Sagene Avis

Folkevandring til biblioteket:

Klar, ferdig, åpnet!

Det var kø in ni lokalet, og et hav av barnevogner, lørdag formiddag. Det virket som om hele Torshov og omegn ville se og oppleve det nyeoppussede biblioteket med én gang! Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Lite annet enn «stinn brakke» og «fullt hus» kan bedre beskrive åpningen av Deichman Torshov lørdag formiddag. Mange har savnet nærbiblioteket, som har blitt pusset opp det siste halvåret.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 15.12.2019 kl 18:12

SANDAKER: For bare to uker siden så det fortsatt ut som en byggeplass i lokalene til Deichmans Torshov-filial på Sandaker senter, som har holdt stengt siden 1. juni i år.

Men lørdag 14. desember stod dørene på vidt gap og kunne endelig ønske befolkningen velkommen tilbake! Og det ble fredag kveld jobbet ut i de små nattetimer for å komme i mål, kunne seksjonssjef for Deichman Torshov, Stian Færden Kristensen, avsløre.

– Grønt og inkluderende

– Jeg er utrolig glad for at folk tar biblioteket i bruk med én gang! sier Kristensen til Sagene Avis.

Hundrevis av små og store strømmet inn gjennom døra, og et hav av barnevogner materialiserte seg raskt i inngangspartiet.

– Deichman Torshov blir fortsatt det grønne og inkluderende biblioteket som folk i bydelen kjenner, men med en sårt tiltrengt ansiktsløftning.


– Hva er du aller mest fornøyd med her i det nye biblioteket?

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått en god kombinasjon mellom tradisjonelle bibliotekstjenester og bibliotekets nye oppgaver, og hvordan vi har fått til begge deler i dette rommet.

En stolt og glad seksjonssjef på Torshov, Stian Færden Kristensen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Med det mener han at det går an å låne verktøy, slik at det blir lettere å reparere i stedet for å kjøpe nytt. De som har lyst til å begynne å dyrke sin egen mat, kan komme innom og låne frø, så dem, og høste nye frø som de leverer tilbake til biblioteket. Man kan også plante inne i selve biblioteket, eller på den nye takhagen – som riktignok åpner først når vi har lagt vinteren bak oss.

Her er det møterom og en samlingssal som kan brukes av frivilligheten i bydelen – helt gratis, til langt utover kvelden. Biblioteket blir nemlig «meråpent». Det betyr at alle over 15 år som har oppgradert bibliotekkortet sitt til nøkkelkort, selv kan låse seg inn fra 07.00 til 23.00 hver eneste dag, hele året.


Her er egen ungdomsavdeling med både 3D-printer og symaskin, gamingrom, barnekrok med lekehuns, scene og amfi, ca. 150 arbeidsplasser, og den godt kjente aviskroken i «vinterhagen» har gjenoppstått. Og for ikke å glemme en av de største boksamlingene på Oslos lokalbibliotek, som teller over 30.000 titler.

Tilbud i 100 år

Oslos bibliotekssjef Knut Skansen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Deichman Torshov er et av de mest sentrale, og mest besøkte bibliotekene i Oslo. I seks måneder har vi sammen med gårdeier OBOS endevendt lokalene og gjort dette til et av Oslos flotteste bibliotek, sa biblioteksjef i Oslo, Knut Skansen, i sin åpningstale.

Han kunne fortelle at Oslo har hatt offentlige bibliotek siden 1785, men det var først på 1860-tallet folk flest fikk tid til å lese, og folkebibliotekstanken i Deichman stammer fra dette tiåret. Biblioteket på Torshov er et av de eldste i Oslo. Det startet som en bokeksepdisjon – utlånsstasjon – i 1914. I 1920 ble denne lagt ned, og erstattet med den første filialen som ble kalt Lilleborg filial. Den lå i menighetshuset i Holsts gate. I 1929 flyttet biblioteket til Soria Moria, og var innom flere lokasjon før det endte på dagens Sandaker senter.

