Sagene Avis

Sagene Avis

Verdensdagen for psykisk helse:

– En pause fra alt som kverner, det er noe av det fineste som finnes

UTSTILLING: Sokneprest Knut Rygh, Eva Marie Skjøldt og Eva Hansel. Foto: Janina Lauritsen

– Det er viktig at dagen markeres. Og utstillingen er en fin måte å synliggjøre den på. Man får nye tanker og stereotypiene man har blir utfordret, sier sokneprest Knut Rygh.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 04.10.2019 kl 20:27

SAGENE: I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse 10. oktober, stiller kunstnerne hos Café Svingen ut malerier og fotografier i sakristiet i Sagene kirke.

Årets tema for dagen er «Gi tid». For å kunne vie oppmerksomhet og være til stede, fysisk eller psykisk krever det at vi er villige til å gi av tiden vår. Årets kampanje har som mål å oppfordre oss alle til å bruke tiden på å gjøre ting som er godt for den psykiske helsen.

– Vi vil markere at dette er en viktig dag, også for oss på Sagene. Vi må ta tid til hverandre og være rause, sier sokneprest Knut Rygh.

– Det syns jeg folk her gjør også, det er fint, sier en av kunstnerne bak utstillingen, Eva Marie Skjøldt.

– Denne kirken passer til å løfte bort skammen

Det var Rygh som inviterte Café Svingen til å ha utstilling, siden Sagene kirke har hatt en tradisjon i forbindelse med verdensdagen for psykisk helse.

– Det er viktig at dagen markeres. Og utstillingen er en fin måte å synliggjøre den på. Man får nye tanker og stereotypiene man har blir utfordret, sier han.

– Hvem er gæren og hva er skammelig? Hvordan uttrykker de seg, hva foregår i hodene deres? Så ser kommer man hit og ser at det kanskje er det samme som skjer som i andre hoder? Dette er en fin måte å bite i seg forhåndsbestemte tanker på. Det er en fin anledning til å gjøre noe med skammen og tyngden som ikke trenger å være der, sier Skjøldt.

Og det var jo på fjerde rad i denne kirken hvor Skam-Isak satt, den ene homofile karakteren i den suksessfulle NRK-serien, forteller Rygh.

– Så denne kirken passer til å løfte bort skammen. Folk er folk. Og verdensdagen for psykisk helse er for alle, sier han før Skjøldt legger til:

– Det er jo ikke lett for noen av oss.

– Vi må bli flinkere til å snakke med folk rundt oss

Eva Hansel har hatt malekurset på Svingen Café i fire år. Hun forteller at det for brukerne kan være vanskelig å finne roen.

– Men det er godt å gi seg tid, å sette seg ned og roe seg ned. Det hjelper mange å få gjort noe kreativt. Også for dem som kan nyte det man ser her. Det hadde blitt en bedre verden hvis vi hadde tatt oss tid til å gjøre viktige ting. Og dette er viktige ting, sier hun.

Og Skjøldt fortsetter:

– Det er så mye man skal gjøre, man må gi seg tid til å finne flyten. Det er som at ting plutselig gir mening, man får følelsen av å være der man skal i øyeblikket. En pause fra alt som kværner, det er noe av det fineste som finnes, sier Eva Marie.

Rygh mener det er noe med det å spørre om hjelp og å snakke om det. Vi må bli flinkere til å snakke om det, og vi må bli flinkere til å snakke med folk rundt oss, mener han.

– Ting kan være vanskelig, det krever mot å være sårbar. De som sier de trenger hjelp er tøffe. Det er kjempeviktig at vi får mot til å se at vi ikke er sterkest alene.

Du kan se utstillingen i sakristiet i Sagene kirke, fra 5. til 31. oktober. Den er åpen tisdager, torsdager, lørdager og søndager fra klokken 12-20.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...