
Sokneprest Hanne Kleveland vil savne Lilleborg kirke. 1. april tar Det Norske Misjonsselskap over kirka. Foto: Janina Lauritsen
Tar farvel med Lilleborg kirke:
– Det er folka og arbeidet vi gjør som er det viktigste. Det tar vi med oss.
Sokneprest Hanne Kleveland håper folk snart får muligheten til å komme til åpen kirke, før de nye leietakerne overtar Lilleborg kirke i april.
Publisert: 07.02.2021 kl 12:25
Sist oppdatert: 09.02.2021 kl 11:35
TORSHOV: Torshov kirke er snart ferdig oppusset og det betyr at Torshov og Lilleborg menighet snart flytter ut av Lilleborg kirke, hvor menigheten har holdt til siden 2018.
14.mars er siste gudstjeneste i Lilleborg kirke og fra april leies kirken ut til Det norske misjonsselskap. Sokneprest Hanne Kleveland oppfordrer folk til å komme innom kirken før de nye leietakerne tar over – så snart koronarestriksjonene tillater det.
– Nå er det jo stengt, men vi håper vi kan ha åpen kirke i februar. Da håper jeg folk vil bruke kirka så lenge den er vår, sier hun til Sagene Avis.
– Ikke alltid man ser hvor flott kirka er
Lilleborg kirke ble ferdigstilt i 1966 og menigheten har vokst seg stor siden den gang. Torshov og Lilleborg menighet er den nest største i Oslo med over 30.000 beboere, og i underkant av halvparten av disse tilhører Den norske kirke, ifølge Kleveland.
Torshov og Lilleborg menighet overtar Torshov kirke 8. mars, og Det Norske Misjonsselskap overtar Lilleborg kirke 1. april. Da vil bruken av kirka bli annerledes, sier soknepresten. Kirka er fredet, men den er fristilt fra kirkelig fellesråd i Oslo, så de nye leietakerne kan forandre inventaret som ikke er fast.
– Som prest er det ikke alltid man ser hvor flott kirka er, man er opptatt av det som skjer; gudstjeneste, vielse og dåp, men i åpen kirke har jeg blitt overveldet av hvor fint det er her, sier hun og viser frem altertavlen, frisen og glassmaleriene.
Den 66 meter lange frisen «Forbarmelsen» dekker vinduene rundt kirkerommet. Den ble innviet i september 1989 og ble malt av kunstneren Kjell Pahr-Iversen, som brukte halvannet år på maleriet. Det ble innviet som «et billedstykke til støtte for troen» og er inspirert av Dostojevskis «Raskolnikov» hvor det heter at «bare den som har forbarmelsens behov, vet hva forbarmelse betyr».
Altertavlen «Kristus og verden« er et messingrelieff på 3,8 x 1,8 m, med fargede glass- og speilbiter, og er laget av kunstneren Olav Strømme. Klevestrand kommer spesielt til å savne denne.
– Den er så flott. Og uansett hva du tror eller ikke tror, så kan den gi deg mye. Den endrer seg for hver gang man ser på den.

Hanne Kleveland vil savne altertavlen. Uansett hva man tror på vil den kunne gi deg noe, mener hun. Foto: Janina Lauritsen
Bla deg gjennom bildene fra kirka her:
Tar med solidaritetsarbeidet videre
– Hvordan blir det å forlate Lilleborg kirke?
– Det blir rart, men vi gleder oss til å komme inn i Torshov kirke. Den blir så vakker. Glassmaleriet «Hyrden» er tatt ned og vasket og satt opp igjen bak skuddsikkert glass, så det ikke skal bli skadet.
Lilleborg kirke har et stort og godt rom, fortsetter hun, mens Torshov kirke er mer intim. Kleveland har selv vært i Lilleborg kirke siden september 2018, da oppussingen av Torshov kirke startet. De som har vært her lenger enn henne, syns det er ekstra leit å forlate kirka.
– Men det er folka som er det viktigste, og arbeidet vi gjør. Det tar vi med oss.
Lilleborg kirke har hatt en vennskapsmenighet i Dangaji i Sør-Sudan i over 20 år. Og kirkens solidaritetsarbeid drives videre i Torshov kirke – det ligger dypt i menighetens sjel.
– Noen av menneskene fra Dangaji kom som flyktninger til Norge i 2019, og de kom hit til Lilleborg kirke. Da opplevde de at dette var deres kirke.
Lilleborg kirke har også vært fylt med kultur. Lilleborg teatergruppe hadde i mange år sine forestillinger her, frem til primus motor Grethe Ryen døde i 2020. De spilte årlig forestillinger med tilknytning til nærmiljøet, blant annet Oskar Braatens skuespill.
– De gjennomførte alle stykkene i fjor sommer, så gikk det vel et par uker før Grethe døde. Vi vet ikke om de vil fortsette, men de er velkomne i Torshov kirke. Oskar Braaten og stykkene hans er en del av sjela vår, og det blir det i Torshov kirke også.
Les også:
Satser på åpningsfest i august
Det blir åpningsgudstjeneste i Torshov kirke 21. mars. Kleveland frykter det ikke vil bli mulig for mange å delta da, men de kommer uansett til å strømme gudstjenesten på nett.
– Så skal vi skal ha en stor åpningsfest i august, da inviterer vi biskopen og ordføreren.
I normale tider er det åpen kirke på søndager fra klokken 11-13, og i de to siste ukene i mars ønsker Kleveland å ha åpent på ettermiddagene også – hvis det innen da har blitt lov med åpen kirke igjen.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!