ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

– Jeg var usikker, helt frem til i går kveld!

Endelig i går, da bestemte Torunn seg for hva hun skal stemme på. Her på vei inn i Sagene Festivitetshus for å stemme, mandag ettermiddag. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Men nå har jeg bestemt meg, sa Torunn Fossen, og hastet inn på Sagene Festivitetshus. Men ikke bare velgere, politikere og valgarbeidere på plass i valglokalet, men også valgobservatører som hadde reist langt for å se hvordan ting blir gjort, nettopp på Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 11.09.2017 kl 18:46

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Torunn Fossen kommer bestemt mot valglokalet på Sagene, og har ikke tenkt til å stoppe verken ved partirepresentanter utenfor valglokalet, eller annet. Men lokalavisa slår hun av en liten prat med.

Har du bestemt deg?

– Ja, jeg var usikker helt til i går kveld. Men så bestemte jeg meg for hvilket parti jeg skal stemme på. Nå er jeg helt sikker, sier hun.

– Jeg skal nok sitte oppe og følge med utover kvelden. Men om det blir hele natta er jeg usikker på. Men dette blir et veldig spennende valg, legger hun til, før hun forsvinner inn i valglokalet på Sagene.

Jevnt sig

MDG og Høyre, side om side utenfor valglokalet på Sagene. Aurora Salmelid fra MDG har ankommet for ikke så lenge siden, mens Camilla Johannessen fra Høyre har stått utenfor valglokalet siden klokken 09.00, mandag morgen.

ANNONSE

– Det har vært et jevnt sig hele dagen, men ikke noe rush. Men jeg tipper at det blir mer folk utover kvelden, sier Johansen.

– Jeg tror det i 2015, kommunevalget, var rundt 2000 som stemte her, noe over det dobbelte er vel det som sogner til dette valglokalet. Det er ofte bedre oppslutning i stortingsvalg enn ved kommunevalg, sier Johansen.

Og om damene skal følge med på valget utover natta?

– Selvfølgelig!

Valgobservatører

Men det var ikke bare velgere, politikere og valgarbeidere plass i og ved Sagene Festivitetshus mandag ettermiddag.

ANNONSE

I forbindelse med stortings- og sametingsvalget har Oslo bystyre besøk av delegasjoner fra utlandet som skal observere valggjennomføringen.

– Gruppen er invitert av NORDEM - Norsk Ressursbank for Demokrati og Menneskerettigheter - og vil følges av en NORDEM-ansatt. De får en presentasjon om valgordningen og organiseringen av valget i Rådhuset før de ankommer valglokalet, fra informasjonen fra bystyret i forkant av valgdagen.

Representantene er invitert som valgobservatører, og for å se hvordan et åpent og demokratisk valg forgår, årets representanter er alle valgfunksjonærer.

– Målet er å gi delegatene en forståelse av det norske politiske systemet og valgsystemet vårt, og internasjonale standarder for demokratiske valg og valgobservasjon. Tanken er at programmet kan påvirke i positiv retning og at delegatene tar med seg det de har lært hjem til arbeidet med valg der, også i følge Oslo bystyrets sekretariat.

Representantene skal også overlevere sine funn og anbefalinger til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, så Norge skal også lære av observatørene.

ANNONSE

Forskjeller

Valgfunksjonær Nicola Mugosa fra Montenegro står inne i valglokalet på Sagene, og nettopp observerer.

– Det er en del forskjeller, sammenlignet ved valg i mitt hjemland. For eksempel en del tekniske og praktiske forskjeller. Blant annet er ikke vi vant til at man går inn i et avlukke, og der er alle de forskjellige stemmesedlene, men i stedet at vi får stemmeseddel fra de som jobber i valglokalene, sier Mugosa fra valglokalet på Sagene.

Lokalavisa kjenner også til at det var internasjonale valgobservatører på besøk ved Ullevål, valgdagen.

Om Sagene Festivitetshus

Holsts gate 3 er bygget i årene 1896-97 for A/S Sagene Festivitetslokale. Stedet ble på folkemunne kalt "Afrika", og nevnes flere steder i Oskar Braaten sine bøker og skuespill. Fra 1898 var forsamlingslokalet utleid til Nordre Teater, og scenen ble utvidet i 1901.

ANNONSE

I 1905 ble lokalet utleid til vekkelsesmøter. Eiendommen ble solgt til Foreningen for Indre Mission i Christiania i 1908, og forsamlingslokalet ble da omgjort til Indremisjonslokalet Emmaus. I 1917 ble eiendommen kirke for den nyopprettede Lilleborg Menighet, og det ble satt inn orgel på galleriet.

Fra 1927 har Oslo kommune stått som eier. I forbindelse med overtakelsen fikk kirkeinteriøret nytt korparti med korbue og maleri. Kirkefunksjonene flyttet i 1966 og huset ble forsamlingslokale.

LES OGSÅ:

– Jeg håper flere skoler lærer av Nordpolen og Bydel Sagene

Hanna forteller om en skikkelig skatt av en Sagenetur

Nå har naboene og HvaSkjer hatt møte

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE