Sagene Avis

VANDRING: Tore tar oss med på vandring gjennom bryggerienes historie. Her er utsikt over Foss bryggeri, ca 1905. Foto: Wilse, Anders Beer/Oslo museum

På tur med Tore:

I bryggerienes fotspor

Bli med på en vandring gjennom bryggerihistorien på Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2019 kl 16:22

SAGENE: Tore Hage er over gjennomsnittlig interessert i historie og han kan svært mye om lokalhistorien i bydel Sagene. Det var nemlig her hans egen historie startet.

I Sagene Avis' helgespalte «På tur med Tore» vil han ta oss med på tur rundt omkring i bydelen, og litt utenfor, for å fortelle om sine oldemødre og -fedre og hvilke steder de bodde. På ferden får vi også høre mye spennende lokalhistorie og kanskje en artig historie eller to fra utenfor bydel Sagenes grenser.

I denne ukens «På tur med Tore» handler det ikke om Tores forfedre, men om hans egen lidenskap og arbeid: lokalhistorie og øl. Tore har nemlig jobbet hos Ringnes Bryggeri i over 25 år, og er utviklingssjef og leder en kjemikerarbeidsgruppe for Carlsberg Group, som eier Ringnes.

ØLEKSPERTEN: Tore Hage kan mye om øl og lokalhistorie. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Hver torsdag fra 25. april til 20. juni kan du bli med på byvandring i fotsporene til fabrikkjenta Marie Olsen, Oskar Braatens mor. Det er nytt tema hver gang, og arrangeres av Arbeidermuseet og Sagene Torshov Historielag.

Denne torsdagen er det Tore som leder an i byvandringen, for å fortelle om bryggerienes historie på Sagene.


– Vi finner fotavtrykkene til tre bryggerier her i området, begynner Tore på Beierbrua utenfor Hønse-Lovisas hus.

Halvor Schou grunnla Hjula Væverier i 1855. Han var sønn av Christian Schou, eieren av Schous Bryggeri på Grünerløkka.

– Veveriet ble bygget opp og driftet av erfaring og penger fra bryggeridrift, fortsetter han.

Les også: Tore passer på at det er den samme pilsen som brygges i dag, som i 1886

Fra teglstein til øl

– Denne store dumpa ble til da det ble gravd ut leire til teglbrenning, forteller han videre og peker nedover Beierbakken.


– Her lå Øvre Foss teglverk, som var Norges største. De produserte 1,8 millioner teglstein i året. Men i 1880 var det slutt på leira, og i 1897 ble Foss Bryggeri bygget her i stedet.

20 år senere, under første verdenskrig, var det slutt for Foss også. De fikk økonomiske problemer og både Foss og Christiania Bryggeri ble kjøpt opp av Schous bryggeri og senere nedlagt.

Vi går videre, rett over gata, til et eget eventyr i ølhistorien. Her ligger restene av Ringnes Bryggeri, som i sin tid fylte hele kvartalet mellom Sagene skole og det som i dag er Ringen kino.

Brødrene Amund og Ellef Ringnes startet sin bryggerikarriere hos ett av de store bryggeriene, Christiania Bryggeri, som lå i Maridalsveien. Amund ble bryggerimester og Ellef jobbet på salgssiden.

– Det var der de fikk idéen om å starte sitt eget bryggeri. De kjøpte dette området av gartner Olsen, og i 1876 ble Ringnes Bryggeri bygget.


De fikk med seg Aksel Heiberg på laget, som hadde mer peiling på det finansielle. Heiberg var gift med rikmannen Thorvald Meyers datter og hadde på den måten også innblikk i det lokale.

– Det var jo en smart måte å skaffe seg penger på også, sa Tore til latter fra de oppmøtte.

MARIES TUR: Mange ble med på turen på Sagene Foto: Janina Lauritsen

Ringnes-villaen

I Biermanns gate 6 ligger et praktfullt bygg med en lang historie. Denne historien starter også med Ringnes. I 1889 ble villaen oppført for Amund Ringnes.

– Bryggerisjefene bodde gjerne på, eller like ved, bryggeriene. Tilsetting av gjær skjedde mellom klokken to og tre om natten, så det var greit med kort vei til jobben.


Denne villaen har vært kjent som direktørboligen, Ringnes-villaen og etter salget i 2015 – Villa Biermann.

– Villa Biermann er veldig dårlig norsk, man skulle tro det var noe i Italia. Og det er allerede noe som heter Biermannsgården i Maridalsveien. Huset burde hete noe helt annet, Ringnes-villaen eller hva som helst.

I 1937 kjøpte Oslo kommune kjøpte villaen av bryggeriet. Derfra ble det drevet som et pensjonat for unge gutter, og det ble senere tilholdssted for Biermanns gate ungdomshjem, frem til 2010. I 2015 ble bygget solgt til Storm Properties, som planlegger kontor- og serveringslokaler.

RINGNES-VILLAEN: Villaen ble oppført for Amund Ringnes i 1889. Foto: Janina Lauritsen

Tok vare på Ringnes-kunsten

Byvandringen går videre inn i kvartalet hvor Ringnes Bryggeri lå helt frem til 2001. I dag består området blant annet av leiligheter, Ringnes festsal og Ringnes Brygghus.

På 1960-tallet lagde kunstneren Roar Ydse tre mosaikkbilder til Ringnes Bryggeri. Disse kan vi fortsatt se i Ringnes Park.

– Da de rev deler av bryggeriet i 2006 for å bygge leiligheter, tok de ned mosaikkbildene som var på veggen ut mot Sannergata, og plasserte dem på et lager. Men i prosessen ble de skadet.

I 2014 ble bildene restaurert med deler av originalmosaikken, og satt opp på den ene husveggen i bygården.

– Kunstnerens barn hadde tatt vare på bøttene med gamle mosaikkbiter, og nå er de like flotte som de var, sier Tore.

KUNST: På 1960-tallet lagde kunstneren Roar Ydse tre mosaikkbilder til Ringnes Bryggeri. Disse kan vi fortsatt se i Ringnes Park. Foto: Janina Lauritsen

Ringnes’ øldrøm

Turen ble avsluttet inne på Ringnes Brygghus, som ligger i de samme lokalene hvor det første brygget ble satt i 1877. Dette brygghuset handler om at det er så mye ølkompetanse, ølkultur og ølhistorie i veggene, og det hadde Ringnes i lang tid et intenst ønske om å dele med folk.

Drømmen om å få til brygghuset startet 26. januar 2001. Det var nemlig da det siste ølet ble brygget her, før bryggeriet pakket sammen og flyttet til Gjelleråsen.

– Dette er et sted for dem som ønsker å nyte godt øl og bedre forstå norsk bryggerihistorie, øl og mat. Her kan mannen i gata komme for å lære om håndverket og få inspirasjon til å prøve nytt øl, sa administrerende direktør i Ringnes, Anders Røed, under åpningen i fjor.

Og det er en storfornøyd gjeng som etter vandringen sitter rundt bordene i brygghuset.

– Dette var en veldig fin tur, Tore er en flink kar!

Maries tur skulle egentlig innom Ringnes festsal, men på grunn av en TV-innspilling kom vi ikke inn. Sagene Avis fikk bli med Tore inn på et eget besøk, les om dette i neste «På tur med Tore».

BRYGGHUSET: Bjørg Dehlie, Berit Tangen, Torgeir Lindblad, leder av Sagene Torshov historielag Tove Jacobsen, Tore Hage, Arne Svendsen og Jan Erik Stokke. Foto: Janina Lauritsen


FORNØYDE: Jan Erik Stokke, Terje Johansen og Ingar Onsum er fornøyde etter vandringen. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...