Sagene Avis

Har tatt inn nesten 100.000 kroner i bøter:

Kommunen krever at forfallent, vernet bygg settes i stand i høst

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Tvangsmulktene er gitt for ikke igangsatte arbeider og ikke ferdigstilte arbeider. Nå peker kommunen også på ulovlig bruk av det nesdlitte, bevaringsverdige bygget.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2020 kl 21:30

BJØLSEN: Sagene Avis har tidligere omtalt eiendommen i Treschows gate 8. I flere år har den en gang så staselige direktørboligen for Bjølsen Valsemølle fra 1902 vært et trist skue.

I 2014 kom en første bekymringsmelding om eiendommen i Treschows gate som er regulert til spesialområde bevaring.

Tvangsmulkt

– Ytterveggene er preget av store fuktskader med avskallet puss og taket er delvis overdekket med plast. Slik vi ser det er eiendommen i en slik forfatning at det strider mot gjeldende regulering, skrev Byantikvaren i et brev til Plan- og bygningsetaten (PBE) for seks år siden.

Litt over en måned senere kom det første varselet om bøter til eier av eiendommen, og det ble bedt om en redegjørelse for hvilke tiltak som skulle gjøres for å utbedre påpekte forhold. Vi skrev da høsten 2014.

Eier fikk frist for å starte vedlikehold på eiendommen 28. februar 2015, om så ikke ble gjort, ville det påløpe en bot på 95.000 kroner.


– Dette er en svært trist og langvarig sak, og vi synes det er leit at denne eiendommen forfaller på denne måten. Vi har fulgt opp saken tett, og brukt våre virkemidler i form av tvangsmulkt, sa kommunikasjonsdirektør i Plan- og bygningsetaten, Trude Isaksen, til Sagene Avis i 2018.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Mulig ulovlig beboelse

Sagene Avis spurte Plan- og bygningsetaten i august 2020 om hva som er status for kravet mot eirene av den gamle direktørbligen nå.

– Vi har mottatt melding fra Brann- og redningsetaten om mulig ulovlig beboelse i kjeller og brannfarlige forhold ved det elektriske anlegget i Treschows gate 8 B. Etter meldingen fra Brann- og redningsetaten har vi, sammen med politiet og el-tilsynet, vært på befaring i bygget, sier enhetsleder Astrid Marie Myhra.

– Det er ikke beboelse i kjeller. Vi har tidligere gitt pålegg om istandsetting av eiendommen, men kan ikke se at det arbeidet er påbegynt. Når det gjelder det elektriske anlegget i bygget, vil el-tilsynet følge opp dette. Vi vil i løpet av kort tid sende et varsel til eier med pålegg om opphør av dagens bruk.


Det legges til at det generelle forfallet på bygget også vil bli fulgt opp i anledning nytt varsel.

Har betalt 95.000 kroner

Om bøter så langt, for ikke å vedlikeholde bygget, svarer etaten:

– Vi har krevd inn fem tvangsmulkter på til sammen 95.000 kroner i forbindelse med pålegg om istandsetting av eiendommen. Tvangsmulktene ble gitt for ikke igangsatte arbeider og ikke ferdigstilte arbeider. De fem tidligere tvangsmulktene er betalt. Det er lov å bo i huset, for de deler som er godkjent for varig opphold. Altså ikke kjeller eller loft, men første og andre etasje er godkjent.

I brev fra juli 2020,til eier av eiendommen av Treschows gate 8 B, går det også frem at eier har fått mulkt på 20.000 kroner for ikke å utbedre:

«Du må sette i stand bygningen i Treschows gate 8 B – pålegg om istandsetting og vedtak om tvangsmulkt Plan- og bygningsetaten viser til varselet vi sendte 14. mai 2020. Arbeidet er beregnet avsluttet i september 2020. Vi pålegger deg å sette bygningen og utearealene i stand innen 15. oktober 2020. Dette er hjemlet i plan- og bygningsloven § 31-3 annet ledd og § 28-5. Vi vedtar samtidig en tvangsmulkt på kr 20 000 som du må betale hvis du ikke sørger for at arbeidet er fullført innen fristen.»


I begrunnelsen for vedtaket i brevet fra Plan- og bygningsetaten til eier, står det også blant annet følgende:

«Det er lang sakshistorikk på eiendommen med sikring og istandsetting. Arbeidet er i gang og bygningen er pusset og malt. Det gjenstår en del arbeider på tak, og rydding av utearealene. Som eier er du lovpålagt å sørge for at bygningen er i en forsvarlig stand. I henhold til plan- og bygningsloven § 31-3 er det eier som er ansvarlig å holde bygninger i en slik stand at det ikke oppstår fare for skade på, eller vesentlig ulempe for person, eiendom eller miljø. Bygninger og installasjoner skal heller ikke virke skjemmende i seg selv eller sett opp mot omgivelsene. Plan- og bygningsloven § 28-5 sier at ubebygd areal i de bebygde områder skal holdes ryddig og ordentlig stand. Kommunen kan forby lagring på ubebygde arealer når det etter vårt skjønn kan gjøre ferdsel farlig, eller virke skjemmende. Vi mener at taket innen kort tid vil kunne utgjøre en fare. Som gårdeier er du pliktig etter plan- og bygningsloven til å sørge for at gården er i en slik stand at det ikke oppstår fare.»

Mener det er etablert kontor ulovlig

I et nytt brev til eieren, fra Plan- og bygningsetaten datert 28. august, skriver etaten av Brann- og redningsetaten under sin besiktigelse i bygget 10. august avdekket at det var etablert et kontor med seks ansatte i et rom som er godkjent til bruk som stue. Etablering av næring/kontor i bolig er søknadspliktig etter plan-og bygningsloven, skriver PBE, og gir eieren tre uker til å komme med mer informasjon eller søke om bruksendring, hvis ikke vil de kreve at lokalet tilbakeføres til stue.

Sagene Avis har gjort gjentatte forsøk på å nå vedkommende som er registrert som eier, via telefon, e-post og SMS, men henvendelsene har ikke blitt besvart.

Treschows gate 8 B ble oppført i 1902 som direktørbolig for Bjølsen Valsemølle, og er tegnet av Henry Fearnley Coll.
--

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...