Sagene Avis

Viser frem vinteren slik den kan være:

– Dette er definisjonen av Oslo

OSLO I SNØEN: Torbjørn Moen stiller ut vinterbilder på Sagene Lunsjbar. Foto: Janina Lauritsen

I slutten av februar åpnet Torbjørn Moen utstilling på Sagene Lunsjbar. Her henger fotografier fra vinteren i Oslo, i hvert fall slik vinteren kan være – vakker, kald og klar for aktivitet.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 02.03.2020 kl 10:43

SAGENE: Gjennom disse fotografiene ønsker Moen å formidle følelsen av glede ved årstiden, for Oslo har hatt fantastiske vintre! Derfor håper han årets snøfattige vinter er et unntak.

– Jeg er et vintermenneske, jeg er glad i snø, is og i Oslos landskap om vinteren. Dette er de mest vellykkede vinterbildene mine, sier han og viser frem bilder av blant annet Holmenkollen, Tryvann og operaen.

– Dette er definisjonen av Oslo.

Utstillingen henger i andre etasje på Sagene Lunsjbar Foto: Janina Lauritsen

Bildene må gi rettferdighet til opplevelsen

De siste årene har Moen hatt Oslo som fotoobjekt. Han fotograferer året rundt, men lyset om vinteren er det mest gunstige, forteller han.


– Det er blandingen av kunstig lys, soloppgang og solnedgang. Lyset betyr så mye! Det handler om å male med lyset, sier han og fortsetter:

– Jeg prøver å få til noe som lyser opp i bildene mine. Det skaper en god stemning, mer enn en filosofisk tilnærming gjør. Jeg er mer opptatt av det fysiske inntrykket. Og det viktigste er at bildene gir rettferdighet til opplevelsen jeg hadde da jeg tok dem. Inntrykkene skal ut av bildene!

Moen lykkes best når han får være en del av miljøet hvor objektet er. Når han kan være lenge på et sted for å tenke ut det aller beste fotografiet.

– Jeg kan stå foran operaen i en time for å finne ut av hvordan ting skal være. Men det oppdager jeg gjerne ikke før bildet kommer ut av printeren.

Viser innsiden av regjeringskvartalet

I andre etasje på Sagene Lunsjbar vil du også finne bilder fra «en annen vinter.» Disse er hentet fra Moens fotobok Fimbul – regjeringskvartalet etter 22. juli. 


Disse bildene viser innsiden av Høyblokka og Y-blokka da Statsbygg åpnet dem opp i 2013 og 2014.

– Det er viktig å få med det som har skjedd. Vi vanlige folk har ikke sett innholdet i disse bygningene. Det ble både en kunsthistorisk og traumatisk opplevelse, med tanke på det som skjedde der.

Han har navngitt prosjektet etter Fimbulvinteren, fra norrøn mytologi, som skulle gå forut for verdens undergang.

– Alt står stille, alt er trist og leit. Både for dem som var involvert 22. juli, men også for dem som ser at det ikke skjer noe her nå.

En indre stemme fortalte kunstneren at disse er viktige bilder. Så hva med å samle noen av dem i en bok? En dag ble han tipset om at han burde søke Norges Fagfotografers Fond om støtte til å få boka utgitt. Overraskelsen var stor da beskjeden kom om innvilget stipend. Tanken om å gi ut boka selv begynte å modnes og han fant etter hvert et trykkeri som kunne produsere i det formatet han synes bildene forlangte.


Du kan lese mer om Fimbul og få en smakebit av utstillingen her

Utstillingen inneholder også bilder fra fotoboka Fimbul Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...