Sagene Avis

Lager teater for folk som ikke går på teater

Kunstnerisk leder Cici Henriksen, produsent Anja Kjærnli og skuespiller Sofia Knudsen Estifanos i lokalene til SPKRBOX på Torshov. Foto: Cecilie Sunde Lien

– De store teatrene er statsstøttet, og så lenge de er det bør historiene som får plass der representere samfunnet vi lever i. I dag synes jeg det ikke er mangfoldig nok, vi trenger mer variasjon, sier Cici Henriksen.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

TORSHOV: I de tidligere lokalene til helsestasjonen på Torshov i Sandakerveien 33C holder SPKRBOX til. SPKRBOX blander hiphop og teater med kulturell klassekamp i kjernen. De vil lage teater for folk som ikke går på teater.

SPKRBOX begynte som en hiphop- og teaterfestival i Oslo og Trondheim i 2014 og lager nå forestillinger for scener i hele Oslo.

– Vi vil få hiphopfolk og teaterfolk til å forstå at vi driver med det samme bare med forskjellig innpakning, og få norsk teater mer variert så flere historier får komme fram. Det må bli økt fokus på hvem som får fortelle historiene sine på de store scenene i Norge, og fra hvilket perspektiv, sier Cici Henriksen kunstnerisk leder for SPKRBOX. 

SPKRBOX har samarbeid med blant annet Nationaltheatret, Cafeteateret og Det Norske Teatret.

– Vi vil ikke ha festivalen vår og forestillingene våre på en fast scene eller teater. Vi har troen på at vi gjennom å være på mange forskjellige scener kan få forskjellige folk til å møtes, sier Henriksen.


Hiphop og muntlige forestillinger er kjernen til SPRXBOX. I tillegg vil de nå et publikum teatre vanligvis ikke når.

– Det er viktig for oss å fortelle samtidsaktuelle tidshistorier. Vi vil heller finne den «nye Ibsen» enn å gjøre en Ibsen-forestilling, sier Henriksen.

– Vi gjør masse forskjellig, men stort sett noe med klasseperspektiv som kan få i gang historier som vanligvis ikke får så mye plass på scenene, sier Henriksen.

Mari Elise Haugen og Sofia Knudsen Estifanos spiller sammen i Eid av Oslo Kommune. Foto: Cecilie Sunde Lien

«Eid av Oslo Kommune»

SPRXBOX jobber nå med slampoesiforestillingen Eid av Oslo Kommune. På scenen står Sofia Knudsen Estifanos og Mari Elise Haugen. SPRXBOX-festivalen var Estifanos sin første betale slampoesijobb og hun har vært med på alle festivalene siden 2014.


– Forestillingen er et eventyr om en prinsesse som prøver å fortelle sitt eget eventyr i fred. Det handler om at historiene vi forteller bestemmer hvem som finnes i verden, og det er mye viktigere enn vi tror, sier Estifanos.

– Jeg liker godt undertittelen, «Hvis systemet eier ordene, eier systemet også deg», sier Henriksen.

Slampoesi er dikt som er skrevet for å bli fremført og er en åpen og muntlig sjanger.

– Det ligger i grenseland mellom monolog, rap og stand-up. Det krever bare at du skriver ting selv og forteller det fra ditt perspektiv til publikum, sier Estifanos.

Fredag 6.november ble det presentert nye koronatiltak for Oslo, hvor det ble bestemt at store deler av kulturlivet stenger. Eid av Oslo Kommune var planlagt å spille på Nationaltheatret 28. november til 3. desember, og Henriksen forteller at SPKRBOX-festivalen 2020 er utsatt.


– Vi håper og tror at vi får til å gjennomføre en premiere på «Eid av Oslo kommune», men vi vet foreløpig ikke når dette blir. Vi fortsetter prøvene, så vi kan være så nærme premiere som mulig når det åpnes opp for å spille forestillinger igjen, sier Henriksen.

Estifanos, Henriksen og Haugen leser gjennom manus til Eid av Oslo Kommune. Foto: Cecilie Sunde Lien

Fått gode anmeldelser

SPKRBOX-forestillingene «Blokk til blokk» og «Superkid» har begge fått gode anmeldelser i blant annet Aftenposten med terningkast 5.

– Det er topp med gode anmeldelser. Det er gøy å få mange tilbakemeldinger fra publikum og fra folk som ikke har gått så mye på teater før. Det hender de innrømmer de ikke syntes teater har vært så gøy fra før, men nå hadde en kjempeopplevelse. Det betyr mer enn anmeldelsene, sier Henriksen.

Henriksen forteller gode anmeldelser hjelper til å spille mer og videre.

– Det er alltid stas med skryt, men man blir litt sjenert. Men det er prosessen og at man er fornøyd med det man har laget som er viktig, sier Henriksen.


– Det fine med samarbeidene vi har med andre teaterscener er at vi får tilgang på deres publikum. Også er vi opptatt av de som ikke går så mye på teater. Vi håper det skapes noe ekstra når de to gruppene samles i salen, sier Henriksen.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...