Sagene Avis

Innen utgangen av 2020 vil Ruters mål være realisert

RAPPORT: Ruter har sluppet sin årsrapport for 2019. Foto: Ruter

Ruters kollektivtilbud ble utvidet i 2019, og det ble totalt kjørt flere kilometer enn året før. Til tross for det gikk likevel CO2-utslippene fra kollektivtransporten ned. Her kan du også se hvor mange kollektivturer folk kjørte i fjor.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: Totalt hadde Ruter 398 millioner påstigninger i Oslo og Akershus i 2019, en økning på tre prosent sammenliknet med 2018. Dette melder Ruter i sin årsrapport for 2019.

Som i 2018, er det også i 2019, bussene som transporterer flest passasjerer med 180 millioner påstigninger. Deretter kommer T-banen med 119 millioner påstigninger og trikken med 53 millioner.

Kollektivandelen av motoriserte reiser var i 2019 på 39,4 prosent, som indikerer at trenden fortsetter med at kollektivtrafikken styrker seg sammenlignet med bilen. I 2018 var kollektivandelen 38 prosent.

– Endringer i bompengeringen gjorde at Ruter gjennomførte betydelige kapasitetsøkninger for å styrke kollektivtilbudet. Dette har gitt trafikkvekst på 3,0 prosent, fordelt med 2,8 prosent i Oslo og 3,4 prosent i Akershus. Totalt var det 398 millioner påstigninger i 2019, så en stadig større andel av befolkningen i hovedstadsregionen velger kollektivtransport fremfor bilen, skriver administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jensen, i Ruters årsrapport 2019.

Administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jensen. Foto: Jeton Kacaniku/Ruter


Det har i 2019 blitt innført nye bomsnitt, og det har vært en del avvikstrafikk på grunn av oppgraderingsarbeid. Det har gitt utfordrende fremkommelighet flere steder, som har gitt forsinkelser. Til tross for dette gir 74 prosent av befolkningen i Ruters område uttrykk for at de er tilfredse med kollektivtilbudet. Befolkningens tilfredshet er dermed stabil, sammenlignet med 2018.

Reitan Jensen tror en fortsatt god befolkningstilfredshet kan ha sammenheng med flere ruteendringer i 2019, som har gitt økning i kapasitet og frekvens på busstilbudet. Innfasingen av 109 nye elektriske busser i Oslo og på Nedre Romerike med tilhørende infrastruktur for lading på bussanleggene, var også en positiv milepæl. Det samme var ombyggingen av nesoddbåtene til elektrisk drift.

Reduserer utslippene til tross for mer kjøring

Innen utgangen av året skal ikke kollektivtransporten ha noen CO2-utslipp, da det kun skal benyttes fornybar energi eller elektrisitet fra 2021. I 2019 ble fornybarandelen 64 prosent, en økning på seks prosent fra 2018.

I forbindelse med oppstart av nye busskontrakter på Romerike sommeren 2019, ble det satt inn elbusser og busser med EURO VI-motor eller tilsvarende og kun fornybar energi på tanken. Målet om fossilfri drift er dermed allerede oppfylt på Romerike.

Ruters kollektivtilbud ble utvidet i 2019, så det ble totalt kjørt flere kilometer enn året før. Til tross for det gikk likevel CO2-utslippene fra kollektivtransporten ned med 7110 tonn. Denne reduksjonen tilsvarer utslippene fra 4400 dieselbiler.


I 2028 skal all kollektivtransport være utslippsfri, og ved utgangen av 2019 var nærmere 42 prosent av andelen kjørte kilometer, gjort med elektriske transportmidler.

– I løpet av 2020 vil Ruters mål om å kun tilby fossilfri kollektivtrafikk være realisert, og vi løfter nå blikket mot at all kollektivtransport i hovedstadsregionen skal være utslippsfri i 2028. Vi tok viktige steg allerede i 2019. Hele 109 elektriske busser kom på veiene for å hjelpe kundene våre dit de skal. Bussdepotet på Alnabru er blitt bygget om til Nordens største elbussanlegg, og Ruter har nå Nordens største flåte av utslippsfrie busser. Nesoddbåten «Kongen» ble elektrisk i august, og dette markerte retningen for elektrifisering av båttilbudet de neste årene, skriver den administrerende direktøren videre.

Ber folk om å ikke reise hvis de ikke må

– Det føles rart, men i disse dager er det nødvendig og riktig å be alle våre kunder om å ikke reise med oss med mindre de virkelig må. I skrivende stund åpnes samfunnet igjen, gradvis og kontrollert. For oss betyr det at det vanlige rutetilbudet kommer på plass igjen. Samtidig gjelder oppfordringen fra myndighetene om å unngå å reise kollektivt, og det er viktig at alle følger våre anbefalte reiseråd, sier Reitan Jensen videre i rapporten.

Kollektivtransport er definert som en samfunnskritisk funksjon, og Reitan Jensen er stolt av alle som gjør en fantastisk innsats for å holde hjulene i gang.


– Jeg vil også si tusen takk til deg som fortsatt reiser med oss fordi du virkelig må, og til alle dere som holder dere hjemme. Vi savner dere. Forhåpentligvis kan vi ønske dere velkommen tilbake til kollektivtrafikken alle sammen om ikke så lenge! sier Reitan Jensen.

Her kan du lese hele Ruters årsrapport for 2019.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...