloskolen har blitt et forbilde for andre. Men vet dere hvem som er de største forbildene? Det er dere! sa byråd for miljø og samferdsel Arild Hermstad, til elevene på den store miljøfesten.
Publisert: 03.05.2019 kl 15:57
SAGENE: Fredag 3. mai var det stor miljøfest på Sagene skole.
2019 er nemlig året der hele Osloskolen får innført miljøledelsessystemet Miljøfyrtårn og året der alle skolene får et standardisert oppsett for kildesorteringen. Dette var også et av arrangementene i Osloskolen for å markere at Oslo er europeisk miljøhovedstad.
Elevene danset, sang og koste seg med ulike aktiviteter i skolegården. Det var blant annet potet- og sekkeløp, trillende hage, kunstprosjekt og besøk av miljøhelten Tigra – maskoten i miljøhovedstadsåret – og servering av boller og juice. Og elevene var selvsagt oppfordret til å ta med egne kopper.
Byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen, og byråd for miljø og samferdsel, Arild Hermstad, var med på markeringen.
– Takk til alle for å ha stått på for å få miljøsertifiserte skoler i Oslo, sa Thorkildsen før hun tok opp 22. mars - dagen da barn og ungdom skolestreiket for miljøet.
– Dagen da tusenvis av barn og ungdom tok til gatene. De fikk hårene til å reise seg på armene mine. Som skolebyråd skal man kanskje ikke si at streik er bra, men dette var faktisk helt fantastisk. Noen ganger må barna gjøre jobben selv, dere kan forandre verden. Klimaendringene kan ikke overlates til noen andre i en annen tid. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt, sa hun.

BYRÅDSBESØK: Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV) og byråd for miljø og samferdsel Arild Hermstad (MDG). Foto: Janina Lauritsen
– De små tingene gjør stor forskjell
Hermstad snakket om at avfall ikke bare er søppel, det kan også bli noe fint og bra for miljøet.
– Da har dere en viktig oppgave, vi må kildesortere. Hvem har tre dunker hjemme? Hva skal i den blå posen, hva skal i den grønne? spurte han før alle hendene i skolegården skjøt i været.
– Osloskolen har blitt et forbilde for andre. Men vet dere hvem som er de største forbildene? Det er dere!
Klimapilot Emilie ble intervjuet av elevrådslederen. Hun reiser til vanlig rundt på ungdomsskoler og videregående skoler for å snakke med elevene om klima.
– Jeg snakker med tusenvis som engasjerer seg for miljøet. Og engasjementet er overalt, det er fantastisk. Det aller viktigste vi kan gjøre for miljøet er å huske på at alt gjør en forskjell. De små tingene gjør stor forskjell i det lange løp.

SEKKELØP: Elevene moret seg med blant annet potet- og sekkeløp i skolegården. Foto: Janina Lauritsen
Lagde plastkunst med elevene
Mathias fra ungdomsrådet snakket engasjert til elevene i skolegården.
– 15 tonn plast havner i havet hvert minutt. Ungdom må bli bedre til å ta saker på egenhånd. Ikke sitt som en agurk, vi må bli bedre aktivister. Vi må ta dette selv!
Bydel Sagenes egen kunstner, Jessica Ullevålseter, har samlet plast langs Akerselva. Dette lagde hun kunst av, sammen med elevene. Ullevålseter har malt bilder som forestiller fuglens mage, og barna fikk lime på plasten.
– Når vi kaster søppel på bakken, kan fuglene spise det og dø, fortalte hun elevene som kom for å bli med.

KUNSTPROSJEKT: Kunstner Jessica Ullevålseter har plukket søppel langs Akerselva, og lager kunst sammen med elevene. Foto: Janina Lauritsen
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!