En smakebit av Bjølsen

INTERNASJONAL KOKEBOK: Kokeboka "Verdens beste fra Bjølsen skole" inneholder oppskrifter fra skolens mange nasjonaliteter. Foto: Janina Lauritsen

Bjølsen skole har gitt ut internasjonal kokebok med et utvalg av de beste oppskriftene fra skolens mange nasjonaliteter.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2018 kl 20:12

BJØLSEN: På Bjølsen skole er mellom 35 og 40 land representert. Redaktør av kokeboken "Verdens beste fra Bjølsen skole", Gro Røde, har samlet et utvalg av mattradisjonene.

Oppskriftene kommer fra Norge, Japan, Somalia, Irak, USA, India, Portugal, Italia, Polen, Ghana, Mongolia, Russland, Argentina, Marokko, Tyrkia og England.

- Kravet med oppskriftene er at de må ha en link til skolen. Vi hadde ikke sjans til å dekke alle 40 nasjonaliteter, kanskje dette er bok nummer en? sier Gro Røde.

Fikk inspirasjon fra Nord-Norge

Da Gro Rødes far fylte 80 år, fikk han en kokebok laget av en skole i Lofoten som het Lofotens Gull. Røde ble inspirert og tenkte at dette også kunne gjøres på Bjølsen. Så begynte hun å tenke; hva er Bjølsen og Oslos gull? Jo, det var selvfølgelig alle land, mat og skikker som finnes i Oslo, kom hun frem til.

Hvert år arrangerer foreldreutvalget på skolen internasjonal dag. Alle får beskjed om at nå må alle komme og ha med seg en rett fra sitt hjemland eller sin region i Norge.

- Jeg fikk idéen om å samle informasjon om det, etter å ha blitt inspirert av skolen nordpå som lagde kokebok.

Utvalget av folkene som er med i boka er litt tilfeldig. Det er folk redaksjonen møtte på internasjonal dag og andre som ble kontaktet fordi de kjenner dem gjennom å ha barn i samme klasse eller fritidsaktivitet.

Lokal patriotisme

- Det er en lokal patriotisme i dette flotte området. Bjølsen er en kulturrik skole med foreldre fra mange land. Det er masse spennende mat jeg tenkte det gikk an å spore opp, sier hun og legger til:

- Vi har vært en hel redaksjon på fem-seks stykker hele tiden, jeg hadde ikke klart dette uten dem.

For å komme ordentlig innpå både menneskene og maten, dro Rød og resten av redaksjonen på hjemmebesøk for å sanke oppskrifter. Og der fikk de lage akkurat det de ville, uten føringer fra redaksjonen.

- Folk her er så hyggelige og de er veldig generøse. Det beste på Bjølsen er alt det spennende med folk og smaker. Dette er det ekte Norge!

Elevene er en stor del av boka

I tillegg til oppskrifter og intervjuer fra hjemmebesøkene, har boka også elevoppgaver fra elevene i faget mat og helse. I niende klasse har elevene en større innleveringsoppgave som har temaet mat og oppskrifter fra hele verden. Elevene valgte land selv, og redaksjonen valgte oppskriftene med tilknytning til elever fra skolen.

Elevene fra medier og informasjon intervjuet voksne og barn om hva som er det beste de vet. Her var det også noen overraskende svar.

- Jeg er nordlending og opptatt av fisk. Jeg var redd fisken skulle bli borte her, men fisken ruler på grunn av sushi! sier Røde.

Boken er til salgs hos Sagene Bok og Papir, og overskuddet av salget går til gratis kulturaktiviteter for barn og unge i Bydel Sagene.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...