ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

VANDRING: Tore tar oss med på vandring gjennom bryggerienes historie. Her er utsikt over Foss bryggeri, ca 1905. Foto: Wilse, Anders Beer/Oslo museum

På tur med Tore:

I bryggerienes fotspor

Bli med på en vandring gjennom bryggerihistorien på Sagene.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2019 kl 16:22

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Tore Hage er over gjennomsnittlig interessert i historie og han kan svært mye om lokalhistorien i bydel Sagene. Det var nemlig her hans egen historie startet.

I Sagene Avis' helgespalte «På tur med Tore» vil han ta oss med på tur rundt omkring i bydelen, og litt utenfor, for å fortelle om sine oldemødre og -fedre og hvilke steder de bodde. På ferden får vi også høre mye spennende lokalhistorie og kanskje en artig historie eller to fra utenfor bydel Sagenes grenser.

I denne ukens «På tur med Tore» handler det ikke om Tores forfedre, men om hans egen lidenskap og arbeid: lokalhistorie og øl. Tore har nemlig jobbet hos Ringnes Bryggeri i over 25 år, og er utviklingssjef og leder en kjemikerarbeidsgruppe for Carlsberg Group, som eier Ringnes.

ØLEKSPERTEN: Tore Hage kan mye om øl og lokalhistorie. Foto: Janina Lauritsen (arkivfoto)

Hver torsdag fra 25. april til 20. juni kan du bli med på byvandring i fotsporene til fabrikkjenta Marie Olsen, Oskar Braatens mor. Det er nytt tema hver gang, og arrangeres av Arbeidermuseet og Sagene Torshov Historielag.

Denne torsdagen er det Tore som leder an i byvandringen, for å fortelle om bryggerienes historie på Sagene.

ANNONSE

– Vi finner fotavtrykkene til tre bryggerier her i området, begynner Tore på Beierbrua utenfor Hønse-Lovisas hus.

Halvor Schou grunnla Hjula Væverier i 1855. Han var sønn av Christian Schou, eieren av Schous Bryggeri på Grünerløkka.

– Veveriet ble bygget opp og driftet av erfaring og penger fra bryggeridrift, fortsetter han.

Les også: Tore passer på at det er den samme pilsen som brygges i dag, som i 1886

Fra teglstein til øl

– Denne store dumpa ble til da det ble gravd ut leire til teglbrenning, forteller han videre og peker nedover Beierbakken.

ANNONSE

– Her lå Øvre Foss teglverk, som var Norges største. De produserte 1,8 millioner teglstein i året. Men i 1880 var det slutt på leira, og i 1897 ble Foss Bryggeri bygget her i stedet.

20 år senere, under første verdenskrig, var det slutt for Foss også. De fikk økonomiske problemer og både Foss og Christiania Bryggeri ble kjøpt opp av Schous bryggeri og senere nedlagt.

Vi går videre, rett over gata, til et eget eventyr i ølhistorien. Her ligger restene av Ringnes Bryggeri, som i sin tid fylte hele kvartalet mellom Sagene skole og det som i dag er Ringen kino.

Brødrene Amund og Ellef Ringnes startet sin bryggerikarriere hos ett av de store bryggeriene, Christiania Bryggeri, som lå i Maridalsveien. Amund ble bryggerimester og Ellef jobbet på salgssiden.

– Det var der de fikk idéen om å starte sitt eget bryggeri. De kjøpte dette området av gartner Olsen, og i 1876 ble Ringnes Bryggeri bygget.

ANNONSE

De fikk med seg Aksel Heiberg på laget, som hadde mer peiling på det finansielle. Heiberg var gift med rikmannen Thorvald Meyers datter og hadde på den måten også innblikk i det lokale.

– Det var jo en smart måte å skaffe seg penger på også, sa Tore til latter fra de oppmøtte.

MARIES TUR: Mange ble med på turen på Sagene Foto: Janina Lauritsen

Ringnes-villaen

I Biermanns gate 6 ligger et praktfullt bygg med en lang historie. Denne historien starter også med Ringnes. I 1889 ble villaen oppført for Amund Ringnes.

– Bryggerisjefene bodde gjerne på, eller like ved, bryggeriene. Tilsetting av gjær skjedde mellom klokken to og tre om natten, så det var greit med kort vei til jobben.

ANNONSE

Denne villaen har vært kjent som direktørboligen, Ringnes-villaen og etter salget i 2015 – Villa Biermann.

– Villa Biermann er veldig dårlig norsk, man skulle tro det var noe i Italia. Og det er allerede noe som heter Biermannsgården i Maridalsveien. Huset burde hete noe helt annet, Ringnes-villaen eller hva som helst.

I 1937 kjøpte Oslo kommune kjøpte villaen av bryggeriet. Derfra ble det drevet som et pensjonat for unge gutter, og det ble senere tilholdssted for Biermanns gate ungdomshjem, frem til 2010. I 2015 ble bygget solgt til Storm Properties, som planlegger kontor- og serveringslokaler.

RINGNES-VILLAEN: Villaen ble oppført for Amund Ringnes i 1889. Foto: Janina Lauritsen

Tok vare på Ringnes-kunsten

Byvandringen går videre inn i kvartalet hvor Ringnes Bryggeri lå helt frem til 2001. I dag består området blant annet av leiligheter, Ringnes festsal og Ringnes Brygghus.

På 1960-tallet lagde kunstneren Roar Ydse tre mosaikkbilder til Ringnes Bryggeri. Disse kan vi fortsatt se i Ringnes Park.

– Da de rev deler av bryggeriet i 2006 for å bygge leiligheter, tok de ned mosaikkbildene som var på veggen ut mot Sannergata, og plasserte dem på et lager. Men i prosessen ble de skadet.

I 2014 ble bildene restaurert med deler av originalmosaikken, og satt opp på den ene husveggen i bygården.

– Kunstnerens barn hadde tatt vare på bøttene med gamle mosaikkbiter, og nå er de like flotte som de var, sier Tore.

KUNST: På 1960-tallet lagde kunstneren Roar Ydse tre mosaikkbilder til Ringnes Bryggeri. Disse kan vi fortsatt se i Ringnes Park. Foto: Janina Lauritsen

Ringnes’ øldrøm

Turen ble avsluttet inne på Ringnes Brygghus, som ligger i de samme lokalene hvor det første brygget ble satt i 1877. Dette brygghuset handler om at det er så mye ølkompetanse, ølkultur og ølhistorie i veggene, og det hadde Ringnes i lang tid et intenst ønske om å dele med folk.

Drømmen om å få til brygghuset startet 26. januar 2001. Det var nemlig da det siste ølet ble brygget her, før bryggeriet pakket sammen og flyttet til Gjelleråsen.

– Dette er et sted for dem som ønsker å nyte godt øl og bedre forstå norsk bryggerihistorie, øl og mat. Her kan mannen i gata komme for å lære om håndverket og få inspirasjon til å prøve nytt øl, sa administrerende direktør i Ringnes, Anders Røed, under åpningen i fjor.

Og det er en storfornøyd gjeng som etter vandringen sitter rundt bordene i brygghuset.

– Dette var en veldig fin tur, Tore er en flink kar!

Maries tur skulle egentlig innom Ringnes festsal, men på grunn av en TV-innspilling kom vi ikke inn. Sagene Avis fikk bli med Tore inn på et eget besøk, les om dette i neste «På tur med Tore».

BRYGGHUSET: Bjørg Dehlie, Berit Tangen, Torgeir Lindblad, leder av Sagene Torshov historielag Tove Jacobsen, Tore Hage, Arne Svendsen og Jan Erik Stokke. Foto: Janina Lauritsen


FORNØYDE: Jan Erik Stokke, Terje Johansen og Ingar Onsum er fornøyde etter vandringen. Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE