ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Kom til Norge som analfabet – tok grunnskolen på tre år

ILDSJEL: Sagene Avis skrev om da Rama Jama (midten) tok initiativ til somalisk kulturdag på Torshov. Her avbildet sammen med enhetsleder Cathrin Dahl-Johansen og daværende sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Bydel Sagene/Privat (ARKIVFOTO)

Rama Jama var 15 år og analfabet da hun kom til Norge. Likevel tok hun hele grunnskolen på tre år, og videregående på ett.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 15.02.2018 kl 13:03

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: Rama Jama var 15 år og analfabet da hun kom til Norge fra Somalia. Hun ble gift, fikk fem barn og skilte seg. Så tok hun grep. Dette forteller Aftenposten i et intervju publisert tirsdag.

Ungdomsassistent i Bydel Sagene

Nå er Rama Jama 33 år og enslig forsørger for fem barn i mellom 7 og 15 år, tre jenter og to gutter. Hun er en av de foreldrene i det somaliske miljøet som ikke har vurdert å dumpe barna i utlandet, selv om hverdagen til tider har vært alt annet enn lett. Hun er en av de somaliske kvinnene som viser hvordan man kan flytte fjell hvis man bare vil. Hun er en av dem som gjerne stiller opp for andre.

Jama og mannen skilte lag i 2011. Da startet hun prosessen med å realisere drømmen om utdanning. Først tok hun hele grunnskolen på tre år. Vitnemålet fikk hun i 2016. Så hele videregående på ett år. Deretter skaffet hun seg jobb.

Lett har det ikke vært, det erkjenner hun. Før hun skulle ta videregående på ett år, samlet hun barna til familieråd. Forberedte dem på et beinhardt år som ville kreve innsats og samarbeid fra alle.

Det gikk ikke mange ukene etter siste eksamen før hun skaffet seg jobb som ungdomsassistent i bydelen sin, Sagene. Men hun vil videre, studere på universitet eller høyskole.

ANNONSE

– Jeg har jobbet såååå hardt. Jeg har ikke tenkt å gi meg nå, sier hun til Aftenposten.

Les hele saken til Aftenposten her

Ildsjel fra Åsengata

Sagene Avis har tidligere skrevet om Rama Jama - ildsjelen fra Åsengata som tok initiativet til somalisk kulturdag på Torshov og som inviterte til julemoro for både barna og foreldrene.

Sammen med andre Torshov- og Sandaker-mødre arrangerte hun juleverksted, kinodag, julefest, forskjellige inne- og uteaktiviteter, besøk hos Eventyrfabrukken, bowling og en stor damefest.

– Vi gjør dette fordi det er mange familier som ikke har mulighet til å arrangere egne aktiviteter, eller har stor leilighet å invitere andre barn og unge til. Det er virkelig et behov for å ha noe å gå til, ha alternativer og noe å gjøre sammen med andre barn- og unge, fortalte Jama til Sagene Avis.

ANNONSE

Les hele saken her

Jama var også ildsjelen bak den somaliske kulturdagen på Torshov i oktober i fjor.

– Det var mange som møtte opp på denne festen. En veldig hyggelig fest med bra stemning, og med somaliske klær for å vise frem somalisk kultur. Dette kan være et bra eksempel for andre bydeler om de tenker å gjøre noe lignende, en veldig hyggelig og fargerik fest, oppsummerte Jama.

Sagene Avis fikk også oppsummert hva hun selv skrev på egen Facebook-side:

– Jeg var så nervøs og gruet meg veldig til dagen og om alt skulle gå bra. Takket være ansatte i Torshovdalen aktivitetshus, mange foreldre som lagde mat og fikset klær og hentet afrikanske gjenstander hjemmefra, ble det en vellykket fest for alle oss. Takk til alle dere som bidro og uten den hjelpen kunne jeg ikke gjøre dette.

ANNONSE

LES OGSÅ:

En smakebit av Bjølsen

Hjemmetjenesten i Bydel Sagene scorer dårligst i Oslo

De vil gjøre en forskjell i Bydel Sagene

– De spør om jeg har planter som kan gis til travle folk, som ikke er mye hjemme

ANNONSE

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE