ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

– Jeg skal på fest, for å virkelig feire samisk musikk og mat!

Bydelutvalgsleder i Bydel Sagene, Helge Stoltenberg (Ap) gleder seg til i morgen, da skal det virkelig samefeires, og smakes på samisk mat. Her ved kjøkkenet til HvaSkjer. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/SAGENE AVIS

KOMMENTAR: – Tirsdag er det Samefolkets dag, vi i Bydel Sagene vil også være med på feiringa!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 05.02.2018 kl 09:18

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

6. februar er Samefolkets dag. Da kan samer i Norge, Sverige, Finland, Russland og ellers i verden feire sin egen nasjonaldag.

Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917. Dette var første gangen at samene var samlet for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalstatsgrensene. Dagen ble første gang feiret i 1993.

Arkeologer kan følge samisk kultur tilbake 2000 – 2500 år i historien. Samene er Norges urinnvånere. Samene har en stolt historie og en kultur som er rik.

Men behandlingen samene har fått fra storsamfunnet er ikke noe å rope hurra for. En hard og streng fornorskningspolitikk hadde som mål å utrydde samisk språk og kultur. I store områder ble både språket og kulturen også utryddet. Det var også for mange knyttet skam til å ha samisk blod i årene.

Heldigvis har dette endret seg. I dag har vi fått Sametinget, og undervisning i skoler og universiteter kan i dag foregå på samisk. Samisk kultur blomster og man trenger ikke lengre å skamme seg over sin samiske herkomst. I dag er samene stolte av at de er nettopp det, samer.

ANNONSE

I Oslo bor det i dag mange samer og hvert år inviterer kommunen til fest på Samefolkets dag. Nytt av året er det at også vi i Bydel Sagene vil være med på feiringa. «Hva skjer» inviterer til Nordaførr, som er en fest for å virkelig feire samisk musikk og mat. Her kan man oppleve noe av det beste av samisk populærkultur og kjøkkensjefen disker opp noen nye retter inspirert av samisk matkultur.

Så nå har vi en stor mulighet til å sjekke ut hip-hop, rock og pop fra Sápmi. Jeg tror dette blir veldig spennende, jeg har fått æren av å åpne ballet på tirsdag. Vi håper at flest mulig tar turen for å feire samenes store dag.

Til alle samer på Sagene, i Oslo, i Norge, i resten av verden og til alle oss andre, gratulerer med morgendagen, tirsdag 6. februar!

Helge Stoltenberg (Ap), bydelsutvalgsleder i Bydel Sagene

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE