Sagene Avis

Loppevåren er avlyst:

Alvorlig for skolekorpsenes fremtid

Her fra et tidligere loppemarked på Lilleborg skole Foto: Lilleborg skoles musikkorps

Vårens loppemarkeder i regi av korpsene er avlyst, og de mister dermed sin største inntektskilde. – Når juni kommer vil korpskassen være helt tom, forteller Nordpolen Skoles Musikkorps.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 03.04.2020 kl 14:48

BYDEL SAGENE: I bydel Sagene arrangeres det loppemarked hver vår og høst, i regi av skolekorpsene på Sagene, Lilleborg, Nordpolen og Bjølsen. Sistnevnte arrangerer bokmarked.

Loppemarkedene er korpsenes største inntektskilde, og koronaepidemien har dermed også alvorlige konsekvenser for skolekorpsene, som er avhengige av disse inntektene for å kunne beholde instruktører og opprettholde musikkundervisningen.

Lilleborg Skoles Musikkorps mister en halv årsinntekt, ved å måtte avlyse vårens loppemarked. Vanligvis har de loppemarked både om våren og om høsten, og vårmarkedet gir mest inntekt.

– Loppemarkedet er en lokal institusjon

– Det er dramatisk. Vi vurderer om vi må slutte med instruktører etter hvert, vi er veldig i tenkeboksen nå, sier Lilleborg Skoles Musikkorps' styreleder Sven Thore Kloster.

Korpset ser nå på tre ting som kan redde dem:


– Den første er en offentlig redningspakke. Vi trenger 300.000 kroner, det er nettoinntekt fra loppemarked. Vi er helt avhengige av offentlige hjelpepakker, det satser vi på å få.

De er også i gang med kronerulling på spleis.no som de oppfordrer alle, som kan, til å være med på.

– Loppemarkedet er en lokal institusjon, det er mange som har glede av det. Vi oppfordrer alle i bydelen, spesielt dem på Torshov, til å støtte oss nå.

Korpset vurderer også å selge sukkerspinn på et eller annet arrangement i løpet av våren, eller på gata. Men det vil ikke gi i nærheten av samme inntekt de får fra loppemarkedet.

Korpset har vedtatt å fortsette med individuell opplæring så lenge de kan. Og alle samspillinger er avlyst.


– Per dags dato får medlemmene undervisning online en gang i uka. Det viderefører vi til det er tomt i kassa.

Lilleborg Skoles Musikkorps Foto: Privat

Håper å få krisepakke

Sagene skoles Musikkorps skulle hatt loppemarked nå i helgen, men det har de utsatt til en annen anledning. Styreleder Nils-Petter Bergersen forteller det er stor dugnadsånd og kreativitet i korpset nå, og de jobber med alternativer for å få inntekt.

– Men uansett skulle disse inntektene vært på konto nå for å betjene de løpende utgiftene. Selv om vi jobber med alternative inntektskilder nå, vil sannsynligvis ikke dette monne like godt som et loppemarked og det vil strekke seg over tid som vi ikke har, da vi trenger inntekt nå.

Korpset håper derfor å motta støtte fra krisepakken på 600 millioner kroner, som regjeringen har avsatt til idrett og frivillighetsarbeid.


– Og da med et håp om at disse midlene ikke bare er øremerket tapt billettinntekt, men til direkte driftsstøtte slik at vi får betjent de løpende utgiftene korpset har, og slik at korpsets frilansinstruktører og frilansdirigenter ikke faller ut i permitteringer. Korpskassa begynner å bli veldig slunken! sier Bergersen.

Han har sympati og medfølelse for frilansinstruktører og frilansdirigenter som er direkte tilknyttet de frivillige organisasjonene, slik som korpsbevegelsen.

– Det er et dilemma når disse instruktørene og dirigentene får mindre timer enn vanlig, eller ikke får lønn i det hele tatt. Det blir et stort problem for disse da det ikke, så vidt jeg vet, foreligger noen krisestøtte fra regjeringen til yrkesgrupper som frilansmusikkinstruktører.

– Adopter en spire

Også Sagene Skoles Musikkorps har nettbasert undervisning, noe som ifølge styrelederen fungerer tilfredsstillende. De har naturlig nok måttet avlyse en rekke skolekonserter og distriktsmesterskap, og sannsynligvis korpsturer da flere inntektskilder med stor sannsynlighet faller fra, blant annet fra nærliggende spilleoppdrag.

– Med restriksjoner og derfor manglende muligheter for fysisk dugnadsarbeid for inntekt til å lønne instruktører og dirigenter, og i verste fall for å hindre nedleggelse, trenger korpsbevegelsen økonomisk hjelp raskt!


Men det er ikke bare bekymring i korpset, de har også funnet på noe fint gjennom innsamlingsaksjonen «Adopter en spire og inspirer en Aspirant.»

Her får korpsmedlemmene diverse frø til å spire, så kan folk adoptere spirene. Disse donasjonene skal hjelpe på tapte inntekter fra avlyste loppemarkeder.

Så tar de bilder av spirene og poster dem, der de legger inn hvilket skolekorps de ønsker skal motta donasjonen. Les mer om dette på innsamlingsaksjonens Facebook-side.

Sagene Skoles Musikkorps har også opprettet en spleis de håper folk vil se på.

Sagene Skoles Musikkorps, 17. mai 2018 Foto: Olsen

– Korpskassa er tom i juni

I Nordpolen Skoles Musikkorps skaffer vårens og høstens loppemarked til sammen halvparten av inntektene. Når vårens loppemarked nå er avlyst, er det dramatisk.

