Fileterer fisk for første gang, og lærer om hvor maten kommer fra
– Mange kommunale sommertilbud for barn og unge er avlyst som følge av Covid-19, men på Geitmyra gård på Sagene yrer det av aktivitet, skriver Geitmyra om arrangementet.
Publisert: 29.06.2020 kl 13:05
Sist oppdatert: 29.06.2020 kl 16:08
SAGENE: Hver dag i uke 26, 27, 32 og 33 inviterer Geitmyra barn i alderen 7-12 år til en trygg og smakfull dag. Tilbudet gjelder fritidsklubber og aktivitetsskoler som har gangavstand til gården. UngMetro er blant fritidsklubbene som har besøkt matkultursenteret. Der fikk de lære om mat, helse, bærekraft og miljø.
Geitmyra er Norges første matkultursenter for barn. De jobber for at barn skal få kunnskap om mat, bli glad i mat som gjør dem godt, og forstå hvordan maten havner på tallerken.
– Til nå har det vært en stor suksess. Det har vært veldig varmt, og da får barna leke i sprederen, sa aktivitetsansvarlig på Geitmyra Brita Nummedal, da Sagene Avis er innom fredag i forrige uke.
Lærerikt for barna
– På Geitmyra gård lærer barna å sløye makrell, grille vågehval og tilberede sesongen fantastiske grønnsaker. Ellers blir det lek og friminutt med trillebår-taxi, høner, kubbspill og stylter, forteller Nummedal.
– På Geitmyra matkultursenter underviser vi i det fantastiske faget mat og helse. Skolens minste, men også viktigste fag. Det henger ikke på greip. Under besøket skal vi vise hvor viktig faget er, og hvilke muligheter som ligger i å bruke mat som verktøy for læring av teoretiske fag, sier Renate Fuglseth, avdelingsleder ved Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo.

Underviser og kokk Kine Bekkengen forteller om fiskens anatomi og hvordan fisken skal filtreres Foto: Pia Sundnes og Emilie Kalnes

Underviser og kokk Camilla Stang veileder i grilling av makrell og grønnsaker Foto: Cecilie Sunde Lien
– De færreste barn kan filetere fisk. På Geitmyra lærer barna om fiskeanatomi, hvor maten kommer fra, og lærer å smake på noe nytt og spennende. Her det ingenting som er ekkelt, sier Kine Bekkengen, kokk og underviser på Geitmyra.
Lære om hygiene gjennom lek
Geitmyra har funnet en gøy og lærerik måte å lære om håndhygiene. Gjennom leken "Ta den ring og la den vandre" og bjørnebær får barna lære hvor lett man smittes gjennom hendene og hvorfor hendene må vaskes før mat tilberedes.

Slik ble resultatet etter bjørnebær leken. Fra venstre: Qaid, Benjamin, Theodor, Houman og Bartosz Foto: Cecilie Sunde Lien
– Vi måtte gjøre noe for å skape fantastiske sommeropplevelser med smak, læring og lek til flest mulig barn i sommer, sier Camilla Stang, underviser og kokk på Geitmyra.
Fritidsklubben UngMetro
Barna fra UngMetro fortalte de hadde en flott dag på Geitmyra.
– Det har vært litt ekkelt å skjære i fisken, men også veldig gøy. Det var gøy å lære om makrell og se rognen inni, sier Bartosz.
– Vi lærte om grønnsakene, hva de heter og hvordan man kutter dem. Jeg er litt spent på maten. Jeg har aldri grillet fisk før, men jeg skal prøve! sier Qaid.
– Jeg gleder meg til å kjøre taxi og være med hønene. Jeg har hilst på de før, og de er veldig snille, sier Bartosz.
UngMetro arrangerer flere aktiviteter i bydelen gjennom sommeren. Bartosz og Qaid forteller om hva de gleder seg til med sommeren på UngMetro.
– Med UngMetro går vi på tur og gjør mange forskjellige aktiviteter og konkurranser. Om noen uker skal vi på en lang tur. Det gleder jeg meg veldig til. Vi skal inn i skogen og overnatte. Det blir første gang jeg camper og overnatter i skogen, forteller på Qaid.
– På fritidsklubben har vi masse ting å gjøre, som biljard, basketballbane, bordtennis og diskorom. Det er skikkelig gøy, sier Bartosz.
Nyhetsbrev fra Sagene Avis
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Sagene Avis. Det er gratis, og du melder deg på her!