Lesende befolkning

– Denne bydelen har hatt det største utlånet i flere perioder. Lokalbefolkningen i denne bydelen er et lesende folk. Og på 1930-tallet hadde man en barneboksamling på 4000 bøker på Torshov. De ble lånt ut 100.000 ganger. Og 3/4 av barna på Torshov brukte biblioteket, mens i resten av Oslo var det vanlig at bare halvparten av barna gjorde det, sa Skansen.


Og det lånes fortsatt mye på Torshov. Før biblioteket stengte i sommer, sto de 120.000 årlige besøkende for 108.000 utlån.

Interiør fra Deichman Torshov. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Skansen mener bibliotekene fortsatt har en viktig rolle i dagens digitale verden, der all informasjon er lett tilgjengelig. Bibliotekene representerer en sosial møteplass, og mange har gjenoppdaget bibliotekene: I år er det 850.000 flere besøkende hos Deichman enn det var i 2015, i 2019 alene vil bibliotekene i Oslo ha hatt 3 millioner besøk, ifølge Skansen.

– Grunnen til det er det som nå skjer på Torshov, og som har skjedd mange andre steder, at bibliotekene oppgraderes og blir et godt sted å være. Her kan man dele noe sammen med andre. Biblioteket er et sted helt uten press og forventninger som møter oss alle andre steder.

Samarbeid

Byrådssekretær Abdullah Alsabeehg sto for den formelle åpningen av biblioteket. Foto: Karl Andreas Kjelstrup


Det var egentlig kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) som skulle foreta den offisielle åpningen, men i hennes fravær var det byrådssekretær Abdullah Alsabeehg som fikk æren.

– Biblioteket inkluderer alle, uavhengig av bakgrunn, inntekt utdanning og alder. Det er en møteplass på tvers av generasjoner. Biblioteket er en møteplass som bygger broer mellom folk i byen vår, sa han til de mange fremmøtte.

Alsabeehg mener Deichman treffer trender i tiden.

– Nå som delingskultur er en trend er det fint å se at det aktiverer også den gamle fellesgoden. Bibliotek er et godt eksempel på den opprinnelige delingskulturen, at vi eier noe sammen, som den enkelte kan bruke etter behov. Biblioteket her har blant annet et frøbibliotek i samarbeid med Parsellhageforeningen. Det er et av mange eksempler på bibliotekenes samarbeid utad, sa Alsabeehg.

– Jeg liker veldig godt den profilen Torshov bibliotek har, og det samsvarer godt med byrådserklæringen, der vi skriver om utviklingen av profilbibliotek. Vi skal finne en klar og tydelig profil i de ulike bibliotekene i Oslo. Og her har vi en tydelig grønn profil.

Av andre eksempler på at det satses på samarbeid mellom biblioteket og eksterne aktører, slik som skolene og bydelen, trakk Alsabeehg frem leksehjelp, samtalegrupper, bydelsungdom som jobber på biblioteket med program for barn og andre lokale krefter, flerkulturell jentegruppe, og internettgruppe for innvandrere.

Åpningsdagen ble markert hele lørdag – med et tett og variert program: Blant annet fortellerstund med Rama Jama, bokbad med Mari Moen Holsve og Kjartan Fløgstad, makerspace, konsert med Sandra Kolstad og DJ helt til klokken var 01 .

Vilde og Kirsten har kikket inn gjennom vinduene til biblioteket mens det har holdt stengt, og gledet seg til åpningsdagen. Endelig kunne de ta lokalbiblioteket i bruk – for det har vært savnet, forteller de to. Særlig den nye barneavdelingen kommer til å bli mye brukt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Veronica, Peder og Pål gleder seg over at biblioteket endelig er åpent igjen. – Det har blitt kjempefint, og er åpent og lyst, sier pappa Peder. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...