– Når juni kommer vil korpskassen være helt tom. Vi har likevel satset på drift dette vårsemesteret, med spilletimer ut mai og fellesundervisning ut juni. Vi har gitt spillelærere og dirigent klarsignal til å sette i gang fjernundervisning, som alternativ til ordinær undervisning, og meningen er at det skal være et fullgodt alternativ, sier styreleder Gro Kathrine Hendriksen.

Deres lønn vil i stor grad avhenge av om de får til denne undervisningen med den enkelte elev. Korpset skyver således på usikkerheten, for å kunne opprettholde undervisningstilbudet for elevene.

– Vi kunne ha stanset driften, for til gjengjeld å ha et seminar når krisen er over, og vi kan samles igjen. Men vi mener det er viktig å ha et pågående tilbud i musikk, ikke minst for å holde motivasjonen og spillegleden oppe. For å få tilstrekkelig inntekter til dette, har vi satt foreldregruppen i sving med å tenke ut alternative inntektskilder til loppemarkedet. Det er mange i samme situasjon som oss, så det vil bli spennende hvordan de ulike tiltakene slår ut.

Håper å kunne holde driften gående

Med alternative inntektskilder på sikt, kombinert med litt færre timer faktisk avholdt, samt bortfall av kostnader til distriktsmesterskap, konserter og avslutninger, håper korpset å kunne holde driften gående dette semesteret. Men dersom de ikke skulle få mer betydelige inntekter denne våren, starter de høstsemesteret med tom kasse.

– Vi har måttet meddele dirigent og spillelærere dette. Vi håper derimot at vi får en del inntekter fra alternative tiltak etter hvert, og at samarbeidet om kontraktene for høsten kan starte i god tid innen sommeren.

Undervisningen er nå satt i gang for hovedkorps og juniorkorps over Zoom, og med noter som kan hentes og leses fra Dropbox. Aspirantkorpset har ikke tilbud ennå.

– Tradisjonelt samspill er så vidt vi kan se, ikke så enkelt i samtid, så her må dirigenten prøve seg litt frem til hva som kan fungere. Tilnærmet alle elever har fått tilbud fra sin spillelærer om enkeltundervisning over Zoom eller lignende plattform. Tilbudet vil variere, ut fra hva den enkelte spillelærer er kjent med, og selvfølgelig av nettkapasitet hjemme hos spillelærere. En lærer som ikke har tilstrekkelig nett, har bedt eleven spille inn et stykke på video. Videoen sendes spillelærer, som så skal kommentere. Ikke alt er i gang enda, og det er spennende hva som kommer ut av det. Om ennå på et litt sparsomt grunnlag, har vi fått visse positive tilbakemeldinger, så vi velger å være optimistiske.

Fra 17. mai 2018 Foto: Nordpolen skoles musikkorps

Håper å gjennomføre bokmarked før sommeren

Bjølsen Skoles Musikkorps er utstyrt med en notorisk optimistisk leder, ifølge styreleder Tone Dahl. De skal egentlig ha bokmarked i slutten av april, men satser på at det kan utsettes til 12.-14. juni.

– I motsetning til de andre korpsene har vi dermed valgt en vente-og-se-strategi, hvor vi håper det er mulig å gjennomføre markedet før sommerferien. Vi skal ha styremøte denne uken for å se på alternative former for inntjening i juni-helgen, hvis bokmarked ikke lar seg gjennomføre.

Utover dette, har det blitt mange avlysninger denne våren. Først distriktsmesterskapet, så marsjseminar og nå trolig alle arrangementene i april.

– Vi øver på marsjer til 17.mai, men det blir jo spennende å se i hvilken form vi får fremført dem.

Les også: I år kan det bli en digital 17. mai

Fra Bjølsen Skoles Musikkorps' 110-årsjubileum. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Bjølsen har også nettundervisning

Musikkundervisningen i Bjølsen Skoles Musikkorps foregår også som nettundervisning. Til vanlig har de yngste musikantene instrumentundervisning i mindre grupper, men nå får alle enkelttimer.

– I vår familie fungerer dette fint og jeg antar dette gjelder de andre instrumentgruppene også. Hovedkorpset hadde «samspill» i forrige uke, men der valgte dirigenten å dele korpset opp i mindre instrumentgrupper. Her vekslet dirigenten på å spille de forskjellige enkeltstemmene, mens musikantene spilte sin stemme ved siden av på mute. De hørte dermed bare seg selv og dirigenten, men det ble oversiktlig og greit, fortsetter styreleder.

Aspiranter og juniorer skal prøve seg denne uken, men der skal dirigenten ta hele gjengen samtidig.

– Det blir jo spennene å se hvordan det fungerer, det er ca. 20 i hver gruppe, sier Dahl.

Fra signering av avtale mellom korps og bydel. Bakerst fra venstre: Kulturkonsulent i Bydel Sagene Andreas Fætten, Leiv Holm (Lilleborg Skoles Musikkorps), Tove Thomassen (Bjølsen strykeorkester), May Hansen (Tigerstaden Drill), enhetsleder for kultur og nærmiljø i Bydel Sagene Fredrik Monclair. Foran fra venstre: Tone Dahl (Bjølsen Skoles Musikkorps) bydelsutvalgsleder Almaz Asfaha (MDG), Nils-Petter Bergersen (Sagene Skoles Musikkorps) og Gro K. Hendriksen (Nordpolen Skoles Musikkorps) Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Sagene Avis bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...