ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Innfører karanteneregel for sykehjemsbeboere

Akerselva sykehjem i Mor Gohjertas vei i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB

For første gang siden juni døde en beboer ved Oslos sykehjem av korona tirsdag. Nå innføres det karantenekrav for beboere som drar hjem, samtidig som det tas grep for å avlaste sykehusene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Sykehjemsbeboeren som døde av korona tirsdag, bodde på Midtåsenhjemmet på Nordstrand. Dermed har totalt 37 sykehjemsbeboere i Oslo dødd av koronaviruset, opplyser Sykehjemsetaten i en pressemelding tirsdag kveld.

– Beboere på våre langtidsinstitusjoner rammes spesielt hardt av pandemien. Snittalderen på beboerne sykehjemmene i Oslo ligger på rundt 85 år, og de fleste har flere sykdommer, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten.

Avlaste sykehusene

I dag besluttet Oslo kommune å øke antallet plasser på Kommunal covid-19 behandlingsenhet (KCB) til 45 plasser. Det er for tiden elleve innlagte pasienter ved behandlingsenheten som er en del av Solvang helsehus og ligger på Teisen.

– Smitten i Oslo øker, og det er behov for å behandle flere hjemmeboende covid-19 syke pasienter for å avlaste sykehusene. For å frigjøre kapasitet på Kommunal covid-19 behandlingsenhet, stenges rullerende- og avlastningsplasser på de andre helsehusene og noen korttidspasienter flyttes mellom helsehusene, sier Jagmann.

ANNONSE

Pasientene som er på enheten, blir overført fra sykehus eller eget hjem etter å ha blitt vurdert på Kommunal akutt døgnenhet på Aker.

Nytt tiltak

I tillegg til at allerede innførte tiltak videreføres, blir det også tatt ytterligere grep fra torsdag.

– Beboere på sykehjem som reiser på besøk hjem til nærstående, skal som hovedregel i ti dagers karantene når de kommer tilbake til våre institusjoner. Å få ned smittepresset i byen er det viktigste bidraget hver og en av oss kan gjøre for å beskytte de sårbare gruppene, understreker Jagmann.

Koronatiltak på Oslos sykehjem

Alle tiltakene gjelder både private og kommunale sykehjem

  • Alle medarbeidere på institusjoner bruker munnbind
  • Bydelenes saksbehandlere, tilsynsutvalg, revisjoner og andre må finne digitale måter å kommunisere med sykehjemmene på
  • Trivselstiltak og arrangementer som gjennomføres med interne bidragsytere, skal organiseres slik at avdelinger/kohorter på sykehjemmet i minst mulig grad blandes
  • Det innføres testing av ansatte som har vært i karantene pga. påvist smitte hos husstandsmedlemmer, før de kommer tilbake på jobb
  • Personer bør ikke komme på besøk på helsehus og langtidshjem, hvis de innenfor de siste 10 dager har vært nærmere enn 1 meter til personer over 13 år i sosiale sammenhenger, utover de de bor sammen med. Det skal heller legges til rette for digitale besøk
  • Studenter i praksis oppfordres sterkt til ikke å jobbe flere steder, enn på den institusjonen de er i praksis på. Institusjoner som har studenter i praksis bes om å ta initiativ til at studentene kan ta flere vakter der, i stedet for å at de jobber på flere steder Fra tidligere er det slik at ansatte som hovedregel kun skal arbeide på én institusjon
  • Arrangementer med eksterne bidragsytere innendørs stoppes så lenge Oslo-reglene opprettholdes

Nytt tiltak fra 19.11.2020:

  • Beboere som reiser på besøk hjem/inn til nærstående (middag/overnatting) skal som hovedregel i ti dagers karantene når de kommer tilbake.

Kilde: Sykehjemsetaten

ANNONSE

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE