Sagene Avis

Reidun Eikeland Staalesen (bak) sammen med to av sine samarbeidspartnere, programansvarlig konsulent Stine Laukvik og seksjonsleder Stian Kristensen. Foto: Torger Bjørnstad

Frivillighet beriker livet

Enten du bidrar med det – eller har gleden av å motta det, er frivillighetsarbeid genialt. Så genialt at det forsterker livskvaliteten min, sier Reidun Eikeland Staalesen. Nå går flere instanser i Sagene bydel sammen for å finne ut mer om de tilbudene som finnes, og hvordan flere skal bli inspirert til å delta.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 02.12.2019 kl 11:42

SANDAKER: Vi sitter hos Baker Samson i Sandaker-senteret. På bordet foran oss er det kopper med kaffe, papirer og informasjonsbrosjyrer. Reidun har vært leder av eldrerådet i bydelen vår forrige periode, og har tatt initiativ til mye. Nå sist «Lyttevenn» i samarbeid med barneskolene. Dette er en viktig oppgave hun vil fortsette med, også etter at hun snart overlater lederrollen i eldrerådet til andre. Kanskje er det den viktigste?

En lyttevenn kommer på besøk til skolen, og leser sammen med en elev som går på tredje eller fjerde trinn. Lyttevennen bruker én time på skolen hver uke i nært samarbeid med skolens pedagogiske personale.

– Formålet med prosjektet er blant annet å bygge bro mellom generasjonene. Et viktig mål er å stimulere og motivere til leseferdighet og leselyst hos barna vi møter, forklarer hun.

Vil nå ut til alle barneskolene

Reidun Eikeland Staalesen er vennlig, engasjert og har klare mål. Hun utstråler styrke, og vet veldig godt hva hun vil oppnå, men hun vet også at hun trenger hjelp fra flere for å nå målene hun har satt seg. Lyttevenn kan stå som et godt eksempel på det. Prosjektet begynte i april 2018 på nyåpnede Fernanda Nissen skole. I høst fulgte Nordpolen skole etter. Nå er målet å tilby dette ved alle barneskolene i bydelen.

– Vi må få frem alle de gode tilbudene, der vi som har kommet litt opp i årene kan være med og utgjøre en viktig forskjell. Ikke alle vet om alt – og flere vil nok gjerne bidra. Målet vårt nå er å rekruttere 50-60 nye eldre frivillige i bydelen.


LYTTEVENN: Både barna og lyttevennene koste seg sammen på Fernanda Nissen skole. Paxton leser Aftenposten Junior for Laila Thu ved oppstarten i 2018. Foto: Janina Lauritsen

Med seg på laget har hun Sagene Torshov eldreuniversitet og biblioteket på Sandaker.

– Historisk har Deichman på Torshov ønsket ulike frivillige initiativ velkommen. Vi har stilt oss til disposisjon, det er vår rolle, sier Stian Kristensen. Han er seksjonsleder for bibliotekene i Nydalen og på Torshov.

Byggearbeider i Sandakerveien

I noen dager til er Torshov-biblioteket innlosjert hos kolleger i Nydalen. Men etter en grundig oppussing, er det klart for re-åpning og fest i Sandaker-senteret, der filialen vil ha den samme adressen, men fremstå helt annerledes enn tidligere.

– Ja, lokalene vil både bli utvidet og være veldig godt egnet – ikke bare for våre bibliotekoppgaver, men også mer samarbeid med frivilligheten der vi gjerne vil være et nav. Her skal de blant annet kunne låne gode lokaler, sier Kristensen.


Han er ikke redd for å sette seg tydelige mål, for dette skal bli en suksess.

– Vi skal doble, fra 120.000 til 240.000 besøkende i året, sier han.

Stine Laukvik har, i samarbeide med Lene Brennodden, fått i oppdrag å planlegge og gjennomføre åpningsprogrammet 14. desember. Og når hun går igjennom programmet detaljert, skjønner vi at alt er grundig planlagt.

– Vi åpner klokken 11 på formiddagen og holder på helt til klokken ett om natten. I løpet av den tiden blir det programposter som vil appellere til ulike aldersgrupper etterhvert som klokken tikker fremover.

– Spennvidden strekker seg fra Brillebjørn til Kjartan Fløgstad. Litteraturen står i sentrum gjennom hele dagen – og mot slutten blir det til og med plass til litt god musikk og minikonsert med Sandra Kolstad. Vi avslutter med DJ-set for de som holder ut hele løpet, forklarer Stine Laukvik.

Bydelen har endret seg

Reidun E. Staalesen har ledet eldrerådet i Bydel Sagene, og tok initiativ til Lyttevenn. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

Reidun er fra Kristiansand, men det har nesten gått en mannsalder siden hun flyttet østover til Oslo. Nå bor hun i Åsengata, i blokka som i sin tid erstattet avholdsforeningens lokale, dit hun flyttet for 21 år siden. Frivillighet til beste for så mange er en selvfølge for henne. Både bydelen og Oslo kommune støtter arbeidet, der mange allerede er med.

– Jeg har lært å bli glad i denne bydelen, og har fulgt utviklingen med endringene siden jeg flyttet hit i 1998. De første årene opplevde jeg litt av hvert. Alderssammensetningen var høy, og med sosiale forhold som kunne være utfordrende. Ikke alle hadde det like bra her, sier hun.

– Nå er det annerledes. Endringen så jeg tydelig da jeg hadde vakt i valglokalet for omtrent 10 år siden. Unge foreldre med barn som hadde flyttet hit kom for å avgi sin stemme. Forandringene har vært store – og til det bedre, mener hun.


Eldrerådet

Sagene eldreråd gir sine råd til bydelsutvalget i saker som angår eldres levekår i bydelen. Det kan være tiltak og planer knyttet til helsesektoren, boligplaner og reguleringsplaner, kultur og aktivitetstiltak, trafikk og fremkommelighet og budsjett og bydelsplaner.

Alle de 8 faste møtene i eldrerådet starter med «åpent kvarter», der alle fra bydelen er velkommen til å dele saker de er opptatt av.

Eldreuniversitetet

Det var Deichmanske bibliotek på Torshov som tok initiativet til Sagene Torshov eldreuniversitet. De stilte sine lokaler i Sandakerveien til disposisjon – og slik er det ennå.

Eldreuniversitetet, som bygger på en treenighet mellom frivilligheten, biblioteket og bydelen, har sitt eget styre, der biblioteket er velkommen til å tiltre med to medlemmer. Sagene bydel støtter virksomheten økonomisk.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...