ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Lokalbedriftene fortalte sine historier i folkemøtet:

– Jeg måtte velge mellom å slå bedriften konkurs eller selge leiligheten

Anneli Sande fra Kaffegram opplevde å bli rammet både som bedriftseier og privatperson under koronaåret. Foto: Tiril Haga

– Hvordan får vi bedriftene til å klare seg når pandemien har vart så lenge? Vil bedriftene kunne gå tilbake til en hverdag før pandemien? Hva trengs for å «starte opp igjen» etter pandemien?, spør Sagene Venstre og Oslo Venstre.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 31.03.2021 kl 14:29

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

BYDEL SAGENE: 25.mars inviterte Sagene Venstre og Oslo Venstre til digitalt folkemøte, for å lære mer om og lytte til det lokale næringslivet under koronapandemien.

Stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) pekte innledningsvis på to ting han syns er svært viktig:

– Det ene er betydningen av utestedene for folk i byen, og betydningen for egenarten i en bydel som Sagene. I situasjonen vi er i nå med pandemien er det viktig for alle at vi klarer å holde utestedene, som er en så viktig del av identiteten lokalt og for byen, gående.

– Den andre er for dere som står midt oppi det, det er et helsike av en annen verden som jeg aldri har vært borti tidligere. Det gjelder for eiere, drivere og ansatte. Vi trenger å lære mer om hva vi kan gjøre for å bedre situasjonen.

Elvestuen og Martha Grønning fra Sagene Venstre har tidligere fortalt Sagene Avis at de forskjellige kompensasjonsordningen ikke treffer alle bransjer like godt.

ANNONSE

– Vi vet kompensasjonsordningen ikke treffer godt nok i utelivsbransjen, og det trengs å gjøres bedringer med den. Vi trenger å få tilbakemelding på å holde bedriftene oppe i denne perioden, men også hva som trengs når vi endelig kan åpne opp igjen. Støtten må vare lenger enn tiltakene og nedstengingen, sa Elvestuen i møtet.

Daglig leder hos Sagene Bryggeri, Knut Johannessen, Martha Grønning i Sagene Venstre og stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) har tidligere uttalt seg til Sagene Avis om koronapandemiens påvirkning på utelivsbransjen. Foto: Janina Lauritsen

Måtte velge å slå bedrifter konkurs eller selge egen bolig

Bystyrerepresentant for Oslo Venstre, Haakon Riekeles, ba om å få høre hvordan situasjonen kunne vært håndtert bedre. Blant bedriftene som uttalte seg under folkemøtet var Kaffegram og Sagene Lunsjbar.

Anneli Sande fra Kaffegram fortalte en av de viktigste tingene hun har følt på er avstanden mellom seg selv som bedriftseier og institusjonene som fordeler penger. Hun sa hun har savnet et sted å snakke med sympatiske mennesker fra det offentlige.

– Tallene jeg måtte bruke for å søke på ting passet ikke inn i det automatsystemet. Alle vi småbedrifter er motorer som skaffer inntekt i Norge og bygger arbeidsplasser, og vi må belønnes for det.

ANNONSE

– Bransjene som nå er utsatt var også utsatt og trengte hjelp før koronapandmien. Vi er under et kontrollregime, ikke et støtteregime fra staten, sa Sande.

Anneli Sande fra Kaffegram opplevde å bli rammet både som bedriftseier og privatperson under koronaåret. Foto: Tiril Haga

Hun fortalte at de som driver småbedrifter tar mye risiko.

– Jeg har dette året måttet velge om jeg skal slå bedrifter konkurs og beholde leiligheten, eller selge leiligheten og beholde bedriftene.

For Sande ble det det siste alternativet.

ANNONSE

– Jeg har ikke fått noe fra kompensasjonsordningen utenom de ti dagene jeg var hjemme med barn da skolene var stengt. Dette året har jeg tatt på egen kappe, sa hun og fortsatte:

– Kaffegram betaler for seg selv i 2021, men jeg har tapt mange hundre tusen i 2020 og får ikke de pengene tilbake.

Korte gjenåpninger kan føre til større pengetap

Gro Worren har drevet Sagene lunsjbar siden 2007. Hun fortalte koronaåret har ført til at det hun har bygget opp siden oppstarten nå er borte.

– Når det åpner igjen har jeg et dårligere utgangspunkt enn da jeg startet bedriften i 2007. Nå er all kapital borte og du må starte bedriften helt på nytt uten noen ressurser, sa hun.

Worren fortalte at berg-og-dalbanen av åpninger og nedstenginger har vært det verste.

ANNONSE

– Sånn holder det på med korte varsler. Vi får heller ikke beskjed om at det kommer en restriksjon og hvor lenge den kommer til å vare, og hvordan vi kommer til å bli kompensert. Hvis jeg hadde visst det kunne jeg tatt en vurdering på hva som er best for bedriften, sier Worren.

Daglig leder ved Sagene lunsjbar, Gro Worren. Foto: Katrine Lunke/Apeland

Worren sa hun har prøvd å holde åpent med take-away og holde de ansatte i jobb, men at det fører til et enda større pengetap.

– Vi i bransjen føler det er mange som ser på oss som useriøse aktører. Mange glemmer vi er steder som bygger mange arbeidsplasser, og ofte som folk som trenger at noen gir de en sjanse.

Oppfordrer til å kutte avgifter

Knut Johannessen fra Sagene Bryggeri hadde flere konkrete forslag til hvordan bedrifter i bransjen kan støttes.

– Det kan innføres en kompensasjonsordning på varer som må kastes. Det er et tiltak jeg tror kan hjelpe oss. I tillegg kan flere virksomheter ønske seg en viss støtte til nyansettelser. At det offentlige stilte opp med redusert arbeidsgiveravgift for ansettelser som skjer fra nå av og ut året.

Johannessen mener det ville hjulpet virksomhetene i å ansette mennesker til en litt redusert kostnad i en periode fram til eksempelvis nyttår. Han sa det kan føre til en spredning av risikoen.

Haakon Riekeles (V) tok til seg erfaringene fra de tre lokalbedriftene og fortalte det var sterkt å høre historiene deres:

– Det er en bransje som er utsatt for et kontrollregime, også utenom korona. Det var en viktig påminnelse. Også omtalene om å føle seg usett tar jeg med meg.

Han sa det er vanskelig å treffe alle i de forskjellige støtteordningene, og utfordret lokalbedriftene til å se på «hva som passer best for dere.» Riekeles mente det da er politikernes bekymring at det kan ha konsekvenser, og at de kan være nyttig til om det skal vedtas en ny runde med kommunal støtteordning.

– Dersom det skulle komme en ny krisepakke i april eller mai, hvor er behovet?, spurte Martha Grønning (V)

– Vi har ekstremt høye avgifter, blant annet moms som er en stor utgift for oss, svarte Gro Worren.

Worren nevnte at momsen kunne vært lavere, som på bensinstasjoner som har take-away, og at arbeidsgiveravgiften også er høy.

Oppleves som et urettferdig system

Øyvind Våge fra Ekte Vare kjente seg igjen i erfaringene til Sande, Worren og Johannessen.

– Hadde man droppet å kreve inn moms og arbeidsgiveravgift i denne perioden ville mange sitte igjen med en del mer. Det at staten skal kreve inn penger samtidig som de gir til noen, men ikke alle, så blir det et urettferdig system, sa Våge.

Våge sa det er tungt å skulle gi tilbake til staten når de gir til noen store bedrifter, men ikke til de mindre bedriftene som ofrer mye.

Øyvind Våge fra Ekte Vare delte erfaringer med de andre lokalbedriftene på Sagene. Foto: Cecilie Sunde Lien

– Det burde være mulig å få noen ordninger som treffer jevnere og for de fleste, uten at det skal koste noe mer. Alle de utgiftene som uansett påløper fra staten eller kommunens side kunne like gjerne vært spart inn ved at man ga en støtte som traff jevnt, sa han.

Våge understreket at de benytter seg av mange leverandører som også betaler til staten.

– Hadde det ikke vært for oss og tilsvarende butikker hadde ikke de leverandørene overlevd heller. Det tas ikke med i noe regnestykke.

Elvestuen fortalte at han vil se nærmere på at det ikke blir et generelt kutt til store deler av næringslivet, men til dem som har det vanskeligst.

– Vi må se om vi finner en måte som treffer riktig. Jeg har fått flere tilbakemeldinger om arbeidsgiveravgiften og momsen, så det er ikke tvil om at det må vi se nærmere på avgiftene.

– Jeg tenker mye på at de som nå kommer dårligst ut gjerne er de som har strukket seg lengst for å holde åpent og for å holde folk i arbeid. Det blir ikke mer urettferdig enn det, fortsatte Elvestuen.

Han sa at de ikke kommer til å finne det helt rettferdige, men kommer til å gjøre mer for å treffe flere av de som har det vanskeligst.

– En viktig oppfølging

Martha Grønning fra Sagene Venstre forteller Sagene Avis at partiet nå har mange tilbakemeldinger og forslag å følge opp.

– Noen av forslagene var også rettet direkte til hva bydelen kan gjøre for «sine» bedrifter. Dette blir en viktig oppfølging som hele bydelen må ta tak i, sier Grønning.

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE