ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

«Kjære Gud, det har vært en deilig dag…»

Psykolog Egil-Arne er aktuell med bok. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Hundretusenvis har lest psykolog Egil-Arne Skaun Knutsens innlegg i Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke. Nå kommer boka. Og den har en litt annen form enn man kanskje hadde ventet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

STORO:Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, foredragsholder og forfatter. I 2011 ga han ut romanen Løven Leo, en allegori om menn og makt og maskulinitet. 30. mai er det lansering av bok nummer to, En bønn for frihet.

– Boka ble egentlig skrevet gjennom en helg i 2014, da jeg bodde i Nordmarka. På en kjøretur på vei hjem gjennom Marka, merket jeg et plutselig skifte. Jeg følte et veldig nærvær, og det var en voldsom bevissthet som kom over meg. En helt spesiell opplevelse. Kall det Gud, kall det noe annet. Det var triggeren: Skriv en bønn – en bønn for frihet. Da jeg kom hjem bare kastet jeg meg over macen og skrev. Jeg skrev døgnet rundt, helt til mandagen. Det ble noen runder frem og tilbake med manuset. Men nå er boka endelig klar, sier Egil-Arne, når han møter oss over en kaffekopp på Storo.

Egil-Arne har også drevet psykologklinikk på Kjelsås. Nå bor han utenfor Oslo, men er fast spaltist i Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke. Et av innleggene hans ble blant landets mest delte saker i sosiale medier i 2018 – nesten 50.000 ganger. Det var en tekst til ungdommen, med oppfordringen: «Gi litt mer faen!».

For ikke lenge siden ble han invitert til NRK P3, nettopp for å snakke om det å senke skuldrene, gi litt mer faen, og ta vare på deg selv.

Han vet hva han snakker om

Egil-Arne legger ikke skjul på at han også har hatt vanskelige perioder i sitt liv, kanskje det er en av årsakene til at han ofte treffer så veldig godt med de forskjellige budskapene han legger ut. Han vet hva han snakker om – langt utenfor egen profesjon:

ANNONSE

– Boka er ikke en bok om meg, men likevel er det tydelig at jeg-personen i boka, har hatt utfordringer. Jeg-personen er et gjennomsnittsmenneske, et gjennomsnittsmenneske som står overfor livsutfordringene, opplevelsen av å forstrekke seg i iveren etter å behage andre, angre på hva man har gjort, hva kunne man ha gjort annerledes.

Egil-Arne Skaun Knutsen Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Men en bønn?

– En bønn om å få frihet. Frihet til å få det så bra som man kan. Frihet til å få løs "styggen på ryggen". Dette er ingen religiøs bok, men mer en åndelig bok. Kall det Gud, kall det Jesus, kall det åndelig styrke. Dette handler om søken etter å ha det så bra som man kan ha det, og hvordan man kan få det så bra som man kan. Det foregår ting i vårt indre, men ikke alt er sant, mye er usant også. Og hvordan går vi frem for å gjennomskue hva som er usant? For det er sikkert: Hjernen ljuger mye til deg.

– Mitt mål med boka er å vise vei for hvordan vi kan trene oss til å være så bevisste, være så til stede, at man slipper å tro på hjernens overdrevne selvtvil, og i stedet tro på oss selv.

ANNONSE

«Kjære Gud, det har vært en deilig dag...»

«Kjære Gud, det har vært en deilig dag (…) Jeg sov meget godt i natt, og drømmen jeg hadde var bare koselig. Det handlet om mitt liv i ro og kjærlighet. (…) Som du vet, Gud, så har jeg følt meg ensom og annerledes. Misforstått! Det er i sannhet det riktige å si. Jeg har ofte følt meg misforstått, og det har ligget meget med ensomhet i min opplevelse av å være misforstått.»

Slik starter boka til Egil-Arne.

– Vi markedsutsettes, vi mennesker. Er vi bra nok? Folk måler seg, hvor bra man er, ut fra hvor stor applaus de får eller hvor mange "likes". Vi jakter det perfekte, men som ikke finnes. Det falske idealet.

Egil-Arne har tidligere skrevet i spalten i lokalavisa, om nettopp det at hjernen lyver til deg.

ANNONSE

– Hjernen blir påvirket av alle inntrykkene utenfra, miljøet rundt oss. Men vi må ta kontroll over hjernen, be hjernen roe ned! Hjernen måler og evaluerer, den er et viktig verktøy. Men den overtar, hvis vi ikke følger med og er bevisste nok i øyeblikket, at vi er tilstede. Det betyr å fokusere på der vi er, det vi gjør der og da, de vi er sammen med.

Styggen på ryggen

– Når jeg skal holde foredrag, kan jeg også føle litt styggen på ryggen: Dette blir ikke noe bra foredrag, dette fikser du ikke! Da svarer jeg: Dette har jeg hørt før, det skal vi bli to om! Og så går det som regel veldig bra, med det meste, for de fleste! Jeg håper på at boka kan bidra til at flere klarer å lære seg å skille mellom hva som er sant, og hva som er usant. Og således få et bedre liv, og få det bedre med seg selv.

30. mai lanseres boka, som er gitt ut på Solens forlag, i Fredrikstad. 31. mai skal den presenteres av Egil-Arne på Litteraturhuset i Oslo.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE