Sagene Avis

– Ikke ta bort lidenskapen hos barn som ønsker å bli best i verden

Mange barn og unge drømmer nok om å bli skikkelig gode på idrettsbanen - kanskje til og med verdens beste! Foto: ILLUSTRASJON/NORDRE AKER BUDSTIKKE

– La barna få drømme selv, bygg opp under denne lidenskapen og deres autonomi og legg heller til rette for at denne motivasjonen opprettholdes, sier Antero Wallinus-Rinne, seniorrådgiver trenerutvikling i Norges Idrettsforbund.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 23.10.2017 kl 21:54

Denne saken ble først publisert hos Norges Idrettsforbund.

Store drømmer er aldri for store for barn som har sine største sportsidoler klistret på veggen i barnerommet. Men hvordan skal idrettslag og trenere møte nettopp disse barna som ønsker å leve ut drømmen om å bli best i verden i sin idrett? Svaret er ganske enkelt:

– Ikke ta bort lidenskapen hos barn, la de være med å bestemme, gi dem ekstra treningstid og inspirer dem til å trene på egenhånd.

Alfa og omega

– Lidenskap hos barn som ønsker å bli gode i sin idrett er alfa og omega. Og for at barn skal beholde lidenskapen er det viktig at trenerne også tar hensyn til barnas selvbestemmelsesrett ved også å spørre om hva barna ønsker å trene på, og hva slags mål de selv har. Det kan kanskje høres rart ut – men for barn som tror at de kan bli verdens beste i sin idrett – så er dette ofte virkeligheten, sier Antero Wallinus-Rinne, seniorrådgiver trenerutvikling i Norges idrettsforbund, og skyter inn: 

– La barna få drømme selv, bygg opp under denne lidenskapen og deres autonomi og legg heller til rette for at denne motivasjonen opprettholdes. Men la oss slå fast at det å trene mye må være noe barna selv har lyst til, og ikke noe de presses til å gjøre.

Viktig å bygge relasjoner

Han mener trenere i norsk idrett gjør en god jobb med å aktivisere barn, men at mange ikke er flinke nok til å ta hensyn til at barn utvikler seg forskjellig i barne- og tenårene. Det kan for eksempel være enormt stor forskjell på den fysiske, psykiske og sosiale kompetansen til to 8-åringer. Derfor er det viktig at trenere legger til rette for at alle skal få muligheten til å bli så gode som de selv kan – og vil. Men for å oppnå en arbeidsplattform hvor alle barna skal få den muligheten så må man starte med å bygge gode relasjoner.

– Barna trenger gode trenere som ser dem, bryr seg om dem og bygger opp under deres idrettsambisjoner. Bare på denne måten kan man klare å skape en trygg ramme slik at barn får lyst til å komme tilbake på trening. Dette vil skape et idrettsmiljø for gode idrettsprestasjoner hvor barn føler mestring og møter nye utfordringer, sier Wallinus-Rinne.

Må være gøy

Dessuten må trenerne også være flinke til å kommunisere overfor barna hva det innebærer å velge mye trening.

– Skap en positiv kultur for å trene, lær dem å sette pris på trening, tren fornuftig og tilpass treningen etter barnas ønsker. Men husk alltid å ha det gøy innenfor disse rammene. Et godt signal på at noe er gøy er når vi ser barn som står og terper teknikk på egenhånd etter fellestreningene.

Må ikke holde på med mange idretter

Norges idrettsforbund er opptatt av at barn ikke begynner for tidlig med spesialisering. Forskning rundt allsidighet og tidlig spesialisering viser at det å drive med flere idretter er gunstig både med tanke på å erfare mange ulike bevegelsesmønstre og ferdigheter i ulike miljøer, beholde motivasjonen, unngå å bli lei og forebygge skader.

– Det mange tror er at barn skal holde på med mange ulike idretter for å bli god. Det viktigste er kompetente barneidrettstrenere som legger til rette for allsidig og variert trening. Barn som driver på med én idrett bør også trene på pasninger, ulike basisferdigheter, koordinasjon og motorikk, sier Wallinus-Rinne.

Antall treningstimer

Mari Bjone, rådgiver barn og unge i Norges idrettsforbund, sier de er åpne for variasjon og tilpasninger når det gjelder antall trenings- eller aktivitetstimer et barn bør ha.

– Ikke legg lokk på antall timer et barn skal drive med fysisk aktivitet. Selv om det finnes lite forskning på området vet vi at barn tåler mer trening enn mange tror – og så lenge de har den indre motivasjonen til å holde på – så kan de trene så mye de selv ønsker. Alle må øve for å bli god, sier Bjone.

Ikke bare organisert idrett

Hun understreker at idretten ønsker flere barn som lever og ånder for idretten sin, men at idrettsaktiviteten i løpet av én uke også må være egenorganisert – uten påvirkning fra foreldre og trenere. Det skal mye til for at barn trener for mye – antall treningstimer begrenser seg ofte naturlig på grunn av skole, lekser og andre gjøremål.

– Det er viktig at ikke all trening er organisert med faste oppmøtetidspunkt. For mye voksenstyrt trening fører lett til at det går på bekostning av den egenorganiserte treningen, og evnen til å være aktiv selv, sier Bjone.

Ekstra treningstilbud må være åpne for alle

Bjone sier at idrettslag som ønsker å gi barna ekstra treningstilbud må ha in mente at tilbudet alltid skal være åpne for alle.

– Idrettslaget skal alltid gjøre ekstra treningstilbud for barn åpent for alle. Det vil si at alle skal få vite om at det eksisterer et slikt tilbud. Oftest reguleres dette av seg selv i dialog med foreldrene, da det som regel er de ivrigste barna som ønsker et slikt tilbud. Når det er sagt, er det enkelte grener som krever et sett med ferdigheter for at barna skal oppleve å mestre og utvikle seg. Da er det svært viktig å kommunisere dette til barna og foreldrene at for å komme med i en slik gren, må alle ha disse ferdighetene i bunn for å kunne delta. Ideelt sett kan dette bli kalt en naturlig utviklingstrapp og progresjon i fysiske og motoriske ferdigheter, sier Mari Bjone.


LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...