Vaskekjellere kan brukes til mer enn klesvask:

– Alle er misunnelige på oss!

SØYLEGÅRDEN: Her kan beboerne brygge sitt eget øl i den gamle vaskekjelleren. F.V.: Øystein Husby, Didrik Ruus, Anna Hedberg og Odd Martin Staal. Foto: Janina Lauritsen

Jostein kom nemlig på noe veldig lurt å bruke den gamle vaskekjelleren til.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 24.09.2018 kl 12:01

TORSHOV: Rekk opp hånda alle som har eget bryggeri i kjelleren!

Det kan i hvert fall beboerne i Søylegården på Torshov skryte av.

Ubrukt vaskekjeller ble samlingssted

Etter å ha brygget på kjøkkenet i mange år kom Jostein Sæthre på ideen med å brygge i den gamle vaskekjelleren som ikke lenger var i bruk. Her var det både vann og sluk i gulvet, perfekt for å brygge øl.

- Jeg fant ut at flere naboer også brygget selv, og dermed var det stemning for å få dette til. På vår årlige sommerfest serverte jeg eget øl og «vervet» mange, og fikk folk til å forstå at dette kan alle gjøre, sier Sæthre.

Deretter ble det avstemming på generalforsamling og det ble enstemning vedtatt at den gamle kjelleren skulle benyttes til å brygge øl. De har fokusert på samholdet i borettslaget og lærer gjerne bort det de kan til nye medlemmer. Det viktigste med bryggeriet var å ha et samlingspunkt og styrke samholdet blant naboene.

– Til tross for at mange var nybegynnere, ble resultatet av de første ølene veldig bra, noe som nok var stor motivasjon for mange.

De siste årene har Sæthre hatt ølbrygging som fast jobb. Han har skrevet to bøker om øl og startet sitt eget bryggeri, Skumbag Oslo, og er bryggmester på Fjordfolk bryggeri.

– Dermed har jeg ikke hatt så mye tid til å være med. Men jeg stikker innom iblant og svarer på øltekniske spørsmål. Og jeg synes fremdeles hjemmebrygging er kjempegøy, jeg har stor glede av å smake øl som brygges i borettslaget!

En eksakt vitenskap eller slump

Sagene Avis får være med ned i kjelleren når Odd Martin Staal lærer Øystein Husby, Didrik Ruus og Anna Hedberg å bruke bryggeriet.

– Det tar fire-fem timer med en runde, men det er mye venting, forklarer Staal.

I dag lærer de å lage ølen Jesus on tap, som fikk navnet etter at alle sa «Jesus, for en god øl» etter å ha smakt på den.

– Det lukter som når jeg baker brød, sier Hedberg etter at de har blandet vann, gjær, humle og malt.

– Ja, dette er jo den fordrukne fetteren til brød dette, sier Staal og forteller at man kan gjøre ølbrygging til en så eksakt vitenskap man vil.

- Man kan også slumpe seg gjennom det. Man kan gjøre hva man vil, det er det som er gøy med ølbrygging.


MALT: Det er viktig å smake underveis, også når man skal lage øl. Her får de smake på malt Foto: Janina Lauritsen

– Alle er misunnelige på oss

Beboerne følger samme opplegg som i en vaskekjeller. De skriver seg opp på en liste når de ønsker å brygge, og de kjøper inn sine egne ingredienser.

Bryggeriet oppsto i 2013, og dette er foreløpig bare ett av rommene i borettslaget som har fått nytt liv. Nå har de også begynt å oppfordre til å få brukt de andre tomme vaskekjellerne til noe annet, forteller Staal mens de står og rører i det som skal bli «et skikkelig godt øl.»

Mens blandingen står og godgjør seg før neste steg, får nybegynnerne smake litt. Og slik ølet er nå, minner det om en svak vørterøl forteller de.

– Dette var jo kjempegodt! Veldig søtt, sier Hedberg.


ØLBRYGGING: – Det er tungt, det er rene treningsøkta, sier Hedberg mens hun rører. Foto: Janina Lauritsen




Jesus on tap har gjæret ferdig om to uker, så bør den lagres i to uker til før den er drikkbar. Og selv om bryggingen innebærer en del venting, er nybegynnerne enige i at dette er moro.

– Det er helt nydelig å ha bryggeri her. Vi er heldige som har dette proffe utstyret. I leiligheten min på 38 kvadratmeter er det jo ikke plass til å brygge, sier Ruus.

– Alle er misunnelige på oss! spøker Husby, når de forteller at folk i nabolaget har fått smake på ølen.

Frankrikegården var visst på besøk på en oktoberfest et år, så kom de med sin egen øl. Men Søylegården var først ute, påpekes det.

Oktoberfest

Søylegården arrangerte oktoberfest lørdag 22. september, og da fikk naboene smake på ølet. Men det er slettes ikke bare øl som kommer ut av bryggeriet, der lages det også pølser.


OKTOBERFEST: Til oktoberfest lages det også pølser i Søylegården. Da får barna bli med! Foto: Privat



OKTOBERFEST: Søylegården arrangerte oktoberfest i helgen, da fikk naboene smake på ølet. Foto: Privat



Slik ser det ut når Søylegården byr på pølser, da er det ikke snakk om grill eller wiener fra pakke:

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...