Sagene Avis

– Jeg skal på fest, for å virkelig feire samisk musikk og mat!

Bydelutvalgsleder i Bydel Sagene, Helge Stoltenberg (Ap) gleder seg til i morgen, da skal det virkelig samefeires, og smakes på samisk mat. Her ved kjøkkenet til HvaSkjer. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/SAGENE AVIS

KOMMENTAR: – Tirsdag er det Samefolkets dag, vi i Bydel Sagene vil også være med på feiringa!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 05.02.2018 kl 09:18

6. februar er Samefolkets dag. Da kan samer i Norge, Sverige, Finland, Russland og ellers i verden feire sin egen nasjonaldag.

Dagen markeres til minne om det første samiske landsmøtet som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917. Dette var første gangen at samene var samlet for å arbeide for felles samiske saker over nasjonalstatsgrensene. Dagen ble første gang feiret i 1993.

Arkeologer kan følge samisk kultur tilbake 2000 – 2500 år i historien. Samene er Norges urinnvånere. Samene har en stolt historie og en kultur som er rik.

Men behandlingen samene har fått fra storsamfunnet er ikke noe å rope hurra for. En hard og streng fornorskningspolitikk hadde som mål å utrydde samisk språk og kultur. I store områder ble både språket og kulturen også utryddet. Det var også for mange knyttet skam til å ha samisk blod i årene.

Heldigvis har dette endret seg. I dag har vi fått Sametinget, og undervisning i skoler og universiteter kan i dag foregå på samisk. Samisk kultur blomster og man trenger ikke lengre å skamme seg over sin samiske herkomst. I dag er samene stolte av at de er nettopp det, samer.


I Oslo bor det i dag mange samer og hvert år inviterer kommunen til fest på Samefolkets dag. Nytt av året er det at også vi i Bydel Sagene vil være med på feiringa. «Hva skjer» inviterer til Nordaførr, som er en fest for å virkelig feire samisk musikk og mat. Her kan man oppleve noe av det beste av samisk populærkultur og kjøkkensjefen disker opp noen nye retter inspirert av samisk matkultur.

Så nå har vi en stor mulighet til å sjekke ut hip-hop, rock og pop fra Sápmi. Jeg tror dette blir veldig spennende, jeg har fått æren av å åpne ballet på tirsdag. Vi håper at flest mulig tar turen for å feire samenes store dag.

Til alle samer på Sagene, i Oslo, i Norge, i resten av verden og til alle oss andre, gratulerer med morgendagen, tirsdag 6. februar!

Helge Stoltenberg (Ap), bydelsutvalgsleder i Bydel Sagene

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...