Folkevandring til biblioteket:
Klar, ferdig, åpnet!

Det var kø in ni lokalet, og et hav av barnevogner, lørdag formiddag. Det virket som om hele Torshov og omegn ville se og oppleve det nyeoppussede biblioteket med én gang! Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Lite annet enn «stinn brakke» og «fullt hus» kan bedre beskrive åpningen av Deichman Torshov lørdag formiddag. Mange har savnet nærbiblioteket, som har blitt pusset opp det siste halvåret.
Publisert: 15.12.2019 kl 18:00
Sist oppdatert: 15.12.2019 kl 18:12
SANDAKER: For bare to uker siden så det fortsatt ut som en byggeplass i lokalene til Deichmans Torshov-filial på Sandaker senter, som har holdt stengt siden 1. juni i år.
Men lørdag 14. desember stod dørene på vidt gap og kunne endelig ønske befolkningen velkommen tilbake! Og det ble fredag kveld jobbet ut i de små nattetimer for å komme i mål, kunne seksjonssjef for Deichman Torshov, Stian Færden Kristensen, avsløre.
– Grønt og inkluderende
– Jeg er utrolig glad for at folk tar biblioteket i bruk med én gang! sier Kristensen til Sagene Avis.
Hundrevis av små og store strømmet inn gjennom døra, og et hav av barnevogner materialiserte seg raskt i inngangspartiet.
– Deichman Torshov blir fortsatt det grønne og inkluderende biblioteket som folk i bydelen kjenner, men med en sårt tiltrengt ansiktsløftning.
– Hva er du aller mest fornøyd med her i det nye biblioteket?
– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått en god kombinasjon mellom tradisjonelle bibliotekstjenester og bibliotekets nye oppgaver, og hvordan vi har fått til begge deler i dette rommet.
Med det mener han at det går an å låne verktøy, slik at det blir lettere å reparere i stedet for å kjøpe nytt. De som har lyst til å begynne å dyrke sin egen mat, kan komme innom og låne frø, så dem, og høste nye frø som de leverer tilbake til biblioteket. Man kan også plante inne i selve biblioteket, eller på den nye takhagen – som riktignok åpner først når vi har lagt vinteren bak oss.
Her er det møterom og en samlingssal som kan brukes av frivilligheten i bydelen – helt gratis, til langt utover kvelden. Biblioteket blir nemlig «meråpent». Det betyr at alle over 15 år som har oppgradert bibliotekkortet sitt til nøkkelkort, selv kan låse seg inn fra 07.00 til 23.00 hver eneste dag, hele året.
Her er egen ungdomsavdeling med både 3D-printer og symaskin, gamingrom, barnekrok med lekehuns, scene og amfi, ca. 150 arbeidsplasser, og den godt kjente aviskroken i «vinterhagen» har gjenoppstått. Og for ikke å glemme en av de største boksamlingene på Oslos lokalbibliotek, som teller over 30.000 titler.
Tilbud i 100 år
– Deichman Torshov er et av de mest sentrale, og mest besøkte bibliotekene i Oslo. I seks måneder har vi sammen med gårdeier OBOS endevendt lokalene og gjort dette til et av Oslos flotteste bibliotek, sa biblioteksjef i Oslo, Knut Skansen, i sin åpningstale.
Han kunne fortelle at Oslo har hatt offentlige bibliotek siden 1785, men det var først på 1860-tallet folk flest fikk tid til å lese, og folkebibliotekstanken i Deichman stammer fra dette tiåret. Biblioteket på Torshov er et av de eldste i Oslo. Det startet som en bokeksepdisjon – utlånsstasjon – i 1914. I 1920 ble denne lagt ned, og erstattet med den første filialen som ble kalt Lilleborg filial. Den lå i menighetshuset i Holsts gate. I 1929 flyttet biblioteket til Soria Moria, og var innom flere lokasjon før det endte på dagens Sandaker senter.
Lesende befolkning
– Denne bydelen har hatt det største utlånet i flere perioder. Lokalbefolkningen i denne bydelen er et lesende folk. Og på 1930-tallet hadde man en barneboksamling på 4000 bøker på Torshov. De ble lånt ut 100.000 ganger. Og 3/4 av barna på Torshov brukte biblioteket, mens i resten av Oslo var det vanlig at bare halvparten av barna gjorde det, sa Skansen.
Og det lånes fortsatt mye på Torshov. Før biblioteket stengte i sommer, sto de 120.000 årlige besøkende for 108.000 utlån.
Skansen mener bibliotekene fortsatt har en viktig rolle i dagens digitale verden, der all informasjon er lett tilgjengelig. Bibliotekene representerer en sosial møteplass, og mange har gjenoppdaget bibliotekene: I år er det 850.000 flere besøkende hos Deichman enn det var i 2015, i 2019 alene vil bibliotekene i Oslo ha hatt 3 millioner besøk, ifølge Skansen.
– Grunnen til det er det som nå skjer på Torshov, og som har skjedd mange andre steder, at bibliotekene oppgraderes og blir et godt sted å være. Her kan man dele noe sammen med andre. Biblioteket er et sted helt uten press og forventninger som møter oss alle andre steder.
Samarbeid

Byrådssekretær Abdullah Alsabeehg sto for den formelle åpningen av biblioteket. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Det var egentlig kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) som skulle foreta den offisielle åpningen, men i hennes fravær var det byrådssekretær Abdullah Alsabeehg som fikk æren.
– Biblioteket inkluderer alle, uavhengig av bakgrunn, inntekt utdanning og alder. Det er en møteplass på tvers av generasjoner. Biblioteket er en møteplass som bygger broer mellom folk i byen vår, sa han til de mange fremmøtte.
Alsabeehg mener Deichman treffer trender i tiden.
– Nå som delingskultur er en trend er det fint å se at det aktiverer også den gamle fellesgoden. Bibliotek er et godt eksempel på den opprinnelige delingskulturen, at vi eier noe sammen, som den enkelte kan bruke etter behov. Biblioteket her har blant annet et frøbibliotek i samarbeid med Parsellhageforeningen. Det er et av mange eksempler på bibliotekenes samarbeid utad, sa Alsabeehg.
– Jeg liker veldig godt den profilen Torshov bibliotek har, og det samsvarer godt med byrådserklæringen, der vi skriver om utviklingen av profilbibliotek. Vi skal finne en klar og tydelig profil i de ulike bibliotekene i Oslo. Og her har vi en tydelig grønn profil.
Av andre eksempler på at det satses på samarbeid mellom biblioteket og eksterne aktører, slik som skolene og bydelen, trakk Alsabeehg frem leksehjelp, samtalegrupper, bydelsungdom som jobber på biblioteket med program for barn og andre lokale krefter, flerkulturell jentegruppe, og internettgruppe for innvandrere.
Åpningsdagen ble markert hele lørdag – med et tett og variert program: Blant annet fortellerstund med Rama Jama, bokbad med Mari Moen Holsve og Kjartan Fløgstad, makerspace, konsert med Sandra Kolstad og DJ helt til klokken var 01 .

Vilde og Kirsten har kikket inn gjennom vinduene til biblioteket mens det har holdt stengt, og gledet seg til åpningsdagen. Endelig kunne de ta lokalbiblioteket i bruk – for det har vært savnet, forteller de to. Særlig den nye barneavdelingen kommer til å bli mye brukt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Veronica, Peder og Pål gleder seg over at biblioteket endelig er åpent igjen. – Det har blitt kjempefint, og er åpent og lyst, sier pappa Peder. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!