ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Koronasmitten er mangedoblet i Oslo. Dette har skjedd i kollektivtransporten

Utviklingen i passasjerer i kollektivtrafikken fra uke 37 til og med 42. Søndag i uke 38 startet busstreiken. Tallene inkluderer alle reisemidler i Oslo og er antall påstigende passasjerer i forhold til en "normaluke".

FOTO: VIDAR RUUD/NTB OG GRAFIKK: CHRISTIAN FREDRIK BORG/NAB

– Det er for få som har praktisert hjemmekontor den siste tiden, konkluderer byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

OSLO: Det var på en pressekonferanse mandag for drøyt fem uker siden byrådsleder Raymond Johansen (Ap) for første gang denne høsten måtte stramme inn i Oslo. Ukene i forveien hadde hovedstaden opplevd en drastisk økning i koronatilfeller.

– Plassen på kollektivtransporten og veiene våre er begrenset. Vi må nå holde av plass til dem som trenger de, sa en alvorstynget byrådsleder.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) strammet inn og innføre flere tiltak for å begrense koronasmitte på en pressekonferanse mandag 21. september. Foto: Christian Fredrik Borg

Busstreik

Dagen før, søndag i uke 38, ble alle hovedstadens busser parkert i over en uke da sjåførene gikk ut i streik. Det bekymret byrådslederen, samtidig som han påpekte at situasjonen i kollektivtransporten var presset også før streiken.

– Nå er den enda vanskeligere. Ruter melder i dag at det er særlig mye folk ved trikkene. Trikkene har vært så fulle at de har måtte kjøre forbi holdeplasser, opplyste Johansen, før han kom med en innstendig oppfordring:

ANNONSE

– Vær så snill, tenk deg om; hjelp til med å snu denne situasjonen nå!

Kraftig økning i smittetilfeller

Sagene Avis kan nå presentere tall fra Ruter som gir et bilde av hva som har skjedd etter at koronasmitten økte i Oslo og byrådslederen kom med den sterke oppfordringen.

For i uke 37 gjorde smitteutviklingen i Oslo et kraftig byks. For første gang siden april ble det registrert mer enn to hundre smittetilfeller i hovedstaden på en enkeltuke. Det var en dobling fra uka før, og dessuten en drastisk utvikling av situasjonen i hovedstaden, som inntil da hadde vært stabil siden sommerferiens slutt.

Da smittekurven ble brattere og brattere og utviklingen vedvarte i den andre uka samtidig som busstreiken startet, forsvant mange av passasjerene fra kollektivtransporten i Oslo.

ANNONSE

Nedgangen var på 28 prosentpoeng, fra 74 prosent av det Ruter definerer som det "normale", viser en rapport fra Ruter.

Normaluke

«For en riktigere sammenligning, har Ruter fra og med dato 01.07.2020, valgt å oppdatere hele rapporten slik at vi fremfor å bruke en marsuke - sammenligner med et sesongbasert gjennomsnittlig passasjertall. Dette sikrer at sammenligningstallet blir mer nøyaktig enn det vi har brukt til nå. Dette betyr også at alle tallene i rapporten er oppdatert som følge av endret normaluke, men hovedbildet viser de samme hovedtrekkene knyttet til kapasitetsoverskridelsene og veksten i passasjertall etter at samfunnet åpner opp igjen.»

Kilde: Ruter

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Passasjerene tilbake

Samtlige dager i uke 40, som var felles høstferie for Osloskolen, var det flere reisende enn uka før.

I "busstreik-uka", uke 39, var det 46 prosent av "normale" påstigninger i Oslo. Etter det har det kun gått én vei. Oppover.

Fra 53 prosent av "normalen" i uke 40 har andelen økt til 67 og sist 70 prosent. Mange av passasjerene som i ukene med busstreik og tidlig i den økte smittefasen i Oslo, er tilbake.

Det samme er tilfellet i Viken.

ANNONSE

Fortsetter utviklingen slik den har vært, vil trykket i kollektivtransporten være tilbake som før smittebølgen i hovedstaden om kort tid. Det foreligger foreløpig ikke tall for uke 43, forrige uke, og det kan dermed allerede være tilbake til slik det var før smitten økte drastisk.

De tre første ukene i juli var passasjerantallet 84 og 83 prosent. Det er den høyeste prosentandelen gjennom hele koronapandemien.

– For få har praktisert hjemmekontor

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) skriver i en e-post til Sagene Avis at de ser at stadig flere bruker kollektivtransport i Oslo. Samtidig reiser også flere inn og ut av Oslo.

– Økt mobilitet og mer sosial kontakt øker også sjansene for smitte.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Christian Fredrik Borg

ANNONSE

– Det er for få som har praktisert hjemmekontor den siste tiden, og dermed blir det også flere i kollektivtransporten. Derfor innfører vi fra torsdag et påbud om hjemmekontor der det er praktisk mulig, klargjør byrådslederen.

Flest om ettermiddagen

Den første uken med busstreik var det flere reisende med T-banen enn de tidligere ukene. Etter det reiste færre med T-banen inntil uke 42. Da økte antallet passasjerer med T-banen.

Antallet passasjerer med trikk har ligget stabilt siden høstferien. De siste tre ukene har passasjerandelen vært rundt 50 prosent av en normaluke.

I busstrafikken var det en økning på fem prosent fra uke 41 til den påfølgende.

– Må få ned mobiliteten

Johansen nevner tiltak som innføres torsdag klokken 12. Det er blant annet at de ber folk begrense antall kontakter gjennom en uke.

Les også:

– Vi må få ned mobiliteten i samfunnet.

Torsdag skjerpes munnbindpåbudet i kollektivtrafikken ytterligere inn. Da blir det påbudt med munnbind til enhver tid - uansett om det er mulig å holde en meters avstand eller ikke. Foto: Christian Fredrik Borg

– Hører osloborgerne på byrådet når dere ber dem unngå å bruke kollektivtransporten om det ikke er nødvendig?

– Generelt har Oslo-folk vært flinke til å følge de generelle smittevernreglene, og vi har også sett at de aller fleste bruker munnbind i kollektivtransporten. Det er vi glade for. Nå håper vi at den innstrammingen vi gjør nå, vil ha raskt effekt på smittetallene. Målet er å unngå at Oslo kommer i samme situasjon som vi ser i andre europeiske byer nå med svært høye og økende smittetall og nedstenging, avslutter byrådsleder Johansen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE