Sagene Avis

Advarer mot ID-tyveri:

– Ikke stol på det trådløse nettverket på ferie

IKKE STOL PÅ ÅPENT NETTVERK: Frende Forsikring oppfordrer til å droppe det åpne nettverket på ferie. Stol heller på ditt eget mobilnett. Foto: Illutrasjonsfoto: Frende Forsikring

– En litt høyere mobilregning er småplukk sammenlignet med hva det kan koste å bli utsatt for ID-tyveri, sier Frende Forsikring og oppfordrer folk til å droppe det offentlige trådløse nettverket.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 17.07.2018 kl 11:49

SAGENE: I forrige uke skrev lokalavisa om Miriam Sem som fikk frastjålet 15.000 kroner da en jente på hennes egen alder utga seg for å være henne og tok ut penger i Post i butikk på Sagene.

Nå advarer Frende Forsikring mot ID-tyveri i sommerferien.

Ikke stol på offentlige nettverk

For mange er uvettig nettbruk i ferien starten på et ID-tyveri-mareritt.

- Vi har alle kjent på lysten til å sjekke mobilen fra strandbaren på ferie. Da er det fort gjort å logge på det usikrede nettverket for å få tilfredsstilt nysgjerrigheten. Men det er verdt å stoppe opp og tenke seg om, sier produktsjef Einar Brekken i Frende Forsikring.

Han oppfordrer til å bruke mobilnettet i stedet for det trådløse.


En litt høyere mobilregning er småplukk sammenlignet med hva det kan koste å bli utsatt for ID-tyveri, sier han. Det er nemlig langt vanskeligere å hacke mobilnettet ditt enn et trådløst nett.

- Du vet aldri hvem som er koblet til samme nettverk som deg hvis du for eksempel kobler deg til offentlig tilgjengelige nettverk på flyplasser, kafeer eller restauranter. Da er det bedre å bruke 3G eller 4G fra mobilen din, sier Brekken.

170.000 nordmenn er rammet

Mer enn 170.000 nordmenn over 18 år har blitt utsatt for ID-tyveri de siste to årene. Det viser tall fra NorSIS.

- Vi forventer at omfanget av skadene blir større fremover, sier Rikard af Sandeberg, produkt- og markedsdirektør for Norden hos Frendes samarbeidspartner Affinion.

- Noe av det viktigste du kan gjøre for å redusere risikoen for ID-tyveri, er å gjøre det vanskelig for uvedkommende å få tilgang til dine kontoer og personlige opplysninger, sier han.


En ID-tyv ønsker å finne sensitiv informasjon om deg som kan misbrukes for egen økonomisk vinning. Det skjer ofte gjennom elektroniske innbrudd, såkalt hacking på mobilen din, nettbrett eller PC gjennom usikrede nettverk. Mange opplever dette i løpet av sommerferien.

Vær kritisk

En annen vanlig måte ID-tyven prøver å lure deg på er ved å sende en e-post eller SMS med lenke til et falsk nettsted eller en app hvor du blir bedt om å oppgi dine opplysninger.

- Vær kritisk til e-poster som ber deg klikke på en lenke til en ukjent nettside.

Det er ikke bare oppkobling mot trådløse nettverk som kan føre til ID-tyveri. De kriminelle er flinke til å sammenstille informasjon fra ulike kanaler for å skaffe seg detaljert kunnskap om deg og din identitet. Mange finner informasjonen de trenger gjennom ting du deler på sosiale medier eller blogger.

- Derfor er det viktig å bruke sunn fornuft. Pass på hvordan du fremstiller deg selv i det offentlige rom, sier Rikard af Sandeberg.

Tips til Wifi-vett på ferie

 • Ikke bruk offentlig tilgjengelig Wifi som ikke er passordbeskyttet.
 • Selv om nettverket krever passord, vær kritisk til hvilke sider du besøker.
 • Ikke logg på sider som krever passordene dine hvis du er på et ukjent trådløst nettverk.
 • Skal du bruke BankID? Ikke vær pålogget usikret Wifi, bruk heller mobilnettet ditt.
 • Nettsider med https:// er sikrede. Ser du en hengelås til venstre i adressefeltet i nettleseren er https aktivert.
 • Slå av funksjonen som automatisk kobler deg til ulike nettverk.

Tegn på ID-tyveri

 • Du får varer eller fakturaer for noe du ikke har bestilt
 • Du får telefoner, post eller e-post om noe du ikke har kjøpt/bestilt
 • Du oppdager ukjente transaksjoner på kredittkort eller bankkort
 • Du får beskjed om at noen har gjort en kredittsjekk på deg uten at du vet hvorfor
 • Du får varsel om adresseendring
 • Du får informasjon om at du er innvilget en kredittramme du ikke har bedt om

Se om forsikringen kan hjelpe

Noen selskap tilbyr bekjempelse av ID-tyveri som en kostnadsfri del av innboforsikringen.

- Det er en stor jobb å ordne opp etter et ID-tyveri, og det kan være overveldende å sitte alene med jobben. Derfor er det greit å sjekke om forsikringen kan hjelpe deg med håndtering, opprydding og forebygging av ytterligere misbruk, sier Einar Brekken.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...