Sagene Avis

Lær deg å lage noe så sjeldent som et næringsrikt godteri

Et godteri som også er næringsrikt, smørfudge. Foto: Sadie Lawler, Ekte Vare AS

Det handler om smørfudge, og det er enkelt å lage.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2018 kl 20:09

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke er glade for å kunne presentere egen matspalte fra Ekte Vare AS. Øyvind Våge fra Kjelsås er samme med kona Sadie Lawler, innehavere av den økologiske butikken på Sagene.

Smørfudge? Skal jeg spise smør, som godteri?

Nå har vi virkelig gått helt bananas, tenker du kanskje. Men gressforet, lavpasteurisert smør, laget av melka fra kuer som har gått på beite, er veldig næringsrikt.

Vitaminer

Dette smøret er rikt på vitaminer A, D, og E, og den elusive K2, som også er å finne i fermentert mat.

Men det er mer, smøret inneholder også mye CLA, som øker forbrenningen og er vist i flere studier til å til å med forebygge kreft. Smør er også antiinflammatorisk, inneholder mange viktige mineraler og dessuten smaker det jo så godt.


Har du småspiste unger, for eksempel, er dette snopet for dere. Proppfullt av næring og kan snikes inn som godteri.

Bare å kutte opp i biter og ha i en skål, så blir det borte før det rekker å smelte. I tillegg så enkelt å lage. Kanskje til i kveld allerede?

Smørfudge med hasselnøtt og vanilje

  • 1 pakke gressforet, usaltet smør (du kan også bruke saltet hvis du synes det er godt)
  • 1 glass hasselnøttsmør (eller annet nøttesmør)
  • rå honning etter smak (eller lønnesirup)
  • ett dryss Bourbon vanilje (når du har smakt bourbon vanilje er det vanskelig å bruke noe annet)

Før du starter, la smøret stå i romtemperatur i 1-2 timer.

Ha så alle ingrediensene i en kjøkkemaskin, og visp sammen til en jevn masse. Er honningen for hard kan du varme den litt opp i vannbad på forhånd (ikke for varmt, du vil at bakteriene skal overleve).


Spre det ut i en form kledd med bakepapir, og ha i fryseren i en time (eller så lenge du vil). Ta den ut, kutt opp i biter, og oppbevar i fryseren. Du vil sikkert lage dobbel porsjon neste gang.

Flere variasjoner

Du kan variere det i det uendelige. Til større barn kan du for eksempel ha kakaopulver oppi, til voksne en dæsj whiskey i, for eksempel.

Du kan ha i hakkede nøtter, kakaonibs, bær, hva enn du måtte ønske. Har du ikke tid til frokost en dag kan du teste hvor lenge du holder deg mett med høyfettkosthold ved å ta deg noen biter til frokost.

Dette gir næring og metthetsfølelse lenge. Men du trenger ikke si det til ungene. Bare si at det er fudge, du.

Ekte Vare på Facebook.


LES OGSÅ: Ektepar satser økologisk med Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går forbi og ser en agurk uten plastikk rundt!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...