Sagene Avis

Kan bli dobbel pris i bommene

Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Neste store bompengehopp i Oslo kommer før du aner.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: Mest sannsynlig blir det vesentlig dyrere allerede ved årsskiftet, i hvert fall for bensin- og dieselbiler.

Dette skriver NRK, som har fått tilgang til ferske priseksempler fra sekretariatet for Oslopakke 3. De ligger på forhandlingsbordet når staten, Oslo og Viken nå prøver å sy sammen en ny vei- og kollektivpakke.

I den dyreste varianten øker prisen for fossilbiler med 57 prosent 1. januar neste år. Så trappes prisen opp årlig fram til 2024. Da vil den være det dobbelte av i dag.

Bor du i en nabokommune til Oslo, jobber innenfor Osloringen og kjører dieselbil i rush, må du da ut med 188 kroner hvis denne varianten blir valgt. Prisen med rabatt for Autopass-brikke blir 150 kroner pr. dag.

Det er ifølge NRK to viktige forutsetninger for regnestykket. Den ene er at elbilene skjermes for prisøkning, den andre er at bompengene skal være høye nok til å finansiere viktige vei-, sykkel- og kollektivprosjektene mange år fram i tid.


Les også: Husker du Torshov-beboeren som fikk en bomstasjon nesten oppå balkongen sin?

Mildere variant

Det finnes også en mildere variant som ikke løser pengekrisen i Oslopakke 3 på samme måte. Kilder sier til NRK at det er en slik nøktern modell det er mest sannsynlig å bli enige om.

Hovedpunktene er disse:

  • Prisene i indre ring økes til samme nivå som Osloringen og bommene på bygrensen
  • Rushtidsavgiften skrus opp med 10 kroner for fossilbiler og 5 kroner for elbiler pr. bompassering 1. januar 2021
  • 1. januar 2022 skrus rushtidsavgiften ytterligere opp med 4 kroner for fossilbiler og 2 kroner for elbiler. Prisen utenom rushtid skrus opp med henholdsvis to og én krone

En utenbys dieselbilist som jobber innenfor Osloringen, må da ut med tett oppunder hundrelappen daglig (kr 98,40). Året etter øker utgiften til 108 kroner dagen, mot 74 i dag. Brikkerabatten er trukket fra.

– Absurd og meningsløst

Oslos fungerende miljø- og samferdselsbyråd Arild Hermstad (MDG) vil ikke forhandle takster i media.

Han sier likevel til NRK at prisene må opp hvis Oslo og Viken skal greie å kutte 95 prosent av klimautslippene innen 2030. Han sier også at det må være en betydelig prisforskjell mellom elbiler og fossilbiler.

Han ser også prishoppet i dagens bommer i sammenheng med de nye E18-bommene.

– Det fins en grense for hvor mye bompenger menneskene i vår region kan tåle. Da er det absurd og meningsløst at regjeringen vil ha oss til å sette opp bompengene for å bygge en diger motorvei som ødelegger klimamålene, sier han til NRK.


Les hele saken og se taksteksempler på NRK.no

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...