ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Det blir orgelfestival i år også:

Kirka frister med ordførerbesøk, orgelmagi og vårsang

Stein Skøyeneie og Sagene kirke setter fokus på det flotte orgelet gjennom den årlige Hollenbachfestivalen. Foto: Håkon Wium Lie/Alf Martin Lie

Hollenbachfestivalen blir digital også i år, men Sagene kirke og kantor Stein Skøyeneie byr på et rikt program likevel.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: For femte år på rad arrangerer orgelkomiteen på Sagene og kantor Stein Skøyeneie Hollenbachfestivalen.

Festivalen bærer navnet til mannen som i 1891 bygget orgelet i Sagene kirke.

– Det historiske instrumentet finnes bevart nesten slik Albert Hollenbach bygget det, men tidens tann har skapt betydelige forfall og ettertiden har gjort merkbare inngrep. Sagene menighetsråd og orgelkomiteen på Sagene arbeider iherdig for å restaurere orgelet og bygge det ut til et større og tidsadekvat instrument, skriver Skøyeneie i en pressemelding.

Sagene menighetsråd og orgelkomiteen vil skape et orgel for morgendagens kirke og for de kommende generasjoner. Gjennom blant annet den årlige festivalen ønsker de å sette fokus på dette sjeldne musikksmykket sentralt i Oslo – her i bydel Sagene.

ANNONSE

Ordføreren kommer

Også i år blir festivalen digital.

– Pandemien setter stopp for fysiske arrangementer for både barn og voksne. Som det framgår av årets festivalplakat så fylles nettrommet over Sagene, Oslo og hele Norges land av daglige sendinger fra Nordkantkatedralen hvor orgelet spiller opp. Konserter og gudstjenester legges ut hver morgen klokken 6.00 og er tilgjengelig gjennom hele uken og i lang tid framover, informerer Skøyeneie.

Festivalens største evenement blir det årlige festmøtet «Arbeidersanger i orgelbrus». Lørdag 1. mai får kirken og bydelen besøk av Oslos ordfører Marianne Borgen i samtale med Sturla J. Stålsett. Kantor Skøyeneie spiller, og noen få sangere framfører tradisjonelle arbeidersanger til mektig orgelbrus.

Arrangementet skjer i en lukket kirke, men kan følges live fra kirkens nettside.

ANNONSE

Ordfører Marianne Borgen kommer til Sagene kirke 1. mai Foto: Oslo kommune/Sturlason

Programmet

Festivalens åpningskonsert går av stabelen tirsdag 27. april som en orgelkonsert.

Her får vi høre tysk romantisk orgelmusikk av tre store komponister fra Hollenbachs samtid. Musikk som kommer spesielt godt til uttrykk på et tysk romantisk orgel som det i Sagene kirke.

Torsdag 29. april blir det sang- og orgelkonsert med tenoren Øyvind Michelsen og Skøyeneie. De framfører musikk av Handel, Dvorak og Beethoven. Det blir dessuten et møte med musikk skrevet av mannen som var konsulent for orgelet i 1891, den gang Kristianias domorganist Christian Cappelen, skriver Skøyeneie videre.

Avslutningskonserten finner sted tirsdag 4. mai og denne dagen det blir trompet og orgelmusikk. Trompeteren Malene Flataker framfører musikk av Torelli og Handel. Dessuten det kjente Hymne av Nils Larsen. Til avslutning spiller Skøyeneie Per Steenbergs mektige Fuga i G-dur.

ANNONSE

– Igjen et storslått norsk verk i tysk romantisk stil.

Onsdag 28. april, fredag 30. april og mandag 3. mai sender kirken morgengudstjenester med vårsang og orgelmusikk. Medvirkende er diakon Anne Marie Sverdrup og prestene Siri Sunde og Knut Rygh sammen med Stein Skøyeneie.

Lørdag 1. mai strømmes «Arbeidersanger i orgelbrus» live klokken 18.

Festivalen er gratis, men kirken takker for en gave til Hollenbachorgelets restaureringsfond. Da kan man sende et bidrag på Vipps 513005.

Alt kan oppleves på Sagene kirkes hjemmeside eller Facebook og YouTube.

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE