ANNONSE

Bulgogi - en koreansk nytelse

Bulgogi, fra det koreanske kjøkken. Foto: EKTE VARE

MATSPALTEN: – Den aromatiske marinaden gjør kjøttet så mørt og smakfullt at det er lett å bli hekta.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 13.04.2018 kl 08:47

ANNONSE

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke er glade for å kunne presentere en ny matspalte fra Ekte Vare AS. Øyvind Våge fra Kjelsås og kona Sadie Lawler er innehavere av den økologiske butikken på Sagene.

Koreansk mat har - endelig - blitt litt bedre kjent i Norge. Og selv om kimchi er noe de fleste matinteresserte begynner å kjenne til, så er bulgogi noe av det beste vi vet om innenfor det koreanske kjøkken.

Bulgogi er egentlig koreansk grillkjøtt, og tradisjonelt tilberedes dette på åpen flamme. På de mest tradisjonelle restaurantene så griller man kjøttet selv ved bordet. Den aromatiske marinaden gjør kjøttet så mørt og smakfullt at det er lett å bli hekta.

Bærekraftig

Bulgogi blir oftest laget med de møreste delene av kjøttet, men sannheten er at tradisjonelt, så ble de tøffeste kjøttdelene brukt. Vi er glade i å bruke hele dyret, så da er bulgogi en super oppskrift for å bruke kjøtt på en bærekraftig måte. Hemmeligheten ligger i marinaden, og i å la kjøttet ligge lenge i den. Da blir selv de tøffeste kjøttbitene så møre at de smelter på tunga.

Norskifisert

Dagens variant er litt norskifisert. Denne vinteren har vært lang og de norske grønnsakene lar vente på seg. Så vi har ikke blandet grønnsaker inni kjøttet slik man kan gjøre. Vi har brukt biff, da dette er mest tradisjonelt, men du kan godt bruke svin eller til og med kylling. Når du har smakt marinaden vil du kanskje tenke at selv en gammel sko kan bli mør og deilig. Bare vent.

Marinaden gjør sussen, med bulgogi. Foto: EKTE VARE

Høyrygg

Dette trenger du til fire personer:

- 1 - 1.5 kg kjøtt (vi har brukt høyrygg av biff, men du kan som sagt bruke hva som helst, og kan selvsagt lage det med ”vanlig” entrecote også)
- 4 små salathoder til å bruke som lefser
- sesamfrø
- kimchi (upasteurisert, slik at du får de gode bakteriene!)
- evt gul løk/gulrot/vårløk hakket i små biter til å blande inn med kjøttet
- 1 SS sesamolje

Marinaden:

- 6 SS soyasaus/tamari
- 3 SS brunt sukker (vi har brukt kokosblomstsukker som er mer GI vennlig)
- 2 SS mirin (kjøpes på asiatiske butikker, kan sløyfes)
- 2 SS raspet gul løk (ca. ½ stor gul løk)
- 1 SS finhakket hvitløk
- 5 SS raspet eple, eller eple og pære (vi har brukt litt mer, og brukt litt mindre
sukker – bruk litt pære hvis kjøttet er veldig seigt/senete)
- 2 ts raspet ingefær
- en dæsj svart pepper

Kutt opp, bland og stek

Kutt kjøttet i tynne små skiver. Bland alle ingrediensene i marinaden og legg kjøttet oppi. Bland godt slik at alt kjøttet er dekket av sausen. Ha så oppi sesamoljen og bland godt en gang til. La stå i kjøleskapet tildekket i minst fire til seks timer. Det beste er over natta. Eller du kan blande det på morgenen og steke på kvelden.

Når du vil tilberede maten, kan du kutte opp de grønnsakene du eventuelt vil ha med, og varmer opp en stekepanne på medium - høy varme. Bruk en nøytral stekeolje som tåler varme, for eksempel kokosolje med nøytral smak. Bland grønnsakene inn med kjøttet og stek i små runder slik at du ikke senker varmen i panna for mye. Rør litt underveis. Kjøttet er ferdig når det begynner å brune og karamelliseres, etter tre - fem minutter.

Lefser

Når du har stekt alt ferdig, serverer du det med ferske salatblader, sesamfrø og kimchi. Da kan man bruke bladene som små lefser, ha bulgogien oppi, og ha litt sesamfrø og kimchi oppå for litt ekstra smak.

Har du rester så er det utmerket i salat, eller i pita, eller til og med i supper med for eksempel nudler. Varier i det uendelige med det du har i frys og kjøl.

Ekte Vare på Facebook.

LES OGSÅ: Ektepar satser økologisk med Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt!

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord