ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Ringnes Brygghus og Ringnes Festsal har fått hvert sitt skilt. Christian Ringnes fikk æren av å dra i snora. Foto: Janina Lauritsen

Et stykke Sagene-historie er hedret med blå skilt

– Dette bygget er plasteret på såret. For egentlig burde jeg stå her som eier av Ringnes Bryggeri, men det forsvant dessverre ut av vår del av familien med min bestefar, sa Christian Ringnes under avdukingen av de to blå skiltene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.10.2020 kl 13:49

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Ringnes Brygghus har nå fått ikke bare ett, men to blå skilt. Ett på fasaden av selve brygghuset, ved inngangen ut mot Thorvald Meyers gate, og ett på Ringnes Festsal ut mot Toftes gate.

Oslo Byes Vel avduket skiltene onsdag 7. oktober, og det var eiendomsinvestor og Ellef Ringnes’ oldebarn, Christian Ringnes, som fikk æren av å dra i snora. Han er også gårdeier av brygghuset.

Tore Hage, utviklingssjef og leder av en kjemikerarbeidsgruppe for Carlsberg Group, eierne av Ringnes Bryggeri, startet festlighetene med å holde et historisk innlegg om Ringnes Bryggeri og tiden da selve bryggeriet lå her på Sagene.

– Når folk i dag, gjerne den yngre generasjon, spør hvor var dette gamle Ringnes Bryggeri var, er det fort gjort å si det var i enden av Thorvald Meyers gate på Grünerløkka – som begge deler er helt feil. Vi er ikke på Grünerløkka, vi er på Sagene, grensa går nede i Sannergata. Og vi er på ingen måte i enden av Thorvald Meyers gate, vi er i begynnelsen.

Ringnes Bryggeri flyttet fra Sagene i 2001. Og i 2018 åpnet Ringnes Brygghus i de gjenværende bygningene fra det gamle bryggeriet. Les mer om dette her:

ANNONSE

Skiltet henger ved inngangen til brygghuset, ut mot Thorvald Meyers gate. Foto: Janina Lauritsen

Thorvald Meyer

Det var akkurat her bryggeriet startet i 1876. På den tiden var det grønt over hele området, det var en stor løkke, fortsatte Hage.

– Thorvald Meyer hadde 15 år tidligere kjøpt opp hele Grünerløkka, som da var totalt ubebodd. Han skulle gjøre store penger på det, men så kom murtvangen som gjorde at han ikke fikk bygget ut slik som han ville. Jeg vil tro han kanskje er den eneste som har fått en gate oppkalt etter seg i levende live. For gaten, som ble anlagt på hans nye, store utbyggingsområde, ble etter kort tid omdøpt til Thorvald Meyers gate, da han var 45 år. Han fikk oppleve det i nøyaktig 45 år.

Man skulle tro Ringnes Bryggeri ble anlagt på en del av det store innkjøpte området til Thorvald Meyer, men det ble det ikke. Her var det gartner Olsen som eide, og Meier kjøpte senere området av ham.

– Den bygningen vi står foran her, er en del av det opprinnelige bryggeriet, påbegynt i 1876 og fullført i 1877. Fra 1877 frem til bryggeriet flyttet herfra i 2001, var det her alt ølet ble brygget.

ANNONSE

Ølekspert og historiker Tore Hage snakket om bryggeriets historie. Foto: Janina Lauritsen

– Brygghuset er plasteret på såret

– Vi som selskap er veldig glade for at vi kan få bo her, det er her vi kommer fra. Jeg snakker på vegne av alle ansatte når jeg sier at vi syns det er veldig stas å få ikke bare ett, men to blå skilt på eiendommen. Det er kjempegøy, sa administrerende direktør i Ringnes, Anders Røed.

Det at de nå får blå skilt er med på å underbygge følelsene de ansatte har om å jobbe i et selskap med en lang historie, mente han.

– Og med tradisjoner det er viktig at vi forvalter på en god måte. Da Christians oldefar og hans bror fikk penger, kjøpte de tilbake Ringnes gård ved Norefjell. Da Christian fikk penger, altså han har hatt penger en stund, så kjøpte han tilbake disse bygningene, slik at Ringnes som selskap kan leie av ham.

Christian Ringnes, Ole Rikard Høisæther, generalsekretær i Oslo Byes Vel og Anders Røed, administrerende direktør i Ringnes Bryggeri. Foto: Janina Lauritsen

ANNONSE

– Dette bygget er plasteret på såret. For egentlig burde jeg stå her som eier av Ringnes Bryggeri, men Ringnes forsvant dessverre ut av vår del av familien med min bestefar, sa Christian Ringnes.

Ellef og Amund Ringnes eide en tredjedel av bryggeriet hver, sammen med Axel Heiberg.

– Men dette skulle jo arves, og man fikk jo mange barn på den tiden. Og min oldefar Ellef måtte vært fyrrig, for han endte opp med 14 barn! Og hvis dere tar en tredjedel og deler på 14, så skjønner dere at det er ikke mye.

Christian Ringnes har alltid hatt ambisjoner om å tjene nok penger til å kjøpe selve bryggeriet tilbake, men det er to ting som gjør at det ikke går.

– Carlsberg vil ikke selge, fornuftig nok vil jeg si, så da måtte jeg ha kjøpt hele Carlsberg og det er litt utenfor budsjettet. Da måtte jeg ha tjent veldig mye mer enn det jeg har. Det andre er at Carlsberg, dessverre må jeg innrømme, er den eneste riktige eieren. Et bryggeri skal jo eies av noen som har ordentlig dybde-greie på øl, ikke noen som tenker mest på historien og romantikken rundt det deilige med Ringnes-ølet.

ANNONSE

Å kunne kjøpe bygget som i dag huser Ringnes Brygghus, var Christian Ringnes’ «våte drøm», han var i fyr og flamme på åpningsfesten i 2018. Les mer om dette her.

Fra venstre: Hans Ingi Tryggvason, daglig leder for Ringnes Brygghus, generalsekretær i Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther, administrerende direktør i Ringnes Bryggeri Anders Røed, Christian Ringnes og øl-ekspert Tore Hage. Foto: Janina Lauritsen

Skiltet henger på festsalen, ut mot Toftes gate Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE