ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

SAGENE-JUL: Sturla Stålsett, Sagene-beboer og tidligere generalsekretær i Kirkens Bymisjon, prest og professor ved det teologiske menighetsfakultetet, forteller om julens budskap. Foto: Janina Lauritsen

Sturla Stålsett om Sagene-jula:

– Julebudskapet står sterkt

Når Sturla Stålsett forteller om sine beste juleminner, er det snakk om dem som flyter litt over i hverandre, minnene som er gode nettopp fordi de har vært like hvert år. Minnene fra barndommen om det familien alltid gjorde, som å spise reinsdyrstek og multekrem til man nesten sprekker. Men det er også viktig å tenke på dem som ikke har det like bra, spesielt nå i jula.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 25.12.2019 kl 17:50

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Sturla Stålsett, tidligere generalsekretær i Kirkens Bymisjon, prest og professor i diakoni, religion og samfunn ved MF Vitenskapelig høyskole i Oslo, bor rett over gata for Sagene kirke. Kanskje derfor er det lyden av høytiden, julegrana utenfor kirka og belysningen som for ham er skikkelig Sagene-jul.

– Det er et stadig mer trivelig og aktivt nærmiljø når det gjelder småbutikker og kaféer som får et spesielt preg i jula. Det er noe med lyset og temperaturen som gjør at det blir en helt særegen julestemning på Sagene.

Som regel feirer han julaften hos foreldrene på Røa. Men 2. juledag inviterer han til stor familiefest i Dannevigsveien, i det gamle tømmerhuset fra 1891.

– Min julerett nummer én er reinsdyrstek, det vokste jeg opp med å ha på julaften. Og multekrem med mandel i, med marsipangris i premie. Vi håpte alltid at min onkel som ikke er så glad i marsipan skulle vinne den, da delte han raust ut, forteller han til Sagene Avis.

Budskapet om kjærlighet

For Stålsett er det aller viktigste i jula budskapet om kjærlighet, nærhet og fellesskap. Det opplever han konkret når han er sammen med andre, enten det er familie eller kolleger, på juleavslutninger, gudstjenester og ved julesang. Da opplever han en kjerne av noe som bæres gjennom hele livet.

ANNONSE

– Jeg har veldig stor glede av at julen er så konkret på mange måter. Det er lukter, lyder og smaker. Og fortellingen om Jesusbarnet, stallen og krybben, som er ganske overraskende i sin enkelthet. Denne fortellingen har et sterkt og nesten provoserende budskap, om at det aller helligste og selve livet ligger gjemt i fortellingen om et lite barn. Og den barnlige gleden som alle gir seg lov til å ta del i, om det er med gaver, mat eller å komme sammen, er veldig viktig for meg.

Sturlasett har også vært generalsekretær i Kirkens Bymisjon. Derfor vet han ekstra godt at siden det er så mye positivt å forbinde jula med, gjør at det blir en ekstra vanskelig tid for dem som har et krevende liv. Ensomhet, savn og sorg blir forsterket i lyset fra juletreet. Og nettopp derfor er det så viktig med møtepunktene og tiltakene som setter søkelyset på inkludering og sosial rettferdighet.

– Det er en konstant utfordring å skape rom sånn at alle kan kjenne det er plass til dem. Det er viktig at folk får kjenne at det er bruk for dem. Alle trenger å kunne delta, bli invitert og verdsatt. Ikke bare for det vi er, men også for det vi kan bidra med.

Om Sturla Stålsett:
Sturla Stålsett har sterk tilknytning til bydel Sagene, hvor han har bodd i 20 år. Han satt i menighetsrådet på Sagene fra 1998 til 2001, og var leder i perioden 1998-99.

I 2014 steppet han i en periode inn som fungerende sogneprest i Sagene menighet.

Stålsett er professor ved det teologiske menighetsfakultetet, er utdannet ved samme sted og tok teologisk doktorgrad ved Universitetet i Oslo. Stålsett ble ordinert i 2004 i Oslo domkirke. Han har vært generalsekretær for Kirkens Bymisjon i Oslo, hatt en rekke forskningsoppdrag for Universitetet i Oslo og arbeidet som konsulent for Kirkens Nødhjelp.

Han var styreleder og talsperson for Åpen Folkekirke ved kirkevalget i 2015.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

– Jula er kontrastenes tid

Han har opplevd sammenhenger hvor julebudskapet får konkrete utslag. Kanskje var dette sterkest i hans tid i Kirkens Bymisjon. En av de viktigste kampanjene der er «Gled en som gruer seg til jul.» Dette går ut på å lage møtepunkter og måltider for folk som gleder seg til også å kunne være en del av et fellesskap i jula.

Jula er kontrastenes tid, mener han. Noen av kontrastene er synlige for oss alle, enten det gjelder fattige tilreisende eller folk som strever med rus eller andre problemer. Andre kontraster er mindre synlige fordi de handler om følelser inni oss som enkeltmennesker. Det kan også være noe som skjer bak lukkede dører.

ANNONSE

– Opplever du at julebudskapet står sterkt på Sagene?

– Jeg tror det står sterkt. Sagene kirke er en av de åpneste kirkene i byen, det er åpent fire dager i uka og mange er innom. Det kommer også mange som ikke vanligvis går i gudstjeneste, men som kjenner en veldig sterk nærhet til julebudskapet. Enten det er Juleevangeliet eller minnene som hører til – alle de små glimtene av hva jula handler om, de tror jeg mange er glade i. Men vi er også alltid utfordret med spørsmålet om det er rom til alle, tar vi vare på hverandre sånn som kjernen i julebudskapet utfordrer oss til å gjøre?

Stålsett har sett en utvikling i samfunnet hvor det er ganske mange krefter som jobber for å stenge rom mer enn å åpne, og vende oss innover i stedet for utover. Vi er opptatt av hvem vi tilhører som egen gruppe, mer enn som et større fellesskap.

– Nå tenker jeg også globalt. Vi er i en tid lederne er opptatt av å bygge murer og fremheve sitt eget. Vi har også spørsmål som handler om sosiale, etniske og økonomiske forskjeller. Vi har fått en samfunnsdebatt som er kaldere og mer ekskluderende enn den var for bare fem-ti år siden, det har gått i feil retning. Jeg tror mange, som meg, opplever det som en urovekkende utvikling. Jeg tror grunnholdningen hos folk her på Sagene, og i resten av Norge, er at vi ønsker å være et gjestfritt folk. Vi ønsker å møte folk på en ordentlig måte, med respekt og raushet. Jeg tror trendene om å tenke på oss selv først, egentlig er trender mange dypest sett ikke kjenner seg igjen i, eller ønsker å følge med på.

SAGENE KIRKE: Sturla Stålsett oppfordrer til å ta seg tur i kirka i jula. Her er alle velkomne, og det skjer mye. Foto: Janina Lauritsen

ANNONSE

Stolt av faren

Faren og tidligere biskop i Oslo, Gunnar Johan Stålsett, ble i forrige uke dømt for overtredelse av utlendingsloven, etter å ha ansatt en ureturnerbar asylsøker. Det at han står i den situasjonen han gjør, er et uttrykk for den store etiske utfordringen vi har som folk – hvordan vi innretter oss når vi står overfor andres nød, mener sønnen.

– Det etiske valget kan vi ikke unnvike. Og jeg er veldig stolt over det valget han har tatt. Jeg håper den fører til politisk endring. Mennesker som er i situasjoner som er krevende på alle måter må få bidra og føle seg sett, det handler om selve menneskeverdet og opplevelsen av egenverd. Derfor mener jeg det er viktig at mennesker som er i en situasjon hvor de, for sin egen sikkerhets skyld, ikke kan vende tilbake til hjemlandet, ikke blir satt i et lukket rom uten muligheter. Det er viktig at de får bidra i samfunnet, sier han og fortsetter:

– Denne situasjonen klinger veldig sammen med kjernen i julebudskapet. Dette tydeliggjør at det ikke bare er harmoniserende idyll, men det er krevende og utfordrende spørsmål om menneskeverd.

De beste juleminnene

Når Stålsett tenker på sine beste juleminner, er det snakk om den vanlige jula. Minnene som flyter litt over i hverandre, minnene som er gode nettopp fordi de har vært like hvert år. Minnene fra barndommen om det familien alltid gjorde, som å være samlet i stua, være forventningsfulle før gavene, gå rundt juletreet og spise reinsdyrstek og multekrem til man nesten sprekker. Eller å gå ut i snøværet for å prøve skøytene eller skiene som lå under juletreet.

ANNONSE

Han har også hatt noen litt mindre tradisjonelle julefeiringer i utlandet, som han har satt stor pris på.

– Da jeg gikk på barneskolen var familien på reise til Kenya, og dette var første jul i et fremmed land. Vi var på stranda, noe som var både feil og fantastisk på samme tid for en som gikk i sjetteklasse.

– Så har jeg senere i livet feiret jul i El Salvador, midt oppi krig, flukt og fattigdom, men samtidig med en veldig sterk og glad feiring av jula. Denne kontrasten var veldig god, det la ingen demper på julefeiringen, tvert imot. Dette var med på å gjøre det viktig å feire jul.

Stålsett besøkte en flyktningleir i El Salvador 2. juledag, hvor fortellingen om da Jesusbarnet ble flyktning ble lest. I denne historien sto Josef og Maria opp tidlig av frykt for Herodes’ soldater og tok med Jesus til Egypt.

– Denne fortellingen, som er en annen versjon av juleevangeliget, er veldig viktig for flyktninger rundt omkring.

– Del med dem som har mindre

Når jula endelig setter inn på julaften, skal Stålsett og familien fortsette med en ny tradisjon de har fått. Da skal de sitte badstua og ta isbad ved Sørenga eller utenfor operaen.

– Julebad er herlig. Det er veldig kaldt, men når du har sittet lenge nok i badstua er det fint. Men du må kjapt uti og kjapt opp igjen!

– Hva vil du oppfordre folk til å gjøre denne jula?

– Jeg vil oppfordre til å dele. Særlig, på de måtene folk finner riktig, med andre som har mindre, og ikke bare med sine nærmeste. Det er mange flotte organisasjoner som trenger en håndsrekning for å gjøre det arbeidet de gjør hele året. Å gi litt raust til dem som jobber for folk som har det mer krevende enn oss, tror jeg er en god oppfording.

Det er også viktig å sette seg ned, mener han. Har du tid overs og sitter sammen med noen, oppfordrer han til å ta en ønskekonsert. La det gå en runde hvor alle velger en låt og sier noen ord om hvorfor man vil dele akkurat denne låta.

– Det blir en fin kombinasjon av å høre på fin musikk og lytte seg inn på andres musikksmak, eller høre hvorfor musikken treffer en. Det kan oppstå fine samtaler av det. Det har i hvert fall jeg lyst til å gjøre.

– Og ta gjerne en tur i kirka! Det skjer så mye fint der, man kan gå i gudstjenester eller på konserter. Alle er velkommen, enten de er der ofte eller sjelden, bare vil innom for å se eller delta fullt ut, avslutter han.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE