Sagene Avis

Sagene Avis

Norges første dyrevernsaktivist hedret med blått skilt

BIKKJE-LISA: Lisa Kristoffersen, også kjent som bikkje-Lisa, ble i dag hedret med Oslo Byes Vels blå skilt. Foto: Janina Lauritsen

Lisa Kristoffersen var både respektert og fryktet i hele Kristiania for sitt store hjerte for dyrene. Hun sparte ingen som slo hestene for sine saftige gloser, sinne og knortekjepp. 17. oktober ble hun hedret med blått skilt.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 17.10.2019 kl 21:08

BJØLSEN: Torsdag 17. oktober fikk bydel Sagene nok en gang et blått skilt, denne gang på Lisa Kristoffersens plass på Bjølsen.

- Tre avdukninger i samme bydel på én måned, det har vel knapt skjedd før? sier en fornøyd generalsekretær i Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther, til Sagene Avis.

I dag er det Norges første dyrevernsaktivist, Lisa Kristoffersen, også kjent som «dyre-Lisa», «bikkje-Lisa» og «Kristianias våkne samvittighet», som hedres med et blått skilt.

- I dag hedrer vi en person som fortjener heder. Lisa Kristoffersen var en hverdagshelt. Hun var dyrenes venn i en tid hvor det absolutt ikke var vanlig, sa Høisæther under avdukingen.

Gikk løs på kjørekarene

Åshild Roaldset, daglig leder i Dyrebeskyttelsen Norge, fortalte at det er ekstra flott at skiltet avdukes akkurat i dag. De feirer nemlig jubileum i år.

- 17. oktober for 160 år siden ble Dyrebeskyttelsen stiftet, sa hun.

Lisa Kristoffersen ble født på Sagene i 1833. Hun giftet seg i ung alder, og hun solgte frukt, bær og blomster på torget i Kristiania for å livnære seg selv og sin syke ektemann.

Hun stilte seg gjerne opp nedenfor Youngsbakken, Norabakken og Smithebakken for å holde et øye med kjørekarene. Her strevde hestene med tunge lass, og Kristoffersen fulgte nøye med på hvordan de ble behandlet. Hvis kjørekarene ikke lystret henne, rappet hun med i ryggen med knortekjeppen eller blåste i politifløyta si for å tilkalle en konstabel.

- Og var det noen som slet med mannevonde hester? Da tilkalte de Lisa, hun var så flink med dem, sa Roaldset.

Kristoffersen hadde ikke bare et engasjement for hester, men også for andre dyr. En gang kjøpte hun en sau som ikke kunne gå og trillet den hjem i barnevogn.

- Og det sies at hun sov på gulvet et par år, fordi hundene trengte senga!

- Lisa stiftet sin egen dyrevernsorganisasjon som 74-åring. Og i 1921 fikk hun Kongens Fortjenstmedalje som takk for sin innsats for dyrenes veldferd, sa Roaldset.

BLÅTT SKILT: Åshild Roaldset, daglig leder Dyrebeskyttelsen Norge, Oslo Byes Vels generalsekretær Ole Rikard Høisæther og Ann Kristin Asbjørnsen, styreleder i fondet Lisa Kristoffersens Minde. Foto: Janina Lauritsen

Bæ, bæ, lille lam

Før Ann Kristin Asbjørnsen, styreleder i fondet Lisa Kristoffersens Minde, fikk æren av å dra i snora, var det musikkinnslag av Oslo Damekor. Koret ble stiftet i 1870, og feirer med andre ord 150-årsjubileum til neste år.

De sang blant annet en artig versjon av "Bæ, bæ, lille lam" til ære for Lisa Kristoffersen:

Foto: Janina Lauritsen

Nyhetsbrev fra Sagene Avis

Få nyheter fra Sagene Avis rett i innboksen! Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...