Beboerne som vil stenge gata for gjennomkjøring får svar

Beboerne i Åsengata har tidligere spurt bymiljøetaten hvorfor de har valgt å tilrettelagt for to effektive enveiskjørte snarveier. Foto: Cecilie Sunde Lien
– Vi forstår at Bymiljøetaten mener det er vanskelig å regulere trafikken ved bruk av forbudsskilt, men dette har vi tro på at kreative trafikkplanleggere kan få til på en god måte, sier styremedlem Siri Wendelborg.
Publisert: 10.03.2021 kl 19:35
Sist oppdatert: 10.03.2021 kl 19:56
TORSHOV: Beboerne i Åsengata på Torshov ønsker å stenge Lammers' gate for gjennomkjøring da de er plaget av pågående støy og farlige situasjoner. Bymiljøetaten sier de har forståelse for at trafikkbildet i området oppleves som utfordrende.
Vil kartlegge trafikkmengder
Bymiljøetaten vil i løpet av mars evaluere tiltaket som ble gjennomført i Åsengata og Lammers’ gate høsten 2020.
– Før vi beslutter hvilke tiltak som skal gjennomføres, har vi behov for å kartlegge hvilke trafikkmengder og gjennomsnittlige hastigheter det er i Åsengata og Lammers’ gate. I uke 10 eller 11 vil vi gjennomføre radarregistrering over et snitt i begge gater over en ukes periode. Deretter vil vi legge en plan for videre tiltak, sier pressekontakt Guro Birkeland Tangen for Bymiljøetaten.
Tangen skriver at å stenge gater for gjennomkjøring, men likevel opprettholde beboeres mulighet til å kunne kjøre til eiendommene ikke er like enkelt i praksis.
– En regulering med skilt 306, «forbudt for motorvogn», med underskilt «gjelder ikke gjennomkjøring til eiendommene» er i praksis vanskelig å håndheve. Unntak fra regulering som innebærer bruk av underskilt skal brukes restriktivt og etter nøye vurdering om regulering vil bli respektert og håndhevet. Mange eller omfattende unntak som i dette tilfellet vil kunne utvanne betydning av hovedskiltet 306 «forbudt for motorvogn», og svekker respekten for skiltet, sier Tangen.
– En registrering av trafikk vil i tillegg til observasjoner gi oss nødvendig grunnlag for videre planlegging av gatene og hvilke tiltak som bør gjennomføres, sier Tangen.
Beboernes reaksjon
Kvartal 16 er bare en av flere bygårder som er berørt av den økte trafikkmengden i Åsengata og Lammers’ gate. På vegne av styret i borettslaget Kvartal 16 sier Siri Wendelborg:
– Vi ser med bekymring på den økte trafikkmengden, både før og etter tiltaket, og på belastningen det medfører for våre beboere, og også våre nabogårder. Med flere utbygginger i området, samt planlagte endringer av Sandakerveien ved Sandaker senter, vil belastningen også øke i framtiden. Dessverre har vi forstått at Bymiljøetaten vil basere eventuelle tiltak på tellinger gjort under et Oslo i lockdown. Dette er vi redd vil danne et uriktig bilde av situasjonen, og brukes som unnskyldning i vår disfavør.
Videre kommenterer hun Bymiljøetatens problematisering rundt konkret regulering ved skilting.
– Vi forstår at Bymiljøetaten mener det er vanskelig å regulere trafikken ved bruk av forbudsskilt, men dette har vi tro på at kreative trafikkplanleggere kan få til på en god måte. Dette er neppe det eneste stedet i Oslo, eller Norge for den saks skyld, hvor man trenger å designstyre trafikkmengden.
– Vi har tidligere foreslått ulike former for enveiskjøring i hver ende av Lammers’ gate. Dette vil tvinge trafikken ned eller opp Erika Nissens gate, og gjøre at attraktiviteten for gjennomkjøring i Torshovs boliggater minker. Et kronglete kjøremønster praktiseres blant annet på Kampen, og gjør at boliggatene kan opprettholdes tilgjengelige for beboere, men uten like stor attraktivitet for gjennomfart.
Vil bli tatt opp i bydelsutvalget
Erik Østlyngen, Rødts representant i miljø-, kultur- og byutviklingskomiteen (MKB) har tidligere tatt opp saken i komiteen.
Komiteen delte beboernes bekymring for gjennomgangstrafikk og ba om en snarlig vurdering fra Bymiljøetaten av tiltak som kunne redusere attraktiviteten til å bruke Lammers’ gate og andre trange gater som gjennomfartsåre.

Erik Østlyngen (R) har tidligere tatt opp saken i Miljø-, kultur- og byutviklingskomitéen. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)/privat
– Bymiljøetaten ga en oppsummering 8. oktober av innspill de har fått i saken og skrev at de ville gjennomføre avbøtende tiltak som enveiskjøring og flere trafikksikkerhetstiltak som nå er gjennomført. Jeg kan ikke se at disse tiltakene har minsket attraktiviteten for gjennomfart slik MKB ba om, men derimot har for eksempel enveiskjøring lagt til rette for enklere og raskere biltrafikk, sier Østlyngen.
Østlyngen har bedt komiteen ta saken opp på nytt. Han sier de i denne omgangen vil nøye seg med at de ikke finner dagens situasjon som akseptabel og be Bymiljøetaten komme med gode tiltak.
– Jeg forventer at MKB og bydelsutvalget i Bydel Sagene vil legge press på Bymiljøetaten for å få fortgang i løsninger som vil redusere eller fjerne gjennomgangstrafikken fra Lammers' gate, sier Østlyngen.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!