Sagene Avis

Dyrehjørnet:

Julematen er ikke for våre firbente venner

JULEKOS: Det er fort gjort å gi noe ekstra til dyra for å være snill, men vær obs på at det ikke er alt som er bra for de firbeinte. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Snart er julen her og vi fyller opp hjemmene våre med hyasinter, kakedeiger, grønne, glitrende trær og ikke minst julemat. Derfor er det en hel del du bør passe på som hunde- eller katteeier akkurat nå.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

DYREHJØRNET: Snart er jula her, og det kan være fristende å tilby hunden smakebiter fra alle godsakene. Men det er viktig å huske på at flere av tingene vi mennesker spiser, kan være farlig for hunder!

– Søtsaker som sjokolade, druer og rosin er giftige for hund og katt, og kan til og med i små mengder forårsake skader på indre organ og i verste fall død, sier Sasja Rygg, veterinær hos AniCura dyresykehus på Voldsløkka, i en pressemelding. Hun har samlet de viktigste tipsene for at kjæledyra våre også kan få en fin jul.

I lokalavisas dyrehjørne vil Rygg svare på eventuelle spørsmål fra leserne. Eller kanskje du bare har en historie om kjæledyret ditt du ønsker å dele? Send oss en e-post og delta i dyrespalten vår!

Les også: Nå får dyrene et eget hjørne

Hold juleribba for deg selv

I advent og juletiden tar AniCura imot betydelig flere dyr med mage- og tarmproblemer enn til andre tider av året. I mange av tilfellene er årsaken altfor fet og salt mat som ribbe, julepølse eller pinnekjøtt.


– Mye av den julematen vi spiser og kanskje byr hunden på, inneholder store mengder fett som kan gi både oppkast og diaré hos hund. I verste fall kan det også gi betennelse i bukspyttkjertelen, som er svært alvorlig. Man skal også være forsiktig med veldig salt mat og mat som inneholder bein. Beinene fra pinnekjøtt og ribbe kan gi skader i mage-tarmkanalen, forteller veterinæren.

Men det er ikke bare den salte og fete maten som er uheldig for hunden. Den bør også holde seg langt unna godteriskålen. Særlig farlig er mørk sjokolade, som inneholder stoffet teobromin. Teobrominforgiftning påvirker nervesystemet, hjerte-karsystemet og musklene. Melkesjokolade inneholder også teobromin, men i lavere konsentrasjoner.

Selv rosin, druer og visse typer nøtter er uheldige for hunder.

– En hund som har spist rosin eller druer kan få uhelbredelige skader på nyrene, og i verste fall dø av det. Symptom på nyreskade kan komme gradvis og ikke alltid være lette å oppdage i begynnelsen, sier Rygg.

Symptomer på forgiftning

Tegn på at en hund har blitt forgiftet varierer etter hva den har fått i seg. Slapphet, kvalme, oppkast, skjelving og påvirket mentaltilstand bør gjøre deg mistenksom. Visse typer forgiftning gir akutte symptomer, mens andre kommer gradvis etter noen dager eller til og med uker. Derfor er det viktig å kontakte veterinær umiddelbart om du mistenker forgiftning.


– Om dyret kommer til veterinæren tidlig er prognosen ofte god, siden mageinnholdet kan tømmes ved å fremkalle brekning. Om du tar hunden på fersken i konfektesken, er det bare å ringe veterinæren så fort som mulig.

Det er et aspekt til med å ikke gi hunden rester fra julebordet, nemlig risikoen for fedme. Mange er ikke klar over hvor lite det skal til av forskjellige typer mat for at kjæledyret skal få i seg alt for mange kalorier og fett. I dag er 25-40 prosent av alle hunder og ca. hver fjerde katt i Norge overvektige.

– Prøv å stå imot fristelsen til å belønne din hund med julemat, ta heller en ekstra spasertur. Det er godt for både hunden og deg selv, sier Rygg.

Er det noe det er lov til å gi?

Ja, det er noe ekstra man kan by på, sier veterinæren.

– Små mengder av svineribbe eller -stek uten fett og svor, laks uten ben, kjøttboller uten løk, brød uten rosiner eller nøtter kan trygt gis. En skje eller to med risengrynsgrøt går også bra, om dyret ikke er følsomt for melkeprodukter. Men alt med måte!


AniCuras beste tips for en sikker og hyggelig jul:

  • Ikke gi hunden eller katten restemat fra julens etegilde. For en hunde- eller kattemage kan fet mat utløse alvorlige mage-tarm-problemer. Løk og hvitløk er farlig for hunder.
  • Vokt over konfektesken! I sjokolade finnes det et stoff som er giftig for hund. En forlatt konfekteske eller sjokoladeskål på stuebordet kan være livsfarlig for hunden.
  • Pass på gavebånd og glittersnører. Disse er gøy å leke med, men lett kan feste seg i mage-tarmkanalen.
  • Still juletreet på et sikkert sted. Julekuler i glass kan skjære opp dyrets poter, og granbar er svært tungt fordøyelig for både hund og katt. Juletrebelysningen bør også plasseres utenfor nysgjerrige dyrs rekkevidde.

  • Tenk på at levende lys kan velte på grunn av logrende haler og nysgjerrige snuter. Still lys høyt så dyrene ikke kommer til, og la ikke dyret være alene i et rom med levende lys.
  • Vær forsiktig med juleblomstene! Hyasinter, amaryllis, julestjerne, og juleroser er giftige for både hund og katt.
  • La ikke gjærdeig stå fremme til heving slik at hunden kan nå den. På noen sekunder kan en hund glefse den i seg, og så få akutte mageproblemer. Rosiner er dessuten giftig for både hund og katt.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...