Sagene Avis

Mener utdelingen av midlene tar for lang tid:

– Bedriftene våre lider mens byrådet somler

Sagene Venstre mener det tar altfor lang tid før næringslivet får utdelt midler. Foto: Janina Lauritsen

– Næringslivet på Sagene har fremdeles ikke sett noe av de 155 millioner kronene som Oslo kommune fikk tildelt 12. april. Mens byrådet somler med å dele ut pengene de har fått fra regjeringen, lider bedriftene våre, sier Martha Grønning i Sagene Venstre.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 26.05.2021 kl 16:18

OSLO/BYDEL SAGENE: Tidligere i mai offentliggjorde regjeringen at de vil gi en tilleggsbevilgning på 1 milliard kroner til den kommunale kompensasjonsordningen.

Kommunene får da 500 millioner kroner i støtte utbetalt før sommeren, mens de resterende 500 millioner kronene fordeles etter sommeren om det fortsatt er behov.

– Vi i Sagene Venstre er utrolig glade for denne tilleggsbevilgningen fra regjeringen, det trenger næringslivet vårt som sliter under pandemien. Nå må det rødgrønne byrådet få ut pengene så raskt som mulig, sier Martha Grønning i Sagene Venstre.

Pakken regjeringen kommer med nå er justert, og vil kunne treffe det lokale næringslivet i bydelen bedre enn de generelle tiltakene, fordi den kan tilpasses ulike lokale behov, sier hun videre.

Dette er kompensasjonsordningene

Regjeringen la 29. januar i år frem forslag til ny krisepakke som ble behandlet av Stortinget 23. januar.

Stortinget bevilget 1,75 mrd. kroner til en kommunal kompensasjonsordning for å avhjelpe situasjonen for lokale virksomheter som er rammet av lokale eller nasjonale smitteverntiltak. Avsetningen tildeles kommunene i to deler. Oslo kommune fikk i den første runden på 1 mrd. tildelt 226,95 millioner kroner. Disse midlene gikk til virksomheter som var særlig hardt rammet av smitteverntiltak over lengre tid og der arbeidsledigheten var høy.

I den andre runden har Oslo fått tildelt 155,4 millioner kroner. Oslo kommunen er gitt betydelig frihet til å tilpasse hvilke virksomheter som skal få støtte. Hensikten med tilskuddet er å sette kommunen i bedre stand til å avhjelpe situasjonen for lokale virksomheter som er særlig rammet av lokale eller nasjonale smitteverntiltak.

På bakgrunn av dette ble det i Oslo bystyre vedtatt følgende 19. mai:

Rammen av statlig kompensasjon til lokale bedrifter fordeles med følgende fordeling:

a. 60 millioner kroner til en bred ventilordning for næringslivet
b. 20,193 millioner kroner til serveringssteder som har falt utenfor tidligere kommunale skjenke- og serveringstildelinger. Beløpet omfatter 15,419 mill. kroner fra denne tildelingen, samt resten av reserveavsetningen fra tidligere tildelingsrunde som tilsvarer 4,774 millioner kroner
c. 80 millioner kroner til serveringssteder med skjenkebevilling

2. Bystyret gir byrådet fullmakt til den videre fordelingen av midlene og til å fastsette de endelige kriteriene for de tre ordningene

3.I bykassa driftsbudsjett foretas følgende budsjettjusteringer for 2021:

  • 455 Næringsutvikling, artsgruppe 18 økes med 155 419 000
  • 455 Næringsutvikling, artsgruppe 14 økes med 55, 226 mill.
  • 459 Næringsetaten, artsgruppe 14 økes med 20,193 mill. kroner
  • 459 Næringsetaten, artsgruppe 14 økes med 80 mill. kroner

4.Bystyret gir byrådet fullmakt til å fordele midlene som nå er besluttet å tildele kommunene, når det er klart hvor mye Oslo kommune vil få tildelt av dette. Midlene fordeles etter samme nøkkel som i denne saken.

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Kaller behandlingen «sommel»

Grønning mener byrådet har somlet med å fordele midlene til Oslos bydeler. 12. april ble det kjent at Oslo fikk 155 millioner kroner tildelt i den andre runden. Saken ble avgitt i byrådet 11. mai, før den ble behandlet i bystyret 19. mai.


– Næringslivet på Sagene har fremdeles ikke sett noe av de 155 millioner kronene som Oslo kommune fikk tildelt 12. april. Mens byrådet somlet med å dele ut pengene de har fått fra regjeringen, lider bedriftene våre. De rødgrønne partiene i bydelen ser ikke ut til å ha løftet en finger for å få pengene ut fra partifellene sine i byrådet, det er utrolig skuffende og frustrerende, sier hun og fortsetter:

– Denne tilleggsbevilgningen er livsviktig for bedriftene og butikkene på Sagene som helt eller delvis har falt utenfor andre nasjonale kompensasjonsordninger. Disse må nå få hjelp til å komme på fote igjen gjennom at byrådet får fortgang i å fordele midlene fra april, samt de midlene som nå kommer før sommeren. Det er bare for byrådet å iverksette.

Grønning mener også bystyret kunne hatt et ekstraordinært møte for å få ut pengene raskere.

– Vil de bruke like lang tid denne gangen? Stortinget behandlet saken for lenge siden, og det er ikke blitt utbetalt en krone. Det er sommel.

Hallstein Bjercke (V) i Oslo bystyret er enig i at det har tatt for lang tid å få ut midlene.


– Jeg mener absolutt byrådet kunne ha jobbet raskere med denne saken. Næringslivet på Sagene og i Oslo har vært under et enormt press det siste halvåret, og Venstre har jobbet hardt på Stortinget for å gi næringslivet i byen en kompensasjonsordning for å lette litt på den byrden. Med tanke på den betydningen næringslivet har for Oslo som by, bør det derfor være en prioritet å få pengene raskt videre til næringslivet, sier han til Sagene Avis.

– Lærte mye i folkemøtet

Sagene Venstre hadde i vår et folkemøte, og der fikk de flere innspill fra gründere og næringslivet.

De ønsker seg blant annet:

  • Gründerfond for unge under 35 år
  • Redusert moms for salg av mat
  • Konkursbrems-mekanisme 
  • Fjern arbeidsgiveravgift for de første fem ansatte 
  • Kommisjon på hvordan støtteordningene har truffet de minste bedriftene og hva som skal til for å reise de etter pandemien 
  • Reduksjon av kommunal leie for offentlige steder

– Bydelen har ikke et veldig stort økonomisk handlingsrom, men det er en del tiltak som ikke trenger å koste så mye. Bydelen kan jo utsette eller ikke ta leie der bydelen eier eiendommene. Bydelen kunne jobbet mer helhetlig sammen, sier hun og legger til at næringslivet burde hatt en kontaktperson i bydelen for å utveksle idéer med, og for å lære om mangel på tiltak.


Les mer om hva som kom frem i folkemøtet i bydelen her.

– Folk er helt euforiske nå!

Sagene Avis og Martha Grønning besøker StrikkeLilly på Bjølsen. De har vært her i over 50 år, og er Oslos eldste garnbutikk. Her har ting gått i ett, forteller Lilly Brandal.

– Vi hadde et bra år i fjor, fordi folk ville strikke. Det var lange køer på utsiden her i et år, men i januar stanset omsetningen voldsomt.

I mars og april ble det også stor nedgang, og omsetningen var da halvparten fra det den var på samme tid i fjor.

– Vi håper vi får en kompensasjon. Det vil ikke avgjøre om vi vil klare oss eller ikke, men det vil hjelpe oss veldig mye. Vi er vel en av de få i handelsbransjen som har klart seg greit. Men det er stor forskjell på stengte dører og åpen butikk.


Ett av innspillene fra Venstres folkemøte var et ønske om gratis kurs i nettbaserte løsninger. Det kunne StrikkeLilly også ønsket seg:

– Ja, absolutt. Vi hadde hatt god bruk for det. Vi mangler den gode nettbutikken, men heldigvis får vi god hjelp av min sønn.

– Hva kan lokalpolitikerne hjelpe med?

– Vi har ikke kommet så langt at vi har tenkt på å få en redningsbøye, hodet er fortsatt litt over vannet. Men jeg syns det var et veldig godt forslag å gi bedriftene gratis kurs i å starte nettbutikk. Vi skal få det til likevel, men jeg ville vært veldig interessert i det.

Nå som dørene er åpne og folk kan komme inn, slå av en prat og se på varene før de handler, ser Brandal litt lysere på tilværelsen i butikken:

– Folk er helt euforiske nå når de kan komme inn og ta på fargene igjen. Vi er veldig glade for å ha åpnet igjen, vi ser håpet!

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...