ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Soudabeh Alishahi gir ut ny bok:

– Jeg har en spesiell tilknytning til Sagene og Nordre Aker

10.august kommer lokalforfatter Soudabeh Alishahi ut med sin nye bok "En vakker dag". Foto: Cecilie Sunde Lien

– En varm og sterk roman om en kvinnes strabasiøse livsreise fra en ytterkant til en annen, skriver Gyldendal om den nye boken.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 22.07.2020 kl 11:11

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

NYDALEN: Lokalforfatteren Soudabeh Alishahi kommer ut med boken "En vakker dag" 10. august. Hun har fått inspirasjon av to steder hun holder nært - Iran og Badebakken.

Alishahi har tidligere gitt ut novellesamlingen "Midtveis" i 2002 og "Smil" i 2015. November 2000 kom Alishahi til Norge og ble Oslos første fribyforfatter. "En vakker dag" er opprinnelig skrevet på farsi og er oversatt av Siavash Sangtarash og Anne Oterholm.

– Jeg er forfatter og skriver hele tiden, enten det er en roman, drama eller dikt. Det er det jeg må, forteller Alishahi.

Forlaget Gyldendal har på nettsiden sin skrevet om handlingen i "En vakker dag":

– Afra vokser opp i et Iran styrt av Sjahen. Hun opplever sin første forelskelse og ungdomstiden under den «brutale» revolusjonen. Fra å ha kunnet gå i bikini må hun nå dekke seg til med hijab, men hun gifter seg lykkelig med en lege hvis ekskone og to døtre har flyktet til Norge. Afra trekkes mot dette nye som hun får ta del i, og møter Norge og landets kultur med sine iranske briller.

ANNONSE

Forsiden på "En vakker dag". Foto: Gyldendal

Tar inspirasjon fra nærområdene

Alishahi forteller hun har stort hjerte for området hun flyttet til da hun kom til Norge.

– Jeg har bodd på Badebakken siden jeg kom til Norge. Områdene rundt meg er som min egen lille by. Jeg husker da jeg kom til Badebakken var det bare halve området som var bebygget. Nå er det helt annerledes. Jeg er glad jeg har fått sett utviklingen, sier Alishahi.

– Jeg har alltid pleid å gå langs Akerselva, og jeg har mange minner derfra hvor jeg har både ledd og grått. Turene mine langs Akerselva har fått meg til å tenke på historier, karakterer og folk jeg vil skrive om. Mange av historiene mine har blitt skapt her, forteller Alishahi.

I "En vakker dag" får hovedkarakteren Afra oppleve de samme områdene.

ANNONSE

– Jeg skriver mye om områdene på Sagene og Nordre Aker. Afra går langs Akerselva bort til Myraløkka og Arendalsgata og sitter på samfunnshuset på Sagene, forteller Alishahi.

Soudabeh Alishahi skriver på morsmålet sitt farsi, men bøkene hennes blir oversatt til norsk. Foto: Cecilie Sunde Lien

Ble fengslet

Alishahi forteller hun har skrevet siden hun var tenåring, og at det er stor forskjell fra å skrive i Iran og Norge. Da hun utga novellesamlingen "Blue and red" i 1999 i Iran ble hun fengslet på grunn av sensur på boken.

– Bøkene mine var under sensur. Etter min første publisering ble jeg forfulgt og arrestert på grunn av novellene mine og kontroversielle temaer. Da hadde jeg reiseforbud og måtte komme ut av Iran ulovlig, forteller Alishahi.

– I Norge tok jeg kontakt med Den Norske Forfatterforeningen. De støttet meg så jeg kunne bli i Norge, sier Alishahi.

ANNONSE

– Jeg har gått masse langs Akerselva, og har minner derfra hvor jeg har både lett og grått, sier Alishahi. Foto: Cecilie Sunde Lien

Feminisme er et viktig tema

Et tema som går igjen i bøkene til Alishahi er feminisme. "En vakker dag" er intet unntak.

– Boken tar opp ting som iranske kvinner ikke kan i hverdagslivet. Jeg bruker også mine opplevelser og mine erfaringer, sier Alishahi.

– Feminisme og kvinner er veldig sentralt i tekstene mine. Det er uungåelig for meg. Det er en pågående kamp i samfunnet og vi er ikke i mål, sier Alishahi.

Du kan lese et første kapitel av "En vakker dag" her

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE