ANNONSE
ANNONSE
Sagene Avis

Snart skal de knuse kirken

Ila kirke skal ha juletrefest, og da ryker etter planen pepperkakekirken. Foto: PRIVAT

Hørt om Kaspar, Melchior og Baltazar? De skal etter sigende stikke innom Ila kirke til søndag, med godteposer.

Sagene Avis
Sagene Avis

Publisert:

Sist oppdatert: 31.01.2018 kl 20:11

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

ILA: Ole Andreas Holen, prest i Sagene og Iladalen, forteller at for femten år siden fikk sokneprest Knut Rygh hjelp av en pappa, som var arkitekt, til å lage moduler til en tro kopi av Ila kirke som pepperkakekirke.

– Til den årlige juletrefesten på Helligtrekongersdag, blir det på søndag igjen pepperkakekirkeknusing. I tillegg til julespill, med kostymer til de minste, juletregang, julequiz, utlodning med premier og besøk av de tre vise menn med julegodteposer, frister presten.

Festen er i Ila kirke, og starter klokken 17.00. Det er helt gratis å komme inn. Juletrefesten arrangeres spesielt for barna i Bydel Sagene, og er i regi av Sagene og Iladalen menighet.

– I følge den nye kirkebruksplanen står noen av kirkene våre i i fare for å bli tatt ut av bruk, men vi regner ikke med at pepperkakekirkeknusing inngår i denne byråkratiske planen, legger prest Holen til.

Hvorfor har vi juletrefest?

Holen kan fortelle at juletrefest er en gammel tradisjon over hele landet.

ANNONSE

– I kirkene feires juletrefesten gjerne på Helligtrekongers dag, første søndag etter nyttår. Ikke mange tenker over at de tre vise menn ikke dukker opp i juleevangeliet hos Lukas, men bare er omtalt hos Matteus. De vise menn ble kalt magi, kanskje derav ordet «magi»?

Konger med godteposer

Holen fortsetter:

– De tre vise menn kom fra landene i øst og kalles etter tradisjonen Kaspar, Melchior og Baltazar. De var stjernetydere og forventet å finne Jesusbarnet hos den onde kong Herodes i Jerusalem. I en drøm ble de advart mot å reise tilbake til Herodes etter at de fant Jesusbarnet, fordi Herodes ville drepe en mulig konkurrent til tronen, og tok en annen vei hjem. I følge tradisjonen ligger relikviene deres i Kølnerdomen etter at en tysk konge stjal dem fra Italia.

Han forteller også at på juletrefesten til søndag, kommer det tre vise menn med godteposene i stedet for nissen.

LES OGSÅ:

ANNONSE

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE