Sagene Avis

– Jenter kan også være superhelter

FOLKEHELSE: Mina Gerhardsen blir ny generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelse. Å være en kvinnelig leder og talsperson gir et særlig ansvar i media og i debatter, men det er vanskelig å få kvinner til å stille opp, forteller hun. Foto: Janina Lauritsen

Mina Gerhardsen mener det er viktig å ta kvinnekampen hvert år, for å minne oss på at det er mye som er ugjort. – Du skal ikke tåle å bli kalt hore, det er ikke «dealen» for å være offentlig og i en debatt, sier hun.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.03.2019 kl 13:03

ÅSEN: Mina Gerhardsen blir den nye generalsekretæren i Nasjonalforeningen for folkehelsen, fra 1. mai.

Hun gleder seg til å bli kjent med organisasjonen, til å lytte og lære, drive med forskning og være litt lobbyist for det.

– Folkehelse er noe som angår alle, det handler jo om vår egen helse.

– Det er mye helse i at folk har det bra

For å løse folkehelseutfordringene er Gerhardsen opptatt av at vi behøver de store fellesløsningene, og det trengs forståelse av at vi stiller med ulike forutsetninger. Frivillig sektor har også en viktig rolle med å se behov, komme med løsninger og si fra når det trengs.

– Det må bli lett å gjøre gode valg, spise sunt og røre på seg. Vi må finne felles løsninger. Hvordan skal miljøet rundt oss være - i parker og på lekeplasser. Man må legge til rette for god og sunn aktivitet, det er helse det også. Det er mye helse i at folk har det bra. Og skolemat er viktig. Vi vet det er så forskjellig hva som kommer med i matpakka, eller om det kommer med noe i det hele tatt. Alt dette er viktig for helsen resten av livet. Vi må jobbe med en løsning som gjør det lett å være sunn.


Nordmenn lever stadig lenger. Det er et gode, men betyr også økt risiko for dårlig helse og ensomhet blant våre eldste. Vi vil trenge økt satsing på kunnskap og utbygging av helsetilbud for å møte dette, men mobilisering av frivillige vil også være en viktig del av løsningen, mener hun.

– Det er mye ensomhet og noe kan løses kommunalt. Men det å ha en frivillig som har valgt å være med deg gir mye til folks livskraft. Ensomhet blir et av våre største samfunnsproblemer, vi må bli flinkere til å invitere andre med.

– Min bestemor ønsker et fellesrom som folk lett kan møtes i, så de ikke blir sittende i hver sin leilighet. Hun vil heller kunne rusle ut i gangen og inn i en stue for å finne folk. Det blir en annen terskel for oss som kan sende SMS til hverandre, det blir ikke så enkelt når man er over 90 år.

Kortere levealder i bydel Sagene

Folk dør oftest av hjerte- og karsykdommer, og faren for demens blir større og større – det er en kjempeutfordring, vi må tenke klokt, forteller hun.

– Og her i bydel Sagene lever vi ti år kortere enn andre steder i Oslo. Jeg syns det er veldig spennende å jobbe med så store spørsmål. Og i denne jobben får jeg også arbeide med alt fra matkurs for menn til kurs om demens, det er så mye forskjellig.


Gerhardsen kommer fra jobben som kommunikasjonsdirektør i Norad. Hun har blant annet bakgrunn som journalist, informasjonsarbeid i Røde Kors og som statssekretær ved Statsministerens kontor, Kulturdepartementet under Stoltenberg II-regjeringen og generalsekretær i Actis.

MARKERER KVINNEDAGEN: – Jenter kan også være superhelter, det lærer jeg døtrene mine. De må ikke være i den snille, flinke rosa-rollen. De skal også løpe, klatre og bli møkkete. Foto: Janina Lauritsen

– Jeg tror jeg har en bakgrunn som kan være nyttig i denne jobben, for eksempel til å synliggjøre viktige spørsmål.

Men det er også mye moro i en jobb som generalsekretær:

– På min første arbeidsdag skal vi ha hoppetaukonkurranse, jeg må øve litt kjenner jeg, he he. Det har vært lite av det i de andre jobbene mine.

– Andre jogger, jeg blogger

Når Gerhardsen ikke skal tenke på folkehelseproblemer, vil hun tenke på ord. Hun er glad i å lese, skrive og formidle. Det ble til bloggen ordibruk.no.

– Bloggen er fritidsprosjektet mitt. Der har jeg boktips og dikt jeg syns er fine. Det er et morsomt format å jobbe i, men jeg har ingen ambisjoner om å bli en stor blogger. Andre jogger, jeg blogger, man rekker mye ved å ikke trene, sier hun og ler.

Før hun legger til:

– Neida, jeg går mye og jeg har skritteller. Jeg prøver å gå 10.000 skritt hver dag, det går stort sett! Også har vi hytte på fjellet, dit drar jeg så ofte som mulig for å få sjelefred. Det er viktig.

– Viktig å ta kampen hvert år

Hun har alltid markert kvinnedagen og i år skal hun ha med datteren sin (11) i toget for første gang.

– Denne dagen er så viktig! Det er viktig med bistand, at jenter skal få bestemme over sin egen kropp, jenters rett til å gå på skole, vold mot kvinner og det at jenter velges bort. Det er nok av kamper å ta av. Og det er viktig å ta den kampen hvert år, for å minne oss på at det er mye som er ugjort.

Gerhardsen har gitt ut boken «Å lykkes med taler», og hun har laget blogginnlegg om de hun mener er fem av de beste talene om likestilling og feminisme.

– Har du en favorittale?

– Emma Watsons tale i FN er god, og hun er en god formidler. Den talen bør alle jenter ha fått med seg. Jenter trenger bevisstgjøring, det er så viktig å ha bevisstheten om at det er viktig å kjempe mot forskjellsbehandling.

Gerhardsen er oppvokst i en tid der jenter lekte med både biler og dukker. I dag er alt kjønnsbestemt, mener hun.

– Barna nå blir så farget av rosa/blått, de får et smalere rom. Jenter kan også være superhelter, det lærer jeg døtrene mine. De må ikke være i den snille, flinke rosa-rollen. De skal også løpe, klatre og bli møkkete.

– Et demokratisk problem

Å være en kvinnelig leder og talsperson gir et særlig ansvar i media og i debatter, men det er vanskelig å få kvinner til å stille opp, sier hun.

– Det er så mye enklere å si nei enn å si ja. Men si ja!

Mange kvinner vegrer seg for å delta i debatt eller å sette søkelyset på seg selv, fordi de er redde for hets.

– Hets er forferdelig slitsomt. Mange sier de ikke orker å være med i debatten fordi den er så stygg. Det er en demokratisk trussel og det bekymrer meg veldig. Særlig unge jenter tas. Man må ha elefanthud og mange har ikke det. Men du skal ikke tåle å bli kalt hore, det er ikke «dealen» for å være offentlig og i en debatt.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...