Ramsløkpesto er digg til grillmat og salater

Nam, nam ramsløkspesto. Foto: EKTE VARE AS

MATSPALTEN: Ramsløken blir kalt nordens hvitløk. Etter vår mening så er den mye bedre enn hvitløk!

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 01.02.2018 kl 17:24

Sagene Avis og Nordre Aker Budstikke presenterer i 2017 en ny matspalte i samarbeid Ekte Vare AS. Paret Sadie Lawler og Øyvind Våge fra Kjelsås er innehavere av den økologiske butikken i Dannevigsveien på Sagene. Her kan du lese flere tips og oppskrifter i Matspalten vår!

Nå som det er tid for grill og salater, så er det alltid fint å kunne lage noe som setter ekstra god smak på maten. Det finnes en masse gode oljer, krydder, eddiker og tilbehør som er veldig gode, men har du prøvd ramsløkpesto?

Nordens hvitløk

Ramsløken blir kalt nordens hvitløk, men etter vår mening så er den mye bedre enn hvitløk. Heldigvis har ramsløkens popularitet økt de siste årene, og godt er det, for det er virkelig en matskatt. Full av smak, veldig anvendelig, og går til så godt som alt, enten det er kjøtt, fugl, fisk eller grønt.

Du kan med litt lokalkunnskap finne ramsløk flere steder i og rundt Oslo, men de som liker ramsløken har beskyttet lokasjonene hvor den kan plukkes vilt, godt, så enten kan du gå på jakt i skogen selv, innynde deg hos en som sitter på kunnskapen, eller kjøpe den i enkelte butikker, i de par månedene som ramsløken er å få tak på.

Om du ønsker å jakte på den selv, så kan du vite at den vokser i skyggefull bar- og løvskog, og at du finner den de fleste steder i landet, hvertfall så langt nord som Trøndelag. Den kan være enklere å finne i kystnære områder, men også noe lengere inn i landet. Oslo- og Bærumsmarka og Bygdøy er steder hvor vi har funnet ramsløk selv.

Plukk med omhu

Om du skal plukke selv, så oppfordrer vi sterkt til at man plukker med omhu, og ikke tar med roten. Ramsløken har så langt ikke blitt dyrket særlig mye kommersielt, og om alle skal ut å plukke, kan det brått bli for mye, så sørg for å la roten stå om du plukker selv.

Vær også oppmerksom på at den kan ligne bladene på liljekonvall, som ikke skal spises, da disse er giftige. Ramsløk lukter som hvitløk, det gjør ikke liljekonvall.

Enkel prosess

Vi synes det er utrolig godt å lage pesto av ramsløken. Dette er en veldig enkel prosess som tar svinnende lite tid, og gir en wow-faktor når grillfesten rulles i gang. Her følger vår enkle oppskrift på dette:

  • Ta en eller flere gode bunter fersk ramsløk
  • Bruk en god klype salt
  • En god neve rå nøtter, du kan bruke feks cashew, valnøtt eller pinjekjerner
  • Hell over en god klunk olivenolje, nok til at det hele kan kjøres i kjøkkenmaskinen/stavmikseren
  • Miks det hele til du får ønsket konsistens

Pass på å ikke ha for mye olivenolje fra starten, slik at du kan tynne ut pestoen om den skulle virke for tykk. Blir den for tynn, må det mer ramsløk eller nøtter til.

Voila! Du har klart å skape en nydelig pesto som er perfekt som dressing, tilbehør ved siden av maten, eller du kan blande den i rømme og lage en nydelig dipp. Ha den på salat, kjøtt, fugl, fisk, omelett, det blir uansett en deilig frisk smak av tidlig sommer.

Vel bekomme!

LES OGSÅ: Øyvind Våge fra Kjelsås og kona satser på Ekte Vare på Sagene: – Folk blir så glade når de går fobi og ser en agurk uten plastikk rundt

Her kan du lese mer fra Matspalten – Ekte Vare!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...