ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Øyvind mener han har oppskriften på en så god ribbe, at den nesten lager fred på jord!

Den ser lekker og veldig fristende ut. Foto: Øyvind Våge, Ekte Vare AS

Det går gjetord om Øyvind Våges ribbelaging, her forteller han deg hvordan du lager verdens beste ribbe.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 08.02.2018 kl 13:51

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

SAGENE: Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer matspalten i samarbeid med Ekte Vare. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

All right, så er det kanskje å overdrive litt når vi sier at den perfekte juleribba sørger for fred på jord, men den vil i hvertfall gi fred i sjela til den utnevnte ribbeansvarlige – og mest sansynligvis vil dette også smitte over på alle gjestene rundt middagsbordet også.

I tillegg, det er etter all sansynlighet et mye bedre resultat enn at du må finne fram gassbrenneren 15 minutter før ribba skal på bordet, og svoren ligger blaut og trist uten tegn til å være sprø og luftig, som jo er det beste.

LES OGSÅ: Slik lager du digg rødbethummus til jul!

Heia Mat

Det er ikke noe poeng i å finne opp kruttet for mange ganger. Det er så mange oppskrifter og fremgangsmåter for å få til den perfekte ribbe, så det er jo en større utfordring å finne ut hvilken fremgangsmåte man skal velge.

ANNONSE

Der kan vi i hvertfall bidra med litt hjelp. For de siste årene har undertegnede fulgt oppskriften jeg fant på nettsida Heia Mat mer eller mindre til punkt og prikke – og det har gitt, som forfatteren av artikkelen skriver selv, svor og ribbe fra et virkelig grisparadis.

LES OGSÅ: Dette er himmelsk, leilighetsvennlig pinnekjøtt!

Vi har gjort våre erfaringer, og de er utelukkende gode. Så artikkelen her vil bare kommentere det du gjør og gi litt ekstra input i ribbemakingen. Og det er helt sant, om du først gjør dette, må du forberede deg på å stå for ribba i all overskuelig framtid

Verdens beste ribbe

Er du forberedt på dette, er det bare å finne fram til denne nettsida og gå i gang:

Det du trenger er:

ANNONSE

 • 1 stk dyp langpanne
 • 1 stk ribbe i passelig størrelse (300 – 500g pr pers. Mengden kommer an på hvor storspiste dere er, hvor mye tilbehør det er, og hvor mye rester dere ønsker til julefrokosten
 • 2,5 dl kyllingkraft – bruk økologisk
 • 7,5 dl vann
 • 3 laurbærblad – kjøp i løsvekt
 • 2 stjerneanis – kjøp i løsvekt
 • ½ kanelstang – kjøp i løsvekt
 • 6 nellikspiker – kjøp i løsvekt
 • 6 hvitløksfedd
 • 1 tommelfingerstor fersk ingefær delt i mindre biter
 • Hel pepper i kvern eller morter
 • Godt, ubehandlet havsalt

Husk at du alltid kan kjøpe krydder i løsvekt hos oss, og i lignende butikker. Da får du akkurat det du skal ha, og slipper å ha halvtomme poser liggende til neste år.

Om du åpner dette på fredag og ser at det står at ballet starter den 21. desember, så kan jeg berolige deg med at alt håp ikke er ute.

Jo før, jo bedre

Men har du startet i god tid, så får du bare enda mer av krydderet godt inn i ribba, og det hjelper alltid for den beste smaken. Det er nemlig med ribbe som med så mange andre av de virkelig gode rettene vi spiser en gang i blant – det er ikke fast food og raskt gjort, det tar tid. Så derfor sier vi bare jo før jo bedre, og så følger du opp som best du kan videre. Gni ribba godt inn med salt og grov pepper, pakk inn i folie, og sett i kjøleskapet til tidlig julaften morgen.

Husk å beregne nok tid til ribbelaging. Som det står i artikkelen, skal ribba på bordet halv seks, må du igang i åttetiden.

ANNONSE

Svoren

Selv tror jeg at det å legge ribba med svorsida ned i langpanna som er fylt med deilig kyllingkraft og krydder, er noe av det viktigste for det beste resultatet. Ikke bare får du godt med kollagen/gelatin, smak og fuktighet som hjelper å blåse opp svoren når varmen virkelig skrus på, det gir også veldig god smak til alt av kjøttet.

Variere

Krydderblandingene kan man selvfølgelig variere selv, men når det kommer til kraften, vil vi absolutt anbefale å bruke økologisk kraft, enten du har en rest selv fra å ha kokt kraft, eller om du finner det hos en slakter eller på et marked. Dessverre er det ikke mange steder man får kjøpt økologisk kraft nå om dagen, men det er et og annet sted rundt om.

Sval bro

Når det gjelder det å bygge opp ribba så det blir liggende som en sval bro, så er det vel verdt å jobbe litt ekstra for å få dette fint til, jo jevnere dette er, jo bedre resultat får du. Når formen er så perfekt som mulig, kan ekstra fett også renne av, trenge ned i kjøttet for å marinere, mens restene renner av i langpanna og kan brukes til en fantastisk god saus til slutt.

Finishen

Husk på at det ikke skal skje noe spesielt med svoret før helt til slutt når du virkelig skrur opp temperaturen, fram til det er det strigling av hår, den siste puss av sølvtøy, Tre nøtter til Askepott og Disneyjul på TV, julehefter i sofan, kanskje årets eneste kirkebesøk - det er jo tradisjon -, og risting og klemming på gavene som får tida til å gå før komfyr-uret virkelig ringer jula inn med ribbe og svor du ikke trodde var mulig.

ANNONSE

Og med den beste mat på alle fat, fra norske hardarbeidene bønder landet rundt, vil vi bare si:
From all of us to all of you: God jul, Merry Christmas, Feliz Navidad – vi sees på Sagene

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten!

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE