Sagene Avis

Kraftig prishopp og rekordsalg av nye OBOS-boliger

Lillo gård er et nytt OBOS-prosjekt under oppføring. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Illustrasjonsfoto)

Prisene for brukte OBOS-boliger gikk opp med 2,8 prosent i juli. Samtidig har konsernet aldri før solgt så mange nye boliger i juli som i år.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

OSLO: I juli gikk OBOS-prisene opp 2,4 prosent i Oslo. På landsbasis var oppgangen 2,8 prosent. Det melder boligbyggelaget selv i en pressemelding.

Samtidig har salget av nye boliger tatt av etter flere rolige måneder:

– Vi har passert 213 salg av nye boliger i juli i Norge, noe som er ny salgsrekord i OBOS i juli måned. Dette er helt uvanlig, og vi må tilbake til juli 2016 for å se noe i nærheten. Da solgte konsernet 160 nye boliger, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS i meldingen.

Uvanlig sterk vekst

Etter at boligprisene falt i mars, har også markedet for brukte OBOS-boliger tatt seg kraftig opp de fire siste månedene, ifølge konsernet.

– Prisoppgangen i Oslo i juli er markant høyere enn normalt, men samtidig omsettes det færre boliger i juli enn i andre måneder, slik at statistikken må tolkes med varsomhet, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.


Juli er vanligvis en måned med lav aktivitet i boligmarkedet. I snitt har juli-prisene i Oslo falt med 0,1 prosent i perioden 2004 til 2019.

Store rentekutt

– Rentekutt, økt fleksibilitetskvote i boliglånsforskriften og mer optimisme hos husholdningene har bidratt til at boligmarkedet har utviklet seg sterkere enn vi først fryktet da koronautbruddet satte inn og Norge stengte ned. I tillegg har et lavt tilbud bidratt til å presse prisene opp, sier sjeføkonomen i pressemeldingen.

I juli i år har aktiviteten vært rundt 30 prosent høyere enn i juli i fjor. Sammenlignet med gjennomsnittlig antall omsetninger i juli de siste fire årene har det blitt solgt 45 prosent flere boliger i juli i år. Det ble omsatt 308 brukte boliger i Oslo mot 235 i juli i fjor.

Kvadratmeterprisen for OBOS-boliger i hovedstadsområdet er nå 67.718 kroner. Her koster nå en bruktbolig 6,5 prosent mer enn i juli i fjor. Kvadratmeterprisen på landsbasis er 59.277 kroner. Det er 6,3 prosent høyere enn på samme tid i fjor. Boligprisene inkluderer eventuell fellesgjeld.

I bydel Sagene koster en OBOS-bolig nå i snitt 88.135 kroner, noe som er tredje høyest blant Oslos bydeler. Bare Frogner og St. Hanshaugen er dyrere. Kvadratmeterprisen i bydel Sagene er 3,9 prosent høyere enn den var i juli 2019.


– Det har vært merkbart større trykk i juli enn normalt. Vi økte oppdragsmengden i juli med drøyt 25 prosent sammenlignet med juli i fjor. De første signalene på august får vi denne uka. Vi blir ikke overrasket om den gode trenden fortsetter utfra oppmøtet på visningene, sier Hans Anders Skjølberg, daglig leder av OBOS eiendomsmeglere.

Tror på stabilt marked

Monsvold tror aktiviteten i boligmarkedet vil holde seg stabil fremover hvis smittetallene holder seg lave og norsk økonomi fortsetter å gå mot en normalisering med gradvis nedgang i arbeidsledigheten.

– Vi tror det blir høyere aktivitet i boligmarkedet enn normalt i august også. Utover høsten vil vi trolig få en relativt flat prisutvikling på landsbasis og noe oppgang i Oslo. Men usikkerheten knyttet til hvordan norsk økonomi og boligmarkedet vil utvikle seg er fortsatt større enn vanlig. Høyere arbeidsledighet enn vi har vært vant med og svak lønnsvekst kan trekke prisene ned, men samtidig synes renteeffekten å være sterk nok til å veie opp for dette, sier Monsvold.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...